Jump to content

Szybkie "salami" 3-dniowe

quadro555

Recommended Posts

To nie jest salami w naszym pojęciu.

-dodawanie czynnika peklującego po zmieleniu

-skład 50 % wołowiny

-mieszanie, tłuszcz mielony nie zamrożany to spowoduje rozmazanie tłuszczu. Generalnie tłuszcz do salami powinien być twardy, dobrej jakości

-brak kultur dojrzewajacych

-osłonki poliamidowe

-te trzy dni w komorze to chyba peklowanie i osadzanie.

-na koniec pieczenie i wedzenie w 50 stopniach.

To nie będzie salami tak jak my pojmujemy. Trudno mi powiedzieć może w tym regionie każda kiełbasa nazywa się salami. Tak jak u nas cieńka wedzona "kabanosem" przynajmniej w handlu ????

-czy warto? No nie wiem może spróbować i owszem ale nie jestem przekonany.

Edited by Maciekzbrzegu

Tak da się zrobić? Czy lepiej unikać takich wynalazków?

Da się, spróbuj, a sam się przekonasz.

Nawet jak skład przypraw nie będzie Ci pasował, to za 2 razem zmienisz.

A jak będziesz chciał to i wędzenie możesz dołożyć, Twoja sprawa.

warto eksperymentować

We Włoszech nie ma podziału na parówkę i kiełbasę

Można przyjąć ze wszystko co jest do zgrzania to salsiccia (sprzedawana surowa lub parzona)

To co podsychało lub/i dojrzewało to salami

PS

Strony z tego kanału ma wielomilionowe wejścia rocznie i setki tysięcy abonentów.

Sam ocen sytuacje

Edited by TOSHIBA

Zrobić to da się wszystko tylko zaponnij o klasycznym smaku salami.Wykonasz zwykłą kielbasę,taką co robisz od czasu do czasu i nie słuchaj tych co Ci powiedzą ,że klasyczne salami zrobisz.A to ,że ktoś ma ileś tam wyświetleń nie oznacza wcale ,że robi dobrze.Sam to kiedyś ogladałem i nie mam zamiaru .tego powtarzać.Ale próba darmo to do dzieła.

Edited by arkadiusz

Sam sobie zdefiniuj.A jak nie wiesz to zajrzyj na you....Tam zapewne się dowiesz.

no i wszystko w temacie, jak zwykle nic  :facepalm:  :facepalm:

Teraz chcesz Włochów uczyć salami robić i dyktować co jest salami a co nie  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

[Dodano: 11 lis 2020 - 23:39]

na you....Tam zapewne się dowiesz.

Czyli jak zamieścisz (lub ktos to zrobi) jakiś Twój przepis na YT, to od razu będzie  do d.. i w ogolę najgorszy bo na YT  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edited by TOSHIBA

Dziękuję za odpowiedzi. Skoro w tym roku już nie będę wędził na działce to pomyślałem o takich "wynalazkach". Jak dla mnie łatwe do wykonania, tym bardziej, że zostało mi trochę jelit baranich(@Maciekzbrzegu na filmiku nie ma osłonek poliamidowych lecz białkowe, można dać baranie).Dodam więcej tłuszczu i zmielę mięsko lekko podmrożone. W przyszłym tygodniu dam znać jak poszło. 

Edited by quadro555

Po co chcesz cokolwiek podmrażać jak później będziesz tą kielbasę piekł tak jak jest pokazane na filmie.Czy słyszałeś żeby do jakiejkolwiek kiełbasy pieczonej ktoś podmrażał tłuszcz .Podmraża się do salami ,ale to jest kiełbasa surowa dojrzewajaca  i jej temperatura przy dojrzewaniu nie przekroczy 12 C.Tłuszcz i nie tylko podmraża się po to żeby nie oblepił mięsa chudego i nie utrudniał pozbywania się wody w trakcie dojrzewania.Weż pod uwagę, że robisz zwykłą pieczoną kielbasę w cienkiej osłonce białkowej a nie wyrób dojrzewajacy.Czy będziesz cokolwiek podmrażał czy nie wyjdzie to samo.

Edited by arkadiusz

zostało mi trochę jelit baranich

Prawdopodobnie nie będziesz do końca z efektu zadowolony.

Naturalne osłonki przy podobnych technologiach staja się twarde "papierowe" a nie każdemu to pasuje i zrastają się z farszem i trudno jest ściągnąć.

Podejrzewam ze to był powód zastosowania osłonek kolagenowych, ściąganych pod koniec stygnięcia, wtedy najlepiej odchodzą.

Ale sam podejmij decyzje.

Naturalne osłonki
  Takie mam  :D

Po co chcesz cokolwiek podmrażać jak później będziesz tą kielbasę piekł tak jak jest pokazane na filmie.
Na filmie raczej nie ma pieczenia. 50*C to jeszcze nie pieczenie. Chyba  :D Kupę lat poza zawodem jestem, więc może coś się zmieniło.Tym niemniej chciałbym się dowiedzieć czy sal de cura #1 to nasza peklosól czy saletra. Jak peklosól to  dam po prostu 23gr/kg peklosoli. Z drugiej strony jak saletra i tylko 3 dni.

Tym niemniej chciałbym się dowiedzieć czy sal de cura #1 to nasza peklosól czy saletra

To jest nasza peklosól.

:facepalm:

Uważaj maksymalny dodatek do mięsa to 3 g (choć wg mnie i tak za dużo) 

A tu masz skład

post-40314-0-62517800-1605205983_thumb.jpg

Pod żadnym pozorem nie możesz 1;1 traktować tego z Polska peklosolą

To jest 13 razy silniejsze (większa zawartość nitrytu)

Edited by TOSHIBA

To czym madralo chcesz to zastapić w Polsce.? :facepalm:

O tym napisałem tylko trzeba czytać ze zrozumieniem.Nie będzie dawał 1:1 bo napisał, że da 23g/kg peklosoli a po drugie cure#1 i cure#2 są w Polsce nie do kupienia na wolnym rynku.

Edited by arkadiusz

Naturalne osłonki przy podobnych technologiach staja się twarde "papierowe" a nie każdemu to pasuje i zrastają się z farszem i trudno jest ściągnąć. Podejrzewam ze to był powód zastosowania osłonek kolagenowych, ściąganych pod koniec stygnięcia, wtedy najlepiej odchodzą.

:thumbsup: 

Kiełbaski są suszone w 50 st.C przez 3h, uprzednio jeszcze osadzane 3 dni.

Naturalne "baranki" niewątpliwie zrosną się z mięsem i utworzą twardą skórkę.

Mówią kto się lubi ten się czubi. Wy to się musicie lubić. Wręcz kochać. Dalibyście spokój tym oznaką bo "swieżaki" będą zazdrosne.????

To tak ku rozwadzę bo obu Was szanuje. Oboje dużo wnosicie do forum????, macie swoje niekwestionowane dokonania, a jakieś takie zgrzyty. Całkiem niepotrzebne, może lepiej będzie wyhamować? Mam nadzieję że jako Herosi forum sobie odpuścicie kto kiedy dlaczego po co jak bo to droga do nikąd i nikomu chwały nie przyniesie. Tak ku rozwadze i pożytkowi Forum. ????

Edited by Maciekzbrzegu

• 4 weeks later...

Dlatego spróbuję 

No i spróbowałem. 

Odstępstwa od oryginału: Jelita naturalne i więcej tłuszczu w wieprzowinie. Smak za słony, przyprawy bałem się takiej ilości kolendry, jednak jest ok. Kiełbaski nie są tak miękkie jak na filmie, może to wina jelita? Kiedyś to powtórzę lecz z dużymi modyfikacjami, dołączę wędzenie i najpierw zapekluję. Takie "kabanokrówki"  :D

Po wyjęciu z piekarnika 

I przekrój 

post-95709-0-13561500-1607532038_thumb.jpg

post-95709-0-98151700-1607532125_thumb.jpg

post-95709-0-46637300-1607532140_thumb.jpg

Edited by quadro555