Baleron79 Posted November 19, 2020 Report Share Posted November 19, 2020 Witam.Jak w temacie,czy peklujac 10 dni wystarczy zmierzyc stezenie soli w zalewie,czyli w/g tabeli 10-11% i wtedy nie trzeba zwracac uwagi na wage miesa i ilosć wody,np;na 10 kilo miesa zamiast dac 4litry wody mozna wtedy dac mniej wody ale o stezeniu 10-11%.Prosze o wyrozumialosc:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 19, 2020 Report Share Posted November 19, 2020 ,czy peklujac 10 dni wystarczy zmierzyc stezenie soli w zalewie,czyli w/g tabeli 10-11% i wtedy nie trzeba zwracac uwagi na wage miesa i ilosć wody,np;na 10 kilo miesa zamiast dac 4litry wody mozna wtedy dac mniej wody ale o stezeniu 10-11% Niestety NIE!Sól zawarta w solance przechodzi do mięsa na zasadzie pompy osmotycznej aż do wyrównania stężeń w mięsie i wodzie.Przy zmniejszonej ilości solanki tej soli (przypadającej na 1kg mięsa ) będzie za mało.Można oczywiście zmniejszyć ilość wody ale powinna się w niej znaleźć prawie cała sól podana w tabeli dla 0,4l wody na kg mięsa.Czyli zamiast 4 litrów solanki o stężeniu 10% możesz użyć np. 2l o stężeniu nieco niższym niż 20%.To "nieco" wynika z braku 2l wody do posolenia Można to obliczyć:Stężenie soli w 4l wody + 10kg mięsa = 0,4/14=2,8% - dla solanki 10% (0,4 to 0,4kg soli zawartej w 4l solanki o stężeniu 10%).Ilość soli w 2l wody + 10kg mięsa dająca 2,8% stężenie całości = 2,8x(2+10)/100=0,336kgStężenie nowej solanki = 0,336/2=16,3%Nie zawracaj sobie jednak głowy zmianami tego typu i trzymaj się ilości wody i stężeń podanych w tabeli. Nie zapomnij także o nastrzykach.Nadmienię, że powyższe wyliczenie nie jest ścisłe bo nie uwzględnia różnic szybkości peklowania, która to szybkość wrasta ze stężeniem solanki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baleron79 Posted November 22, 2020 Author Report Share Posted November 22, 2020 Dzieki za odzew.Czyli teoretycznie najwazniejsze jest trzymac sie ilosci soli na kg miesa,ilosc wody ma mniejsze znaczenie,ale wtedy trzeba skrócic czas peklowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted November 22, 2020 Report Share Posted November 22, 2020 Dzieki za odzew.Czyli teoretycznie najwazniejsze jest trzymac sie ilosci soli na kg miesa,ilosc wody ma mniejsze znaczenie,ale wtedy trzeba skrócic czas peklowania?Tabela Dziadka która zapewne poznałeś przewiduje w zależności od czasu peklowania stała ilość wody a zmienną peklosoli. Im dłużej peklujesx tym mniej peklosoli. Ilość wody się nie zmienia. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 22, 2020 Report Share Posted November 22, 2020 Czyli teoretycznie najwazniejsze jest trzymac sie ilosci soli na kg miesa,ilosc wody ma mniejsze znaczenie,ale wtedy trzeba skrócic czas peklowania? Widzę, że kiepski ze mnie nauczyciel W zależności od zakładanego czasu peklowania i ilości mięsa musi być dostarczona odpowiednia ilość peklosoli.Ta ilość rozkłada się zarówno na mięso jak i na wodę. Zatem ilość wody nie jest obojętna, bo "odciąga" część peklosoli.Starałam się to pokazać i przeliczyć na przykładzie ale widzę, że nie jest to zbyt jasne.Zatem trzymaj się tabeli DZIADKA i nie kombinuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted November 23, 2020 Report Share Posted November 23, 2020 Zatem trzymaj się tabeli DZIADKA i nie kombinuj. Trzeba tylko pamiętać, że ta tabela jest dla "słonolubnych" - np. dla mnie nieakceptowalna.I jeszcze jedno trzeba pamiętać - tabela nie dotyczy polędwic i polędwiczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted November 23, 2020 Report Share Posted November 23, 2020 To zależy od gustów ,ja robię wszystko (polędwice ,polędwiczki, szynki .... )według tabeli Dziadka mniejsza słoność i jest w sam raz,a do słonolubnych nie należę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baleron79 Posted December 7, 2020 Author Report Share Posted December 7, 2020 Dzieki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.