Jump to content

Czy wystarczy zmierzyc solmierzem czy trzeba sie koniecznie trzymac tabelki


Baleron79

Recommended Posts

Witam.Jak w temacie,czy peklujac 10 dni wystarczy zmierzyc stezenie soli w zalewie,czyli w/g tabeli 10-11% i wtedy nie trzeba zwracac uwagi na wage miesa i ilosć wody,np;na 10 kilo miesa zamiast dac 4litry wody mozna wtedy dac mniej wody ale o stezeniu 10-11%.Prosze o wyrozumialosc:)

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

,czy peklujac 10 dni wystarczy zmierzyc stezenie soli w zalewie,czyli w/g tabeli 10-11% i wtedy nie trzeba zwracac uwagi na wage miesa i ilosć wody,np;na 10 kilo miesa zamiast dac 4litry wody mozna wtedy dac mniej wody ale o stezeniu 10-11%

Niestety NIE!

Sól zawarta w solance przechodzi do mięsa na zasadzie pompy osmotycznej aż do wyrównania stężeń w mięsie i wodzie.

Przy zmniejszonej ilości solanki tej soli (przypadającej na 1kg mięsa ) będzie za mało.

Można oczywiście zmniejszyć ilość wody ale powinna się w niej znaleźć prawie cała sól podana w tabeli dla 0,4l wody na kg mięsa.

Czyli zamiast 4 litrów solanki o stężeniu 10% możesz użyć np. 2l o stężeniu nieco niższym niż 20%.

To "nieco" wynika z braku 2l wody do posolenia :D

Można to obliczyć:

  • Stężenie soli w 4l wody + 10kg mięsa = 0,4/14=2,8% - dla solanki 10% (0,4 to 0,4kg soli zawartej w 4l solanki o stężeniu 10%).
  • Ilość soli w 2l wody + 10kg mięsa dająca 2,8% stężenie całości = 2,8x(2+10)/100=0,336kg
  • Stężenie nowej solanki = 0,336/2=16,3%

Nie zawracaj sobie jednak głowy zmianami tego typu i trzymaj się ilości wody i stężeń podanych w tabeli. Nie zapomnij także o nastrzykach.

Nadmienię, że powyższe wyliczenie nie jest ścisłe bo nie uwzględnia różnic szybkości peklowania, która to szybkość wrasta ze stężeniem solanki. 

Link to comment
Share on other sites

Dzieki za odzew.Czyli teoretycznie najwazniejsze jest trzymac sie ilosci soli na kg miesa,ilosc wody ma mniejsze znaczenie,ale wtedy trzeba skrócic czas peklowania?

Tabela Dziadka która zapewne poznałeś przewiduje w zależności od czasu peklowania stała ilość wody a zmienną peklosoli. Im dłużej peklujesx tym mniej peklosoli. Ilość wody się nie zmienia.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czyli teoretycznie najwazniejsze jest trzymac sie ilosci soli na kg miesa,ilosc wody ma mniejsze znaczenie,ale wtedy trzeba skrócic czas peklowania?

Widzę, że kiepski  ze mnie nauczyciel  :facepalm:

W zależności od zakładanego czasu peklowania i ilości mięsa musi być dostarczona odpowiednia ilość peklosoli.

Ta ilość rozkłada się zarówno na mięso jak i na wodę. Zatem ilość wody nie jest obojętna, bo "odciąga" część peklosoli.

Starałam się to pokazać i przeliczyć na przykładzie ale widzę, że nie jest to zbyt jasne.

Zatem trzymaj się tabeli DZIADKA i nie kombinuj.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zatem trzymaj się tabeli DZIADKA i nie kombinuj.

Trzeba tylko pamiętać, że ta tabela jest dla "słonolubnych" - np. dla mnie  :cry:  nieakceptowalna.

I jeszcze jedno trzeba pamiętać - tabela  nie dotyczy polędwic i polędwiczek.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...