emka24 Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 Dzień dobry.Jeżeli w przepisie, np. kiełbasy kminkowej, jest cebula-to w jakiej formie ja dodajemy ,surową tartą, zeszkloną czy prażoną?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 Przepis zawsze określa rodzaj i sposób przygotowania składników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emka24 Posted December 2, 2020 Author Report Share Posted December 2, 2020 korzystam z tego zbioru str 206 i 207 . nie mogę doczytać.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 W tym wypadku, jeśli nie ma mowy o np. podsmażaniu, czy krojeniu cebuli, dodajemy ją do masy wiążącej razem z innymi przyprawami, podczas kutrowania. Jesli nie mamy kutra, przepuszczamy j a razem z mięsem na masę wiążącą dwa lub trzy razy przez siatkę o najmniejszych oczkach (2-3 mm). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 Stosujemy także cebulę suszoną, w zastępstwie cebuli świeżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emka24 Posted December 2, 2020 Author Report Share Posted December 2, 2020 Czy suszona to to samo co prażona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 (edited) Czy suszona to to samo co prażona?Nie.Suszona może zastąpić świeżą, jest to cebula odwodniona. Prażona to cebula przyrumieniona, ma swój charakterystyczny smak i zapach, który nie do wszystkiego pasuje. Musisz jeszcze uwzględnić dawkę wagową.Niestety, nie pamiętam w tej chwili przelicznika dla cebuli; może ktoś podpowie? Edited December 2, 2020 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emka24 Posted December 2, 2020 Author Report Share Posted December 2, 2020 Dziękuję, na razie użyję świeżej , ale ten przelicznik chętnie poznam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 tu bylo cos o przeliczniku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/?p=156301 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 W przypadku użycia suszu w miejsce cebuli lub czosnku świeżego, należy dawkę ustalić na podstawie deklaracji producenta podanej na opakowaniu. Najczęściej stosuje się 0,15 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżej cebuli i 0,33 kg suszu zamiast 1,0 kg świeżego czosnku." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 (edited) 1 kg- cebuli możemy zastąpić 15 dkg cebuli suszonej Edited December 2, 2020 by Henio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 2, 2020 Report Share Posted December 2, 2020 Do kiełbasy kminkowej stosujemy cebulę surową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.