Jump to content

Smorodina wita


SMORODINA

Recommended Posts

Cześć wszystkim forumowiczom. Na forum jestem nowy zacząłem przygodę wędzarniczą jakiś czas temu , zaniechałem ponieważ ukradziono mi z działki wędzarkę. Jak zrobi się ciepło to ze znajomym zbudujemy nową. Narazie robię w szynkowarce porady zaczerpnąłem z tej strony. Pokażę zdjęcia jak sobie zrobiłem urządzenia z puszek i co z tego wychodzi.Na początek wrzucę parę przepisów kulinarnych może ktoś skorzysta na święta.

 

SERCA DROBIOWE NA OSTRO Z HONDURASU

1,5 kg serc kurzych

3 łyżki masła

3 łyżki oleju szafranowego

20 dkg pieczarek (plasterki)

2 łyżki proszku grzybowego

6 łyżek marchewki ( kostka)

6 łyżek selera naciowego (pokrojony drobno)

Ľ szklanki mąki

˝ szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 szklanki rosołu wołowego ( może być z kostki)

5 łyżek przecieru pomidorowego

po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, proszku czosnkowego, bazylii, soli

po 1 łyżeczce proszku cebulowego, białego pieprzu, oregano, tymianku

1 łyżka chili w proszku.

Serca umyć, oczyścić z tłuszczu, przysmażyć na maśle i oleju, na rumiano do momentu ,aż będą lekko miękkie( trzeba wyczuć ten moment żeby później nie rozgotowały się warzywa). Dodać warzywa i resztę składników , zalać winem, rosołem i przecierem pomidorowym dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Potrawa bardzo pikantna podać do popicia lekko schłodzone czerwone wytrawne wino.Raczej nie podawać małym dzieciom

 

SCHAB à la Smorodina

4 kotlety schabowe ( szeroki schab)

10-15 dkg kiszonej kapusty ( surowa i sucha)

2-3 pieczarki

1 łyżka proszku grzybowego ( zmielić suszone grzyby)

1 średnia cebula

bułka tarta ( do farszu)

1 jajo, mąka, bułka tarta ( do panierowania)

masło ( wiórki)

sól, pieprz, kminek

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem na cienkie płaty (nie mogą popękać), posolić z obydwu stron, odłożyć. Kapustę zemleć w maszynce do mięsa razem z cebulą i pieczarkami, popieprzyć wyrobiona jednolitą masę, dodać proszek grzybowy i trochę bułki tartej ( ma chłonąć wilgoć). Wyrobiony farsz rozsmarować na płatach schabowych, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami, panierować w mące, jajach i bułce tartej, usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do rondla podlać trochę wodą na każdej roladce położyć wiórki masła i dosmażyć pod przykryciem. Podawać z sezonowymi surówkami z ziemniakami lub z ziemniakami wg przepisu:

Adres do mojej książki kucharskiej

http://mojegotowanie.onet.pl/14048,ksiazka_przepis.html

 

ŻEBERKA ZAPAKOWANE W LIŚĆ KAPUSTY

Składniki:

Żeberka – 600 g.

Kapusta biała 8 – liści

Cebula - 3 szt

Czosnek - 5 ząbków

Pomidory – 5 szt

Olej - 50 ml

Sól, pieprz, papryka słodka mielona, kolendra,

 

Żeberka natrzeć solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, kolendrą i posiekanym czosnkiem. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą. Włożyć do naczynia, posmarować olejem i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Tak zamarynowane mięso piec w piekarniku temp. 170÷180°C 1÷1,5 godz. Zaraz po upieczeniu należy usunąć żebra (kostki).

Liście kapusty obgotować, tak jak do gołąbków. Mięso pokroić w pasy szer. 2÷3 cm, długości 5÷6 cm, zawinąć w liście kapusty. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, obłożyć obranymi ze skóry pomidorami, piec 20÷25 min.

Podawać z ziemniakami smażonymi na patelni, gotowanymi warzywami lub surówką z ogórków kiszonych świeżej marchwi .

ŻEBERKA GLAZUROWANE na grilla

2 kg chudych żeberek

Marynata

1 łyżeczka imbiru

1 cytryna

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżki wina półwytrawnego

3 łyżki miodu

2 łyżki dobrego keczupu

1 łyżeczka sosu tabako lub sambal lub harrisa.

Sól

Ww przepis można stosować na grillu wtedy po zamarynowaniu układamy na rozgrzanym grillu w trakcie pieczenia smarujemy marynatą.

Do rondelka włożyć wszystkie składniki marynaty zagotować. Do miski włożyć żeberka ( porcja na osobę 4 żeberka) i zalać gorącą marynatą i marynować 1 godzinę. Następnie włożyć do garnka podlać wodą i dusić do miękkości podlewając marynatą ( ostrożnie pikantne). Mięso ma się dusić w tzw. krótkim sosie. Podawać z ziemniakami zasmażanymi. Ziemniaki małe ugotować w mundurkach na parze, obrać pokroić w ósemki ,a następnie smażyć we frytownicy na złoty kolor.

 

Krążki do tortów na tortownicę 24 cm średnicy

MAKOWY

3 jaja szczypta soli

8 dkg cukru pudru

12 dkg maku

1 łyżeczka miodu

2 dkg bułki tartej, otarta skórka z cytryny

1 łyżeczka kawowa proszku do pieczenia

zapach migdałowy

Mak sparzyć, zemleć 2-3x na bardzo drobnym sitku.

Ubić pianę z białek, dodać żółtka, cukier, miód i ubijać na pulchną masę.

Dodać mak, bułkę, skórkę cytrynową, proszek, zapach. Delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy ( spód wyłożony papierem), piec ~20 min w temperaturze 160-170 st. C.

ORZECHOWY

3 jaja szczypta soli

8 dkg cukru pudru

10 dkg mielonych orzechów włoskich

1 łużka soku z cytryny

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka kawowa proszku

trochę cukru waniliowego

Postępować tak jak przy krążku makowym.

KOKOSOWY

5 białek szczypta soli

22,5 dkg cukru

12,5 dkg wiórek kokosowych

2-3 łyżki bułki tartej( do konsystencji)

sok z 0,5 cytryny

1 łyżeczka kawowa proszku

Postępować tak jak przy krążku makowym.

MIGDAŁOWY

3 jaja szczypta soli

12,5 dkg mielonych migdałów bez łupiny

1,5 dkg mąki ziemniaczanej

1,2 łyżki bułki tartej ( do konsystencji)

1 łyżeczka kawowa proszku

Postępować tak jak przy krążku makowym.

MASA CYTRYNOWA

3 kostki masła ( ważne)

5 jaj , szczypta soli

1,5 – 2 szklanek cukru

4-6 cytryn ( zależy od wielkości)

Masło rozetrzeć w makutrze na pianę.

Jaja ubić z cukrem na parze

Cytryny sparzyć i bardzo dobrze umyć otrzeć na tarce tylko żółtą skórkę ( z białym będzie gorzkie) i wycisnąć sok.

Do utartego masła dodawać wystudzone jajka, skórkę i ucierać na pulchną masę, po wrobieniu jaj, bardzo powoli dodawać sok każdą porcję dokładnie wrobić. Masa ma być wyraźnie kwaśna i silnie pachnąca cytryną i lekko żółta . Nie należy dodawać aromatu cytrynowego.

PONCZ 1 szklanka

Woda+cukier+sok z cytryny+spirytus+ szczypta soli wszystko skomponowane do smaku

 

PRZYKŁADOWY TORT

1 KRĄŻEK KOKOSOWY –KRĄŻEK ORZECHOWY- KRĄŻEK KOKOSOWY PRZEŁOŻENIE MASĄ CYTRYNOWĄ. KRĄŻEK ORZECHOWY NAPONCZOWANY, A KRĄŻKI KOKOSOWE MINI MINIMALNIE NAJLEPIEJ PĘDZELKIEM.

2 KRĄŻEK MAKOWY-MIGDAŁOWY-ORZECHOWY NAPONCZOWANE

MASA KAWOWA – ROBI SIĘ JAK CYTRYNOWĄ TYLKO ZAMIAST CYTRYN DODAJE SIĘ BARDZO MOCNY NAPAR Z DOBREJ KAWY I SPIRYTUS DO SMAKU

W ten sposób można komponować torty wszystko zależy od inwencji i chęci. Masy mogą być czekoladowe, marcepanowe, kawowe, pomarańczowe, z czarnej porzeczki. Zasada doboru ,jeżeli tort jest słodki masa musi być bardziej wytrawna.

POZDRAWIAM

JANUSZ SMORODINA :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...