Bahus Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Bahusowy pasztet z królika 1 przodek i podroby z królika 15 dag wątroby cielęcej 5 dag podgardla wieprzowego 5 dag boczku wędzonego 1 dag grzybów suszonych 2 łyżki smalcu mała cebula, pietruszka, kawałek selera 1 czerstwa bułka 2 jaja 1 liść laurowy 15 dag słoniny sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać. Mięso opłukać i lekko zrumienić. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liść laurowy zalać w rondlu wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony, pokroić na plastry, włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki otrzymanego poprzednio i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Bułkę namoczyć w ostudzonym wywarze i odcisnąć. Mięso obrane z kości, podgardle, wątrobę i bułkę zmielić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać całe jaja, przyprawić pieprzem, gałką i solą. Formę wysmarować smalcem, wyłożyć plasterkami słoniny napełnić masą pasztetową do 3/4 wysokości. Szczelnie przykryć i gotować na parze lub piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. Gotowy lekko wystudzić. Wyłożyć na półmisek i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Podawać do pieczywa. Wyśmienite z sosem tatarskim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.