Jump to content

Bahusowy pasztet z królika


Bahus

Recommended Posts

Bahusowy pasztet z królika

 

1 przodek i podroby z królika

15 dag wątroby cielęcej

5 dag podgardla wieprzowego

5 dag boczku wędzonego

1 dag grzybów suszonych

2 łyżki smalcu mała

cebula, pietruszka, kawałek selera

1 czerstwa bułka

2 jaja

1 liść laurowy

15 dag słoniny

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać. Mięso opłukać i lekko zrumienić. Mięso, podgardle, włoszczyznę i cebulę oraz opłukane grzyby i liść laurowy zalać w rondlu wodą i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia osolić. Wątrobę obrać z błony, pokroić na plastry, włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki otrzymanego poprzednio i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Bułkę namoczyć w ostudzonym wywarze i odcisnąć. Mięso obrane z kości, podgardle, wątrobę i bułkę zmielić 2 razy przez maszynkę. Do otrzymanej masy dodać całe jaja, przyprawić pieprzem, gałką i solą. Formę wysmarować smalcem, wyłożyć plasterkami słoniny napełnić masą pasztetową do 3/4 wysokości. Szczelnie przykryć i gotować na parze lub piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. Gotowy lekko wystudzić. Wyłożyć na półmisek i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Podawać do pieczywa. Wyśmienite z sosem tatarskim

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...