DZIADEK Posted January 28, 2021 Report Share Posted January 28, 2021 (edited) Sterylizacja konserw w słojach twist- off w domowych autoklawach Moje spostrzeżenia dotyczą wybranych wątków w procesie produkcji konserw w słojach. Napisane na podstawie materiałów dostępnych w internecie i na podstawie własnych doświadczeń1. Napełnianie słoi. Wytyczne w publikacjach zalecają by wolna przestrzeń w słoju nie była mniejsza jak 6 % objętości słoja, polecana to 9%. Przy współczynniku wypełnienia 0,9 ciśnienie w słoju w czasie sterylizacji może dochodzić do 3,33 Bar. Warto zaznaczyć że w puszkach metalowych przy tych samych parametrach ciśnienie jest mniejsze i może wynosić 2,35 Bar. Ja stosuję wolną przestrzeń w słojach 300 g , między farszem a przykrywką 10- 12mm. Farsz w czasie podgrzewania rozszerza się zwiększając swoją objętość, dlatego przepełnienie słoi farszem może powodować wypływanie farszu spod przykrywek, wypchanie ich, nie zamknięcia lub pęknięcia słoi itd. Większa wolna przestrzeń zmniejsza ciśnienie w słojach .2. Wypełnienie autoklawuSterylizacja konserw w słojach według zaleceń technologicznych powinna odbywać się w wodzie z nadciśnieniem w autoklawie. Ogrzewanie dużej ilości wody następuje wolniej, jest jednak pewniejsze równomierne podnoszenie temperatury w autoklawie i przez to sterylizacja jest pewniejsza w przeciwieństwie do ogrzewania parą przy odpowietrzonym autoklawie. Wszystkie słoje powinny znajdować się w wodzie. Wody powinno być co najmniej 2 cm wyżej ponad słoje. W jednej z publikacji o sterylizacji wyczytałem -Cytat (W przypadku sterylizacji w hermetycznie zamkniętych pojemnikach wytwarza się nadciśnienie, którego wielkość zależy od stopnia wypełnienia. Należy więc pamiętać, by był on wypełniony w nie więcej niż 85%, gdyż może nastąpić rozerwanie pojemnika, gdy roztwór zajmuje ponad 90% pojemności. Należy również strzec się przed wyjmowaniem zawartości autoklawu tuż po jego otwarciu, kiedy jeszcze temperatury płynu i komory urządzenia nie są wyrównane.) Bardzo trafna informacja rozwiązująca problem- ile wody powinno być w autoklawie? Możemy wyliczyć jaką wolną przestrzeń od góry autoklawu powinniśmy pozostawić na nadciśnienie. Bardzo łatwo wyliczyć jest tą wolną przestrzeń w moim autoklawie, który jest w formie walca o wymiarach wys.- 36 cm ,szer. – 26 cm . W obliczeniach należy doliczyć jeszcze rozszerzalność wody którą wlejemy do autoklawu ,- wynosi według danych z opracowań w granicach 3 -5 %. średnio przyjmujemy 4%. Wdając się w wyliczenia Pojemność mojego autoklawu - ok. 19,11 L wody,85 % = 0k. 16,24 L wody.Rozszerzalność wody – ok. 0,65 L 16,24L – 0, 06 L= ok. 15,64L wody. Z teoretycznych wyliczeń wynika że najbardziej bezpieczne będzie wypełnienie autoklawu wodą w ilości ok. 15.64L . Wyliczenia dotyczą wypełnienia autoklawu samą wodą, w autoklaw wkładamy słoje i objętość jaką stanowią, zmniejszy nam potrzebną ilość wody którą wypełnimy autoklaw. Można to obliczyć, słój ok. 300 g objętościowo zajmuje ok. 38,318 cm3 co w przeliczeniu na litry = 0,38318 x 21 słoi = 8,046 L. Obliczyć teraz można jaką ilością wody trzeba zalać słoje w autoklawie 16,24 L – 8,046 = 8,194 L trzeba jeszcze uwzględnić rozszerzalność wody 8,194 x 4% = 0,327L odejmując tą ilość od 8,194 L - 0,327 L = 7,867 L . Z wyliczeń wynika że 7,867 L wody jest ilością wystarczającą Jak to uprościć w praktyce by nie bawić się w obliczenia objętości słoi. Myślę że wystarczy w moim autoklawie obliczyć ile stanowi 85 % wysokości autoklawu co stanowi 30,06 cm , odejmiemy tą wartość od wysokości to nam daje 36 cm. – 30,06 cm. = 5.94 cm doliczając rozszerzalność wody możemy przyjąć ze wolna przestrzeń nie wypełniona wodą w autoklawie powinna stanowić ok. 5.61 cm. licząc od góry autoklawu. Co daje nam pojemność wolnej przestrzeni ok. 2,98 L. Porównując wyliczenia troszeczkę się różnią , ale jest to tak mała różnica że mieści się w tolerancji . Pierwsze wyliczenie 15,64 L wody drugie uproszczone 15, 84 L wody różnica 0.20L tj. 0,98 % .3. Nadciśnienie w autoklawie .A). Wiemy że podczas sterylizacji konserw w zamkniętych puszkach lub słojach panuje większe ciśnienie niż w autoklawie .Większe ciśnienie w puszkach może je zdeformować, w słojach może wypychać z słoi płynną zawartość w większym lub mniejszym stopniu a nawet wypychać przykrywki. Aby zniwelować to zjawisko wytwarzamy w autoklawie nadciśnienie. W domowym autoklawie nadciśnienie wywołamy wpompowanym do autoklawu powietrzem. Ilość wpompowanego powietrza zrównoważy ciśnienie w słojach i autoklawie. Przypatrując się naszym sąsiadom jak oni to robią, Oglądając ich filmiki można zaobserwować ich technikę sterylizacji konserw. Po zalaniu wodą i zamknięciu autoklawu wpompowują powietrze przeważnie do wartości 1 Bar. Podgrzewają do temperatury wody 120-121 st C. Podgrzanie wody i powietrza do tej temperatury powoduje wzrost ciśnienia w autoklawie do wskazania manometru 4 Bar. Skąd się bierze tak wysokie ciśnienie w autoklawie?. Rozbiorę to na czynniki pierwsze . Wiemy że podgrzana woda w zamkniętym autoklawie do 121 st C wytworzy ciśnienie 1 Bar. Wpompowane powietrze na zimny autoklaw o wartości 1Bar po podgrzaniu zwiększa ciśnienie o 2 Bar , co stanowi razem 4 Bar – Sumując 1 Bar to podgrzana woda do temp.120-121 st .C. + 1Bar to wpompowane powietrze + 2 Bary z podgrzania wpompowanego powietrza. Ten sposób sterylizacji różni się trochę od naszych zaleceń . Ich konserwy to przeważnie mięsa w sosie własnym . Wyrób gotowy do własnych celów nie ma określonych cech jakości lub wydajności. Po prostu jaki wyjdzie taki jest dobry . Konserwy nie są od razu schładzane tylko pozostawiane do wystygnięcia do następnego dnia. Temperatura wody obniża się powoli. Powietrze wpompowane tworzące nadciśnienie również schładza się powoli obniżając swoją objętość do początkowej wartości a tym samym obniża się nadciśnienie. W takim systemie sterylizacji po wyłączeniu ogrzewania autoklawu nie potrzeba już nic robić, tylko czekać na wystygnięcie. Tak wysokie nadciśnienie może wynikać że zależnie od wypełnienia, ciśnienie w słojach może wynosić w czasie sterylizacji ok. 3,0 - 4,0 Bar. Nasze przepisy technologiczne zalecają natychmiastowe schładzanie konserw w puszkach i powolniejsze w słojach.B). Mój sposób sterylizacji konserw w słojach. Mój domowy autoklaw. Korzystając z różnych publikacji i opisu procesów przemysłowych produkcji konserw sterylizowanych , opracowałem własny sposób ciągle udoskonalany. Pierwszym etapem było zdobycie autoklawu i dostosowanie jego najprostszymi sposobami by spełniał dobrze wymagania co do bezpieczeństwa jak również procesu technologicznego . Brak w nim przepływu wody do chłodzenia konserw. Ten problem odpuściłem bo w moich warunkach lokalowych jest to nie możliwe do zrobienia. Uważam że przy tym oprzyrządowaniu pomiarowym można z dość dużą dokładnością kontrolować proces sterylizacji konserw. W autoklawie zamontowałem drugi zapasowy termometr mierzący temperaturę wody gdyby elektroniczny nawalił (co się zdarzyło ), zamontowany na termometr pojemniczek ochrania termometr przed wysoką temperaturą. Termometr do mierzenia temperatury w konserwie wkładany jest do zaślepionej rurki która uszczelniona w przykrywce wchodzi do słoja i wychodzi uszczelnionym otworem na zewnątrz autoklawu. Termometr można w każdej chwili wyjąc i włożyć drugi . Przed wentylem jest zawór kulowy, który zamknięty nie upuszcza powietrza w czasie nakładania lub zdejmowania końcówki od pompki. W jednym z artykułów można wyczytać – Cytat – ( Skuteczne usunięcie powietrza można osiągnąć poprzez bezpośredni wtrysk żywej pary, która wypierając powietrze z przestrzeni dylatacyjnej napełnionych opakowań i następnie skraplając się powoduje wytworzenie podciśnienia rzędu 0,04 - 0,07 MPa (= 0,4-0,7 Bar) w momencie zamykania odpowietrzonych opakowań (zamykanie w strumieniu pary). Proces odpowietrzania napełnionych opakowań szklanych typu Twist - Off można osiągnąć w autoklawie sterując odpowiednio procesem obróbki. Sterylizację należy wówczas prowadzić do osiągnięcia temperatury wsadu 85°C pod ciśnieniem nie przekraczającym 0,1 MPa.(= 1 Bar) Wzrost ciśnienia w autoklawie powinien następować dopiero po uzyskaniu przez wsad obrabianych konserw temperatury 70°C. Samo odpowietrzaniu się słoi poddawanych obróbce w autoklawie sprzyja prowadzenie procesu w przeciwciśnieniu nie przekraczającym wartości 0,17 MPa.)= (1,7 Bar )Wzorując się na tym artykule stosuję odpowietrzanie słoi przy otwartym autoklawie w temp. wody ok. 100 st C do temperatury 70st C w produkcie wewnątrz słoja. Można to porównać do typowej pasteryzacji . Następnie zamykam autoklaw Wpompowuję powietrze do autoklawu korzystając częściowo z treści tego artykułuCytat – (Właściwa wielkość przeciwciśnienia podczas procesu sterylizacji umożliwia więc skuteczność przeprowadzenia całego procesu eliminując występowanie niekorzystnych uszkodzeń opakowań, ich rozhermetyzowanie, a zarazem gwarantuje skuteczne i szczelne zamknięcie słoi Twist - Off. Kształtuje się ono w zależności od rodzaju opakowań, stanu termicznego wsadu, jego konsystencji oraz stopnia odpowietrzenia na poziomie wynoszącym 160 - 350 kPa= (1,6 – 3.5 Bar)Problemem jest określenie ilości wpompowanego powietrza do autoklawu . Nasi wschodni sąsiedzi nie mają z tym problemu ponieważ wpompowują powietrze w zimny autoklaw i ono nie zmienia swojej objętości do czasu podgrzania. W przypadku wpompowywaniu powietrza do gorącego autoklawu, na wskutek ciepła zwiększa on swoją objętość w autoklawie już w czasie pompowania . Wskazania manometru pokazują ciśnienie jakie wytwarza już podgrzane powietrze . W dalszym czasie podczas podgrzewania wody i powietrza ciśnienie będzie się zwiększało o ile to trzeba wyliczyć orientacyjnie i polegać na wskazaniach manometru. Bo zbyt niska wartość przeciwciśnienia w autoklawie może być przyczyną deformacji opakowań metalowych oraz ubytków zawartości z niektórych opakowań np. słoje Twist - Off . Wyliczyć należy do jakiej wartości wskazań manometru będzie wpompowywane powietrze . Zakładam że 1 Bar to potrzebne ciśnienie potrzebne do uzyskania przez wodę w autoklawie temperatury 121 st. C. Startujemy od zerowego wskazania manometru przy temp. wody w autoklawie ok.100st C, wpompujemy powietrza do 1.6 -1,8 Bar. Podgrzana woda do temp. 121stC podniesie ciśnienie o 1 Bar. Wskazania manometru powinny w czasie właściwego czasu sterylizacji wskazywać ok. 2.8 Bar. Jaką wartość ciśnienia wpompowanego powietrza wskaże nam manometr po schłodzeniu autoklawu ?. Opierając się na wskazaniach wzrostu ciśnienia w czasie podgrzewania w autoklawach u naszych sąsiadów, zimne powietrze o ciśnieniu 1 Bar zwiększyło ciśnienie o 2 Bar . Jak wpompujemy na gorący autoklaw powietrze do wskazań manometru 1,8 Bar, tą wartość należy podzielić przez 3 co odpowiada wynikowi 0.6 Bar, Przy schłodzonym autoklawie te 0,6 Bar, jest przeciwciśnieniem i powinno to wystarczyć by zapobiec ubytkowi zawartości ze słoi i innym skutkom.4. Schładzanie konserw. Cytat- (Proces chłodzenia konserw w autoklawie należy prowadzić tak, aby zniwelować ciśnienie panujące w opakowaniach. Eliminuje to niekorzystne odkształcenia w postaci wyboczeń (bombaże techniczne) oraz wgięcia opakowań (denka, wieczka, płaszcze puszek). Jednak schładzanie konserw do pożądanej temperatury ze stałym przeciwciśnieniem w całym okresie może wywierać niekorzystne oddziaływanie na opakowanie z powodu postępującej redukcji w nich ciśnienia. Może to prowadzić do deformacji opakowań (wgniecenia)). Jest to trudny etap w produkcji konserw sterylizowanych . Cytat- (Aby nie dopuścić do naruszenia szczelności zamknięć po zakończonej sterylizacji, należy pamiętać o konieczności utrzymania ciśnienia na zewnątrz opakowań aż do chwili ochłodzenia konserw. Chłodzenie więc musi się odbywać przy zachowaniu takiego samego ciśnienia, jakie było w czasie sterylizacji.. Utrzymanie przeciwciśnienia w początkowej fazie chłodzenia umożliwia stosowanie sterylizacji z poduszką powietrzną. Poduszka powietrzna jest to przestrzeń nad konserwami w autoklawie wypełniona powietrzem. Otrzymuje się ją przez nieodpowietrzanie autoklawu. Przestrzeń ta nie może być wypełniona parą, gdyż w czasie chłodzenia para uległaby skropleniu, co spowodowałoby znaczne zmniejszenie się jej objętości, a tym samym gwałtowny spadek ciśnienia. Chociaż obniżone ciśnienie trwałoby krótko, bo tylko do czasu wprowadzenia wody na miejsce po skondensowanej parze, wystarczyłoby to jednak na zerwanie wieczek, zwłaszcza w opakowaniach szklanych. Sterylizacja z poduszką powietrzną i przeciwciśnieniem w czasie chłodzenia należy do zabiegów obowiązkowych przy utrwalaniu konserw w opakowaniach szklanych.Najtrudniejszy i najbardziej niebezpieczny okres chłodzenia jest w obrębie temperatury sterylizacji 121stC do temperatury wody 70 st C. W zakresie tych temperatur następują największe naprężenia mogące spowodować ubytki ze słoi lub pękanie słoi. Aby temu zapobiec należy obniżanie temperatury wody w autoklawie prowadzić tak by spadek temperatury nie przekraczał 2-3 st. C na minutę . Z tego wynika że schłodzenie konserw od temperatury 115 -120 st C do temp. 40 st C. odbyć się powinno w czasie ok. 37-40 minut. Mając podgląd na temp. wewnątrz konserwy możemy ustalić orientacyjnie według tej temperatury jakie jest ciśnienie w konserwie . Znając już po przeliczeniu wartość ciśnienia w konserwie możemy sprawdzać na bieżąco i regulować w razie potrzeby nadciśnienie wpompowując powoli lub upuszczać powietrze. Mój sposób chłodzenia polega na wstawieniu gorącego autoklawu do naczynia z zimną wodą. Woda natychmiast robi się gorąca. Stosowałem bieżący przelew wody, zrezygnowałem z tego by zmniejszyć zużycie wody .Gorącą wodę spuszczam przez kranik w naczyniu . Zamykam kranik i wlewam zimną wodę. Poziom wody w naczyniu nie może być ponad poduszkę powietrzną w autoklawie stanowiącą przeciwciśnienie, również nie wolno na początku chłodzenia do temp. wewnątrz słoja ok 80- 90 st C polewać z góry autoklaw zimną wodą . Gorące powietrze stanowiące poduszkę powietrzną w autoklawie na skutek zimnej wody natychmiast się schładza zmniejszając swoją objętość a tym samym zmniejsza przeciwciśnienie . Efektem tego jest zakłócenie równowagi ciśnień, co może zepsuć nam cały proces sterylizacji w ostatnim etapie produkcji. Myślę że Można by było polewać zimną wodą stosując jednoczesne dopompowywanie powietrza, obserwując wskazania manometru . Po osiągnięciu temperatury wewnątrz słoi 80-90 st C likwiduję nadciśnienie w autoklawie spuszczając powietrze, otwieram autoklaw i chłodzę konserwy do temp. 30- 40st C dalej wlewając zimną wodę do autoklawu . Orientacyjne wartości ciśnienia podczas podgrzewania, Obliczone kalkulatorem na podstawie temperatury w autoklawie W drugiej kolumnie odjęto ciśnienie atmosferyczne i dostosowano wartości ciśnienia do wskazań manometru . Znając te wartości można sterować nadciśnieniem w autoklawie. Zwłaszcza gdy znamy temperaturę wewnątrz konserwy. Edited January 31, 2021 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek W Posted January 30, 2021 Report Share Posted January 30, 2021 Jak zrobiona jest sonda do mierzenia temperatury wewnatrz sloika? czym uszczelniona jest rurka, ze trzyma cisnienie? Temperatura wewnatrz konserwy to chyba najwazniejszy pomiar.[Dodano: 30 sty 2021 - 22:30]Chcialbym dospawac z dolu wlew na zimna wode, z szybkozlaczka. Tylko niewiem, czy generalnie, moznabyloby juz przy 1,3 Bara (takie mam cisnienie przy 121 stopniach) wpuszczac od dolu zimna wode i wypuszczac gora, tak zeby trzymac cisnienie. Chyba byloby to najszysze rozwiazanie na chlodzenie konserw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 30, 2021 Report Share Posted January 30, 2021 Chcialbym dospawac z dolu wlew na zimna wode, z szybkozlaczka. Tylko niewiem, czy generalnie, moznabyloby juz przy 1,3 Bara (takie mam cisnienie przy 121 stopniach) wpuszczac od dolu zimna wode i wypuszczac gora, tak zeby trzymac cisnienie. Chyba byloby to najszysze rozwiazanie na chlodzenie konserw. Dla własnego bezpieczeństwa nie przerabiaj autoklawu.Bezpieczne chłodzenie to:-pozostawienie autoklawu w temp. otoczenia lub niższej -wstawienie do pojemnika z zimną wodą ( poziom wody w pojemniku nie powinien być wyższy niż poziom wody w autoklawie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 30, 2021 Author Report Share Posted January 30, 2021 Poszukaj w moich postachhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15532-domowe-puszkowanie-konserw/page-13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 4, 2021 Author Report Share Posted June 4, 2021 Moje domowe autoklawy. Ten mniejszy to najnowszy nabytek wykonany do mniejszych produkcji .Wysokość i szerokość po 26 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maykel Posted December 6, 2024 Report Share Posted December 6, 2024 Ja właśnie zakupiłem autoklaw ukraińskiej firmy UTEHO na allegro. Widać ,że specjalizują się w tym i dają gwarancję i pełny opis jak co robić a wiadomo ,że oni sie na tym znają. Własny kanał na YouTube z przepisami a na stronie wszystkie przepisy ,które można w łatwy sposób przetłumaczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.