Jump to content

wedzarka z blachy ocynkowanej


Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

Witam

 

1 Czy wedzarka z blachy ocynkowanej jest bezpieczna dla wedzonek (czy cynk sie nie bedzie utlenial) ?

 

2 Moja wedzarka to prowizorka - niewielka beczka z ocynku polaczona aluminiowa flexi rura z paleniskiem czyli niewielkim grilkiem typu weber (z pokrywka) i pytanko -Czy moge w pierwszej fazie do wygrzania beczki i pozniej osuszenia wedlin uzyc brykietow z wegla drzewnego a wlasciwie ich zaru na ktory to po obsuszeniu wedlin zapodam zrebki drewna debowego np jack daniels ?

 

Dzieki i pozdrawiam wszystkich zadymiaczy .

Link to comment
Share on other sites

marcinct,

1- po kilku wędzeniach wnętrze pokrywa się sadzą i chyba zabezpiecza przed utlenianiem

2- brykietów to najlepiej nie używać nawet do grilla, bo może w nich być sporo dodatków ułatwiających ich produkcję. Sam znalazłem kilka ze sprasowanymi kawałkami worka polipropylenowego.

Link to comment
Share on other sites

Marcinct! sama beczka ocynk nie będzie przeszkadzać. Temperatura jest zbyt niska żeby ocynk się utleniał, ale aluminiowe połączenie - kanał, będzie już poważnym problemem toksycznym. Zwykła blacha np. rury stalowe do pieca "kozy" nie będą pod działaniem temperatur i związków zawartych w dymie wpływać na jakość wędzonek.
Link to comment
Share on other sites

BonAir! kanał zrobiony jest z aluminium. Tyle że dym jest w odpowiedniej temperaturze bez płomieni po filtrach. Podgrzewany reaguje z tlenem obecnym w powietrzu tworząc tlenek. Glin łatwo roztwarza się w mocnych zasadach, takich jak NaOH lub KOH wypierając wodór i przechodząc w tetrahydroksyglinian:

2Al + 2NaOH + 6H2O → 2Na[Al(OH)4] + 3H2.

W kwasie solnym i w rozcieńczonym kwasie siarkowym roztwarza się wypierając wodór, natomiast reakcja ze stężonym kwasem siarkowym i rozcieńczonym kwasem azotowym przebiega inaczej – wydziela się odpowiednio dwutlenek siarki i dwutlenek azotu. W stężonym kwasie azotowym glin ulega pasywacji.

Ps. czy wszystkie wędliny napąpowane i napchane dodatkami są zdrowe bo były w zakładach robione?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...