Guest Anonymous Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Witam 1 Czy wedzarka z blachy ocynkowanej jest bezpieczna dla wedzonek (czy cynk sie nie bedzie utlenial) ? 2 Moja wedzarka to prowizorka - niewielka beczka z ocynku polaczona aluminiowa flexi rura z paleniskiem czyli niewielkim grilkiem typu weber (z pokrywka) i pytanko -Czy moge w pierwszej fazie do wygrzania beczki i pozniej osuszenia wedlin uzyc brykietow z wegla drzewnego a wlasciwie ich zaru na ktory to po obsuszeniu wedlin zapodam zrebki drewna debowego np jack daniels ? Dzieki i pozdrawiam wszystkich zadymiaczy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 marcinct, 1- po kilku wędzeniach wnętrze pokrywa się sadzą i chyba zabezpiecza przed utlenianiem 2- brykietów to najlepiej nie używać nawet do grilla, bo może w nich być sporo dodatków ułatwiających ich produkcję. Sam znalazłem kilka ze sprasowanymi kawałkami worka polipropylenowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Marcinct! sama beczka ocynk nie będzie przeszkadzać. Temperatura jest zbyt niska żeby ocynk się utleniał, ale aluminiowe połączenie - kanał, będzie już poważnym problemem toksycznym. Zwykła blacha np. rury stalowe do pieca "kozy" nie będą pod działaniem temperatur i związków zawartych w dymie wpływać na jakość wędzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Witam Moim skromnym zdaniem ,jeżeli już robimy zdrowe wyroby bo przecież o to nam chodzi to również zwracał bym uwagę na materiały z jakich wykonujemy np. wędzarnie . Ja osobiście nie robił bym wędzarni z blachy ocynkowanej . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Tak Andrzej K co prawda to prawda. Zdrowe wędzonki w nie zdrowym klimacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 ale aluminiowe połączenie - kanał Z czego zrobiony był kanał doprowadzający dym do atmosa w zakłądzie mięsnym ? (wycieczka) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 BonAir! kanał zrobiony jest z aluminium. Tyle że dym jest w odpowiedniej temperaturze bez płomieni po filtrach. Podgrzewany reaguje z tlenem obecnym w powietrzu tworząc tlenek. Glin łatwo roztwarza się w mocnych zasadach, takich jak NaOH lub KOH wypierając wodór i przechodząc w tetrahydroksyglinian:2Al + 2NaOH + 6H2O → 2Na[Al(OH)4] + 3H2.W kwasie solnym i w rozcieńczonym kwasie siarkowym roztwarza się wypierając wodór, natomiast reakcja ze stężonym kwasem siarkowym i rozcieńczonym kwasem azotowym przebiega inaczej – wydziela się odpowiednio dwutlenek siarki i dwutlenek azotu. W stężonym kwasie azotowym glin ulega pasywacji. Ps. czy wszystkie wędliny napąpowane i napchane dodatkami są zdrowe bo były w zakładach robione? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirass Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Ocynk.Praktycznie wszystkie beczki (beznzynie, olejach itp) są z blachy ocynkowanejA wędzarnie to z nich robiło się od lat., Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Mirass ocynk tak. Aluminium było w komunie też na topie, ale teraz nie. Niskie temperatury i oleje spożywcze nic nie zrobią. Chłodny dym tęż - natomiast kanał z komory spalania praktycznie bez kontroli, może zrobić. Oczywiście biorąc tęperaturę początkową w kanale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.