Papla Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Witajcie Zaczynam temat z propozycjami dostawek najbardziej odpowiadających naszym wędlinom.Sałatka warzywna jakoś spowszechniała, sosy zimne swoją drogą, ale przydało by się coś ekstra.Napiszcie co i jak można dostawić. Ja osobiście grzybki, paprykę i ogóreczki. I to jest dobre choć już spowszechniało. ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Polecam gruszki w occie bardzo cynamonowe Jacka B. :lol: ; http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1088Akurat sezon na nie i można sobie zrobić parę słoiczków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Zaczynam temat z propozycjami dostawek najbardziej odpowiadających naszym wędlinom. Żurawinówka :question: :grin: :devil: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Proponuje borówki smażone same lub z gruszkami do mięs na zimno jak i do ciepłych dań. :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted September 29, 2008 Author Report Share Posted September 29, 2008 Proponuje borówki smażone same lub z gruszkami do mięs na zimno jak i do ciepłych dań. :wink: Pozdrawiam Dzięki, chyba jednak zbieranie tego mnie przerasta, jak sobie przypomnę że kiedyś mi było ciężko a teraz jest mnie więcej jakieś 30kg, to może być Masakra, oj masakra :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelgdynia Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 A ja mogę polecić sałatkę ziemniaczaną (chociaż najbardziej pasuje do grilla).Gotowane ,pokrojone w kostkę ziemniaki do tego kiszony ogórek również pokrojony w kostkę ,cebula i to wszystko polewamy kwaśną śmietaną i dokładnie mieszamy.A potem musi z godzine postać w lodówce żeby się "przegryzło" i ochłodziło (bo musi być na zimno).Jeżeli ktoś chce bardziej szczegółowe proporcje to napiszę. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 majsa, Witam Podaj dokładny przepis ostatni raz takie specjały jadłem jakieś 40 lat temu znalazłem w Babcinej piwnicy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 SMORODINA Witaj!Mama taki przepis na borówki z gruszkami i zawsze z niego korzystam:1 kg borówek500 g gruszek mogą być jabłka500 g cukru ale może być mniej300 ml wodyUmyte i przebrane borówki koniecznie zalać wrzątkiem no ok. 1 godzinę i odcedzić.Ugotować syrop z cukru i wody. Gruszki lub jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki , gotować w syropie. Gdy gruszki będą już szkliste dodać borówki i ogrzewać na małym ogniu ok. 20-25 minut. Gorące przekładać do słoików.Można dodawać gruszki i jabłka razem.Ja mam swój sposób na ten przepis, bo jestem niecierpliwa.Sparzone borówki wkładam do garnka podlewam wodą wrzucam gruszki po chwili wsypuje cukier i gotuję na małym ogniu do momentu, aż gruszki zrobią się szkliste, a borówki opadną na dno. Odszumować i gorące do słoików. Ilość cukru można sobie regulować. Przy mniejszej ilości cukru konieczna pasteryzacja. Wspaniały dodatek w szczególności do białych mięs. Pozdrawiam i smacznego :smile: Przepis można modyfikować według własnych upodobań. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Papla, kochany za żarcieZawsze myślałem, że Twoja sygnaturka mówi o tym, że Papla jest kochany, za to że robi dobre żarcie, ale w kontkescie tego: jak sobie przypomnę że kiedyś mi było ciężko a teraz jest mnie więcej jakieś 30kgwychodzi na to, że Papla jest kochany za to, że kocha żarcie? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted September 29, 2008 Author Report Share Posted September 29, 2008 Papla, kochany za żarcieZawsze myślałem, że Twoja sygnaturka mówi o tym, że Papla jest kochany, za to że robi dobre żarcie, ale w kontkescie tego: jak sobie przypomnę że kiedyś mi było ciężko a teraz jest mnie więcej jakieś 30kgwychodzi na to, że Papla jest kochany za to, że kocha żarcie? :grin: A co kolega nie próbuje swoich potraw? Oj nieładnie nieładnie :-) testować swoje wyczyna na biednej rodzince :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Papla!A może podpisuj się "... kochany zażarcie"! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted September 29, 2008 Author Report Share Posted September 29, 2008 Papla! A może podpisuj się "... kochany zażarcie"! no nie wiem czy za żarcie czy za wzięcie :grin: Niech już tak zostanie, a po borówki żonę z dziećmi wyślę ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Papla!Czy tak czy tak to i tak wychodzi że kochany! I o to chodzi!A borówki uwielbiam i do mięska i do herbaty! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Trochę tegorocznych juz dodatków do mięs: ogóreczki, sałatka, buraczki, pikle, sos paprykowo-pomidorowy zielonki,maślaki, rydze i podgrzybki borówki do mięsa i żurawiny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Czy ktoś wspomniał o chrzanie?Sos majonezowo/śmietanowo/chrzanowy to jeden z lepszych dodatków do wędlin :!: Ponieważ na południu Polski borówka brusznica zakwita po raz drugi i owoce są w sprzedazy do listopada, pozwolę sobie podać dodatki, ktore powodują, że konfitura nadaje się idealnie jako dodatek do zimnych mięs i wędlin.Otóż do syropu cukrowego dodaję: sól, czosnek, cynamon cały, goździki, angielskie ziele, jałowiec, papryka słodka, koper (nasiona+łodyga), kolendra i pieprz biały. Dzięki przyprawom, konfitura nabiera słodko/kwasno/korzennego smaku i aromatu. Do owoców dodaje się, jak w przepisie majsy, 50% gruszek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Dodatki ciepłe:- grzanki z masłem czosnkowym lub ziołowym,- grzanki z pesto i plasterkiem pomidoraInne dodatki zimne:- papryka pieczona z sosem czosnkowym- miniaturowe ziemniaczki (sałatkowe) ugotowane w łupinkach, pokrojone na ćwiartki i garnirowane sosem czosnkowym wymieszanym z kosteczkami ogórka kiszonego- miniaturowe buraczki upieczone i zalane sosem czosnkowym z cytryną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 EAnna Witaj! Bardzo ciekawa kompozycja dodatków smakowych odnosnie borówek. Mam jeszcze borówki to wypróbuję, zastanwiam sie jak by to zestawienie tych dodatków wyglądało z żurawianami, Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 Ja do wędlinek mam zawsze dyżurne rajskie jabłuszka w delikatnym syropie.A takze śliwkę węgierkę w zaprawie korzennej z selerem naciowym.I takie tam popularne-ogóreczki z chili,patisonki, sałatkę meksykańską z ogórków. Mimo tego co roku próbuje czegoś nowego. Teraz robiłam brzoskwinie w zalewie octowej z w zaprawie korzennej.Gdzyby nie to że były bardzo dojrzałe napewno były by super.I tak zjemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 http://img444.imageshack.us/img444/199/p2090035iy0.th.jpg To moja piwniczka.Jeszcze nie jest zapełniona a taki mam zamiar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted October 2, 2008 Author Report Share Posted October 2, 2008 Ja do wędlinek mam zawsze dyżurne rajskie jabłuszka w delikatnym syropie.A takze śliwkę węgierkę w zaprawie korzennej z selerem naciowym.I takie tam popularne-ogóreczki z chili,patisonki, sałatkę meksykańską z ogórków. Mimo tego co roku próbuje czegoś nowego. Teraz robiłam brzoskwinie w zalewie octowej z w zaprawie korzennej.Gdzyby nie to że były bardzo dojrzałe napewno były by super.I tak zjemy. Witaj Elu! Czy podzielisz się przepisami tych specjałów ;-), w szczególności tą śliwką węgierką :-) Dziękuję z góry, Jasnej Góry :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 Witaj Ela! Imponująvcy widok i jest się czym pochwalić gratuluje :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 Witam To moja piwniczka.Jeszcze nie jest zapełniona a taki mam zamiar Bardzo pokaźne zapasy . Ja się nauczyłem od Pra Babci Ani i w tym roku naklejałem nalepki co jest w słoiku i przede wszystkim rok . W moim przypadku sporo zostaje po sezonie zimowym i dla mnie data jest ważna . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 Dzięki,ja to taka wiewiórka i piwniczke moja kocham.A co do przepisu: Zaczęłam te śliwki robić 5 lat temu-zasmakowały nam szalenie.Szczególnie mojemu mężusiowi.Wiedziałam ,że seler to afrodyzjak ale nie sądzilam,że przyniesie nieoczekiwane efekty!!!! "Efekt" ma 4 lata i na imię Grześ.Oczywiście przepis mogę podać :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 Wiedziałam ,że seler to afrodyzjak ale nie sądzilam,że przyniesie nieoczekiwane efekty!!!! "Efekt" ma 4 lata i na imię Grześ. Oczywiście przepis mogę podać :lol: :lol: :lol:tak szybko przepis podaj puki są śliwki to może i efekt będzie :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 Wiedziałam ,że seler to afrodyzjak ale nie sądzilam,że przyniesie nieoczekiwane efekty!!!! "Efekt" ma 4 lata i na imię Grześ. Oczywiście przepis mogę podać :lol: :lol: :lol:tak szybko przepis podaj puki są śliwki to może i efekt będzie :wink: Tadzik to tobie już tylko śliwki mogą pomóc ? :wink: :shock: :blush: :tongue: :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts