Jump to content

Dostawki do wędlin


Papla

Recommended Posts

Witajcie

 

Zaczynam temat z propozycjami dostawek najbardziej odpowiadających naszym wędlinom.

Sałatka warzywna jakoś spowszechniała, sosy zimne swoją drogą, ale przydało by się coś ekstra.

Napiszcie co i jak można dostawić. Ja osobiście grzybki, paprykę i ogóreczki. I to jest dobre choć już spowszechniało. ;-)

Link to comment
Share on other sites

Proponuje borówki smażone same lub z gruszkami do mięs na zimno jak i do ciepłych dań. :wink:

 

Pozdrawiam

Dzięki, chyba jednak zbieranie tego mnie przerasta, jak sobie przypomnę że kiedyś mi było ciężko a teraz jest mnie więcej jakieś 30kg, to może być Masakra, oj masakra :-)

Link to comment
Share on other sites

A ja mogę polecić sałatkę ziemniaczaną (chociaż najbardziej pasuje do grilla).

Gotowane ,pokrojone w kostkę ziemniaki do tego kiszony ogórek również pokrojony w kostkę ,cebula i to wszystko polewamy kwaśną śmietaną i dokładnie mieszamy.

A potem musi z godzine postać w lodówce żeby się "przegryzło" i ochłodziło (bo musi być na zimno).

Jeżeli ktoś chce bardziej szczegółowe proporcje to napiszę.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

SMORODINA Witaj!

Mama taki przepis na borówki z gruszkami i zawsze z niego korzystam:

1 kg borówek

500 g gruszek mogą być jabłka

500 g cukru ale może być mniej

300 ml wody

Umyte i przebrane borówki koniecznie zalać wrzątkiem no ok. 1 godzinę i odcedzić.

Ugotować syrop z cukru i wody. Gruszki lub jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki , gotować w syropie. Gdy gruszki będą już szkliste dodać borówki i ogrzewać na małym ogniu ok. 20-25 minut. Gorące przekładać do słoików.

Można dodawać gruszki i jabłka razem.

Ja mam swój sposób na ten przepis, bo jestem niecierpliwa.

Sparzone borówki wkładam do garnka podlewam wodą wrzucam gruszki po chwili wsypuje cukier i gotuję na małym ogniu do momentu, aż gruszki zrobią się szkliste, a borówki opadną na dno. Odszumować i gorące do słoików. Ilość cukru można sobie regulować.

Przy mniejszej ilości cukru konieczna pasteryzacja. Wspaniały dodatek w szczególności do białych mięs. Pozdrawiam i smacznego

:smile: Przepis można modyfikować według własnych upodobań. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Papla, kochany za żarcie

Zawsze myślałem, że Twoja sygnaturka mówi o tym, że Papla jest kochany, za to że robi dobre żarcie, ale w kontkescie tego:

 

jak sobie przypomnę że kiedyś mi było ciężko a teraz jest mnie więcej jakieś 30kg

wychodzi na to, że Papla jest kochany za to, że kocha żarcie? :grin:
Link to comment
Share on other sites

Papla, kochany za żarcie

Zawsze myślałem, że Twoja sygnaturka mówi o tym, że Papla jest kochany, za to że robi dobre żarcie, ale w kontkescie tego:

 

jak sobie przypomnę że kiedyś mi było ciężko a teraz jest mnie więcej jakieś 30kg

wychodzi na to, że Papla jest kochany za to, że kocha żarcie? :grin:

A co kolega nie próbuje swoich potraw? Oj nieładnie nieładnie :-) testować swoje wyczyna na biednej rodzince :-)

Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś wspomniał o chrzanie?

Sos majonezowo/śmietanowo/chrzanowy to jeden z lepszych dodatków do wędlin :!:

Ponieważ na południu Polski borówka brusznica zakwita po raz drugi i owoce są w sprzedazy do listopada, pozwolę sobie podać dodatki, ktore powodują, że konfitura nadaje się idealnie jako dodatek do zimnych mięs i wędlin.

Otóż do syropu cukrowego dodaję: sól, czosnek, cynamon cały, goździki, angielskie ziele, jałowiec, papryka słodka, koper (nasiona+łodyga), kolendra i pieprz biały. Dzięki przyprawom, konfitura nabiera słodko/kwasno/korzennego smaku i aromatu. Do owoców dodaje się, jak w przepisie majsy, 50% gruszek.

Link to comment
Share on other sites

Dodatki ciepłe:

- grzanki z masłem czosnkowym lub ziołowym,

- grzanki z pesto i plasterkiem pomidora

Inne dodatki zimne:

- papryka pieczona z sosem czosnkowym

- miniaturowe ziemniaczki (sałatkowe) ugotowane w łupinkach, pokrojone na ćwiartki i garnirowane sosem czosnkowym wymieszanym z kosteczkami ogórka kiszonego

- miniaturowe buraczki upieczone i zalane sosem czosnkowym z cytryną

Link to comment
Share on other sites

Ja do wędlinek mam zawsze dyżurne rajskie jabłuszka w delikatnym syropie.A takze śliwkę węgierkę w zaprawie korzennej z selerem naciowym.I takie tam popularne-ogóreczki z chili,patisonki, sałatkę meksykańską z ogórków. Mimo tego co roku próbuje czegoś nowego. Teraz robiłam brzoskwinie w zalewie octowej z w zaprawie korzennej.Gdzyby nie to że były bardzo dojrzałe napewno były by super.I tak zjemy.
Link to comment
Share on other sites

Ja do wędlinek mam zawsze dyżurne rajskie jabłuszka w delikatnym syropie.A takze śliwkę węgierkę w zaprawie korzennej z selerem naciowym.I takie tam popularne-ogóreczki z chili,patisonki, sałatkę meksykańską z ogórków. Mimo tego co roku próbuje czegoś nowego. Teraz robiłam brzoskwinie w zalewie octowej z w zaprawie korzennej.Gdzyby nie to że były bardzo dojrzałe napewno były by super.I tak zjemy.

Witaj Elu!

 

Czy podzielisz się przepisami tych specjałów ;-), w szczególności tą śliwką węgierką :-) Dziękuję z góry, Jasnej Góry :grin:

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

To moja piwniczka.Jeszcze nie jest zapełniona a taki mam zamiar

Bardzo pokaźne zapasy . Ja się nauczyłem od Pra Babci Ani i w tym roku naklejałem nalepki co jest w słoiku i przede wszystkim rok . W moim przypadku sporo zostaje po sezonie zimowym i dla mnie data jest ważna .

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dzięki,ja to taka wiewiórka i piwniczke moja kocham.

A co do przepisu: Zaczęłam te śliwki robić 5 lat temu-zasmakowały nam szalenie.Szczególnie mojemu mężusiowi.Wiedziałam ,że seler to afrodyzjak ale nie sądzilam,że przyniesie nieoczekiwane efekty!!!! "Efekt" ma 4 lata i na imię Grześ.

Oczywiście przepis mogę podać :lol: :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Wiedziałam ,że seler to afrodyzjak ale nie sądzilam,że przyniesie nieoczekiwane efekty!!!! "Efekt" ma 4 lata i na imię Grześ.

Oczywiście przepis mogę podać :lol: :lol: :lol:

tak szybko przepis podaj puki są śliwki to może i efekt będzie :wink:
Link to comment
Share on other sites

Wiedziałam ,że seler to afrodyzjak ale nie sądzilam,że przyniesie nieoczekiwane efekty!!!! "Efekt" ma 4 lata i na imię Grześ.

Oczywiście przepis mogę podać :lol: :lol: :lol:

tak szybko przepis podaj puki są śliwki to może i efekt będzie :wink:
Tadzik to tobie już tylko śliwki mogą pomóc ? :wink: :shock: :blush: :tongue: :grin: :grin: :grin:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...