Guest Wiesław Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Witam, proponuję wyodrebnic temat związany z nalewkami które sa obecnie zamieszczane w róznych miejscach forum, pozwoli to na łatwiejsze odnalezienie szukanego przepisu. Tytułem wprowadzenia do tematu zamieszczę tekst pochodzący z forum ogrodniczego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2818 Nalewki są zdrowe!!! Oczywiście pite w umiarkowanych ilościach. Dlatego każdy może sobie pozwolić na robienie i picie nalewek, skoro wystarczy naparstek alkoholu i ździebko owoców czy ziół. A że działkowicze mają własne owoce i zioła w ogródkach, pozostaje tylko zdobyć łyk alkoholu, zalać nim owoce i ... no nie, takie proste to nie jest. Potrzebne będą: Narzędzia: - słoje poj. 3l. 1,5l. i 0,9 litra - butle 0,5l., 1l., 0,25 l. - lejki różnej wielkości - bibuła filtracyjna - rurka do ściągania nalewu - miarka objętości i ew. alkoholomierz (Uwaga! w nalewkach występują spore przekłamania wyników) - obieraczka do owoców (jak do ziemniaków), nożyki różne, sita i ociekacze, szklanki, łyżki, chochle, garnek do gotowania syropu itp. utensylia kuchenne Jeśli będziemy robić dużo nalewki, to przyda się większy gąsior, a może nawet prasa do owoców. Umiejętności: - Nalewki może robić każdy, ale najlepsze wychodzą tym, którzy nauczyli się wiele na własnych błędach! - Pamiętaj nalewkarzu młody, wlewaj spirytus do wody! - Cierpliwość popłaca... (Nalewka swoje musi odstać!) - Nie wszystko da się połączyć ze wszystkim, a jak się już coś dołoży, to nie można tego odjąć. - W czasie przygotowywania należy próbować nalewek z umiarem tak, aby było co do karafki przelać! - Nalewki najpiękniej wyglądają w szkle (krysztale) bezbarwnym, który nie rywalizuje z nimi o kolor. - Nalewka nie musi być jednak piękna, ma być pyszna, choć uroda jej nie szkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Wiesław Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Witam, nadszedł czas zbioru owoców dzikiej róży i robienia nalewek, oto przepis na taka nalewkę: Nalewka z dzikiej róży 1 kg owoców dzikiej róży (rosa rugosa, albo rosa canina) 1 litr wódki 40% 0,25 kg cukru 0,25 l miodu (albo syropu klonowego) 0,25 litra wody źródlanej Owoce dzikiej róży zebrać w październiku, kiedy są dojrzałe, ale jeszcze twarde i zdrowe. Przemrozić trzy dni w zamrażalniku, rozmrozić, obrać z wszelkich kłujek, wypestkować. Ja przekrawam na pół i wyjmuję pestki łyżeczką do kawy. Owoce przepłukać, zalać w słoju wódką, zamknąć, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce. Nalew przefiltrować do butelki przez często zmieniane filtry do kawy. Po zlaniu nalewu owoce są nadal twarde jak kamień, nawet twardsze niż na krzaku. Owoce zasypać cukrem, dodać miód, odstawić na tydzień, dwa, często wstrząsając zawartością. Syrop zlać przez filtr do butelki z nalewem. Owoce zalać wodą na trzy dni, wstrząsać kilka razy, płyn odfiltrować, zmieszać z nalewem. Nalew ew. jeszcze raz przefiltrować i odstawić na pół roku do dojrzewania. Filtrowanie może być trudne i długotrwałe, żeby sobie ułatwić zadanie, można zdekantować, albo dodać łyk wrzątku, wtedy pektyny się zwarzą i łatwiej filtrować. Kolor bardzo klarownego nalewu jest lekko ceglasty, zapach delikatny, smak leciuteńko owocowy. (przepis pochodzi z Ogrodniczo-Działkowego Forum) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majchal Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 Nalewki z DR nigdy nie robiłem, jednak wino uważam za fenomenalne, ale ja zawsze suszę przed fermentowaniem, a wtedy smakuje wybornie. Coś jakby połaczyć wino śliwkowe z miodem, kwiatami i malinami. COŚ EXTRA! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Owoce dzikiej róży zebrać w październiku, kiedy są dojrzałe, ale jeszcze twarde i zdrowe Posiadam 100mb. żywopłotu z dzikiej róży. Jednak już któryś rok z rzędu już we wrześniu praktycznie większość owoców nie jest zdatna do zbierania - są bardzo zarobaczone. Czy jest na to jakies lekarstwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Wklejam porady (zaczerpnięte z sieci) ,które na pewno pomogą niejednemu poczatkującemu :lol: : CUKIER 1kg cukru po rozpuszczeniu ma objętość 0,62 litra. MORS Sok owocowy i spirytus w stosunku 4:1 ROZCIEŃCZANIE SPIRYTUSU Aby otrzymać alkohol o pożądanym stężeniu należy wziąć: 1 litr spirytusu i: 390 ml wody -70% 500 ml wody -65% 630 ml wody -60% 780 ml wody -55% 960 ml wody -50% 1,44 litra wody -45% 1,79 litra wody -35% 2,44 litra wody -30% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Bardzo przydatne informacje, bardzo. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Aby otrzymać alkohol o pożądanym stężeniu należy wziąć: 1 litr spirytusu i: Z czego wychodzą takie wyniki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 "Najbardziej charakterystyczną cechą spirytusu jest moc.od której zależą jego własciwości.Mocą nazywa się zawartość w spirytusie czystego alkoholu.tj.ilość mililitrów alkoholu zawartą w 100 ml badanej cieczy. (.....) Mieszanie spirytusu z wodą jest zjawiskiem nader ciekawym.Towarzyszy mu wydzielanie ciepła,a poza tym występuje również zmniejszanie się objętości cieczy.A więc mieszając w naczyniu 50 l alkoholu i 50 l wody nie otrzyma się 100 l mieszaniny ,lecz tylko 96,4 l.Zmniejszenie się objętości mieszaniny ,zwane kontrakcją,wynosi w tym przypadku 3,6 l i chcąc w naczyniu uzyskać 100 l cieczy,należy dolać do niej brakujące 3,6 l wody.(...) Mówiąc o roztworze wodno-spirytusowym,o czystej wódce,oznacza się jej moc np."wódka o mocy 35,rozumiejąc pod tą nazwą wódkę zawierającą 35% alkoholu(35 ml czystego alkoholu w 100 ml cieczy." Fragmenty tekstu z książki "Domowy wyrób win"Jana Cieślaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 :idea: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 "przykład: aby sporządzić 2 l czystej wódki o mocy 40,bierze się 2 x 421 =842 ml spirytusu 95 i dolewa 2 x 608 =1216 ml wody,otrzymując 2000 ml wódki 40 (842+1216-58(zmniejszenie objętości w ml)=2000 ml" Fragment z książki p.Cieslaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 :grin: Forum się rozwija :grin: Może by zmienić nazwę z Wyrób wędlin sposobem domowym na Wyrób wyrobów domowych sposobem domowym? :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 :grin: Forum się rozwija :grin: Może by zmienić nazwę z Wyrób wędlin sposobem domowym na Wyrób wyrobów domowych sposobem domowym? :grin: Jędruś, wyrazy: wędliny, nalewki, przetwory, gitara i śpiew to są bardzo bliskoznaczne wyrazy, które w większości wypadków występują jednocześnie. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Papla, wiem,że te środowiska są bardzo kompatybilne ze sobą :grin: , dlatego cieszy mnie rozwój w tym kierunku. Nie wiem tylko co na to transfer :rolleyes: , ale od tego jest między innymi KPP :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Witam! odnośnie różnych przeliczanek :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Wiesław Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Forum się rozwija Witam, andy, chyba nie spodziewasz sie żeby mogło być inaczej, przecież nawet najbardziej soczystą wędlinę trzeba czymś popić - inaczej mogą być problemy z trawieniem :grin: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Jak mawia mój znajomy " wodę? wodę piją zwierzęta" :wink: :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 A może taka tabela? Można z wodą i wódką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majchal Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Pozostaje mi się zgodzić z Wiesławem. Nie tylko rybka lubi pływać A co do stężeń, to zawsze byłem leserem i nigdy nie lubiłem uczyć się wzorów na pamięć np na stężenie %, M itp i za każdym razem z pomocą przychodziły mi "proporcje" "reguła trzech" itp. A z alkoholem to stosuję wzór C1:v1"=C2:v2, gdzie C-stężenie, v-objętość, albo reguła trzech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Stare dobre sposoby :rolleyes: zawsze sprawdzone, zawsze na czasie :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marela Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 A mnie wpadło do głowy zrobić coś a'la calvados a co wyjdzie.. kto to wie. W każdym razie jest 13 litrów soku jabłkowego, dziś dolewałam pracujące drożdże z pożywką i rozpuszczone w soku 3 kg cukru. Za miesiąc chyba będzie można pokusić się o sporządzenie mocniejszego napitku :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Witam W każdym razie jest 13 litrów soku jabłkowego Mam takie małe pytanko : czy ten sok jest powiedzmy wyciśnięty na zimno z jabłek czy z sokownika . Jeżeli pamiętasz to ile musi być jabłek do takiej ilości soku Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 Przyłączam się do pytania.Jak uzyskałeś sok z jabłek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 BonAir, Witam Tomek ja sok robię przez sokowirówkę mam zamówione około 100 kg jabłek po 0,5 zł. Wiczorem podam średni uzysk soku z 10 kg jabłek. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 Witam! Czas nalewkowy to i ja zabieram sie dzisiaj za nalewkę z aronii o smaku wiśniowym, pozdraiwm :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted October 2, 2008 Report Share Posted October 2, 2008 nalewkę z aronii o smaku wiśniowym, :question: A nie może być z aronii o smaku aroniowym ? :wink: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts