Jump to content

Ile st. pokazują wasze termometry ?


Pools

Recommended Posts

Witam

 

Dzisiaj robiłem mielonkę wieprzową w szynkowarze. W ramach testu zagotowałem wodę i włozyłem termometr, ku ogromnemu zdziwieniu pokazywał jedynie 95 st. C. Gotowałem z 30 minut, ale maks co pokazał termometr to 95,5 st.C. Czy to normalne, czy może czas pomysleć o zakupie nowego termometru.? Korzystam z termometru kotlowego zakupionego u Miro.

 

Pozdrawiam

 

POOLS

Link to comment
Share on other sites

Jeśli to jest typowy kotłowy to jest szklany /typu jak kiedyś pod pachę :lol: / w osłonie metalowej lub drewnianej i jego ni jak się nie wyskaluje :grin:

chyba, że skala jest wydrukiem na papierze i mocowanie tego wydruku padło (podniosło się) .

Najlepiej sprawdzić na innym.

Jeśli źle wskazuje to zapewne w innej temperaturze też.

Link to comment
Share on other sites

Pools

 

Zagotowałem 3 termometry do parzenia + termometr elektroniczny.

Wskazania wszystkich termometrów drewnianych ok 99,5-99,7 C wskazanie termometru elektronicznego 99,4.

 

Wniosek taki że możesz mieć uszkodzony termometr.

Wyślij go do mnie a Miro odeśle Ci nowy bez wad :)

 

Pozdrawiam Miro

Link to comment
Share on other sites

Pamiętam z czasów szkoły podstawowej ćwiczenie podczas lekcji chemii. Pani doprowadziła wodę do wrzenia i o dziwo temp. wrzenia wynosiła tylko 99°C. Całe doświadczenie odbywało się na wysokości ok. 450 m n.p.m, bo tak sobie wtedy mieszkałem :grin: . Wiadomo, że temp. wrzenia zmniejsza się wraz ze zmniejszaniem się ciśnienia atmosferycznego, a co za tym idzie wraz ze wzrostem wysokości n.p.m. Jednak 4,5 °C to zbyt duża wysokość jak na polskie warunki :grin: .
Link to comment
Share on other sites

Serdeczne dzięki za wszystkie rady i uwagi. Termometru niestety nie da się wyregulować, musiałbym go rozbić. W planach i tak miałem zakup drewnianego od Miro, więc bedzie jak znalazł.

 

Pozdrawiam

 

Pools

Spokojnie. Prawdopodobnie jest problem róznicy temp constans, który nie potęguje się wykładniczo tzn, że jeśli oszukuje o 5C w temp 20 i pokazuje 15, to zamiast 100 pokaże 95. Bardzo rzadko róznica rośnie wraz ze wrostem temp.

RADA - Po prostu weź termometr kontrolny i wykonaj pomiary w trzech zakresach np w temp pokojowej, przy 50C i przy temp wrzenia a wtedy się dowiesz o ile oszukuje, bo być może da się go urzywać, pamiętając o stałej poprawce

Link to comment
Share on other sites

Czytam o tych termometrach i przy okazji dzisiaj wszystkie swoje termometry poddałam walidacji . Poszukaj w moich postach jak to zrobić .Dla nas najważniejszy przedział temperatur to 68-85 st C i w tych temperaturach sprawdzam swoje termometry , Najważniejsza to 70 st C -pomiar wewnątrz produktu . Nie obchodzi mnie temperatura wrzenia bo to widać jak woda wrze. Na ostatnim zdjęciu widać jak cyną zabezpieczyłem by nie przestawiła się tarcza względem bagnetu . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

W termometrach kotłowych konstrukcja oparta na działaniu "bimetalu" oraz cyfrowe wymagają okresowej korekty w oparciu o wzorcowe pomiary. Różnica wrzenia wody niezależnie od gęstości ( zawartość rozpuszczonych składników ) jest mała, natomiast uzależniona od ciśnienia w tym wysokości. Często zmiana pogody + miejsce zamieszkania, może wprowadzić w błąd podczas wrzenia przyjmując zakres około 99st.
Link to comment
Share on other sites

Jakiś czas temu ze znajomym kupiliśmy termometry o sondzie 30 cm .W między czasie podczas wędzenia złamała mi się sonda od innego termometru. Nauczony tym faktem wolę mieć w zapasie termometr zapasowy . I tak jako wzorzec dwa stare termometry rtęciowe ,jeden kontaktowy, drugi zwykły do porównywania temperatur, do tego termometr elektroniczny, reszta to robocze a więc trzy termometry kotłowe dwa termometry biometaliczne a więc tarczowe o sondzie 30 cm i te są najbardziej używane po prostu najlepsze szybkie w określeniu temperatury wody jak i wewnątrz produktu. Dwa termometry do wędzarni.Dodatkowo jeden w domu , jeden na działce i tak zrobiła się ich cała bateria . Opracowałem metodę do ich wyskalowania na podstawie wskazań testowych moich termometrów w temperaturach optymalnych potrzebnych w parzeniu wędlin i wędzonych .Ale wracając do lutu na blaszce uchwytowej wynikło to z tego że znajomy odstąpił mi ten termometr po wielu moich prośbach, ale bez tej blaszki , więc dorabiałem ją z blachy kwasoodpornej a więc nie sprężynującej ale wiadomo wywiercić otwór w takiej blaszce i to jeszcze pod odpowiednim kątem nie jest łatwo i tak otwór zrobił się o połowę większy jak potrzeba dlatego ten lut by zmniejszyć tą dziurkę.( Kempes ty taki dowcipniś nie próbuj zmniejszać innych dziurek- np. w aluminium bo ich nie zalutujesz ). Posiadanie jednego termometru to jest taka sytuacja jak wybranie się na ryby z jednym haczykiem przy wędce. W młodości miałem taką przygodę wybrałem sie na ryby tylko zarzuciłem haczyk z przynętą i od razu złapałem rybę która oberwała się na brzegu rybka ta nie była taka jaką chciałem złapać u nas zwana pierda nie wiem dlaczego tak- ale to zwykła ukleja. Więc wrzuciłem ją do wody i zabrałem się do założenia następnej przynęty i tu wystąpił problem bo jak na samą żyłkę założyć przynętę. A więc trzeba było zbierać się do domu a dlaczego to chyba będziecie wiedzieć. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...