stolarzM Posted October 12, 2008 Report Share Posted October 12, 2008 WITAMCzy mogę prosić szanowne grono o ciekawy przepis na kaczkę dziką kaczkę , nie mam doświadczenia z dziczyzną i nie chciałbym zepsuć sobie tych kaczuszek.Z góry dziękuję . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skupinbart Posted October 28, 2008 Report Share Posted October 28, 2008 Witam mam nadzieje ze troszkę pomogę Kaczkę bodajże dwa razy byla pyszna. A wiec po oczyszczeniu z pierza i wyprucia bebechów przecialem ja w pól na blaszkę dalem warzyw (to nie jest konieczne ale ja lubię pieczone warzywa a one dodają smaku pieczeni) odrobinę świeżego tymianku, marchwi pokrojonej w kostkę, selera naciowego, cebuli szalotki i czosnku. Na warzywa Kaczkę natarta oliwa. Piec na 200C aby byl goracy. kaczka do pieca i piec na 175C nie pamiętam dokładnie ile ja tam trzymałem ale okolo 35-45min (piec piecowi nierówny wiec sprawdzaj czy sie nie pali) Ja zawsze wbijam termometr w udo tak aby do kosci dotytkal jak ma 70C to dla mnie jest dobra! Teraz kaczuszke polewamy miodem i jak masz grilla w piecyku to na 2min az sie zarumieni :blush: a jak nie to do pieca tez az sie zrumieni Owiele częściej niz pieczona Kaczkę robię kacze piersi (tylko dzikiej) piersi razem ze skora. Skore nacinam w szachownice (nie wywinie się~) obsmażam na patelni stronę ze skora najpierw tak aby tłuszcz się vytopil odrobinę. obsmażone piersi do pieca 180C na 15min. Takie piersi tylko krwiste pyyycha Ulubiony mój sos do tej potrawy to glazura pomaranczowa wyciskasz sok z 5 pomarańczy. Na patelnie sypiesz cukier jakieś pol szklanki dolewasz odrobinę okolo dwie łyżki stołowe wody kładziesz na maly ogień i czekasz az dojdzie do karmelu albo i dalej az zacznie delikatnie dymic (absolutnie nie mieszaj tego bo zacznie się Tobie na rantach palić) i do tego dolewasz sok (uwaga pryska) redukujesz przez jakieś 5min (możesz dodać cointreau to taki likier) i ten sosik na kaczuchę. a taka kaczuchę lubię z pure selerowym. Selera z obierasz grubo, Gotujesz na miękko odcedzasz dodajesz troszkę masla i Śmietany (sol pieprz ostrożnie) to wszystko traktujesz blenderem i gotowe no się rozpisałem smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.