Jump to content

Kaczka

stolarzM

Recommended Posts

• 3 weeks later...

Witam mam nadzieje ze troszkę pomogę

Kaczkę bodajże dwa razy byla pyszna. A wiec po oczyszczeniu z pierza i wyprucia bebechów przecialem ja w pól na blaszkę dalem warzyw (to nie jest konieczne ale ja lubię pieczone warzywa a one dodają smaku pieczeni) odrobinę świeżego tymianku, marchwi pokrojonej w kostkę, selera naciowego, cebuli szalotki i czosnku. Na warzywa Kaczkę natarta oliwa. Piec na 200C aby byl goracy. kaczka do pieca i piec na 175C nie pamiętam dokładnie ile ja tam trzymałem ale okolo 35-45min (piec piecowi nierówny wiec sprawdzaj czy sie nie pali) Ja zawsze wbijam termometr w udo tak aby do kosci dotytkal jak ma 70C to dla mnie jest dobra! Teraz kaczuszke polewamy miodem i jak masz grilla w piecyku to na 2min az sie zarumieni :blush: a jak nie to do pieca tez az sie zrumieni

Owiele częściej niz pieczona Kaczkę robię kacze piersi (tylko dzikiej) piersi razem ze skora. Skore nacinam w szachownice (nie wywinie się~) obsmażam na patelni stronę ze skora najpierw tak aby tłuszcz się vytopil odrobinę. obsmażone piersi do pieca 180C na 15min. Takie piersi tylko krwiste pyyycha :)

Ulubiony mój sos do tej potrawy to glazura pomaranczowa

wyciskasz sok z 5 pomarańczy. Na patelnie sypiesz cukier jakieś pol szklanki dolewasz odrobinę okolo dwie łyżki stołowe wody kładziesz na maly ogień i czekasz az dojdzie do karmelu albo i dalej az zacznie delikatnie dymic (absolutnie nie mieszaj tego bo zacznie się Tobie na rantach palić) i do tego dolewasz sok (uwaga pryska) redukujesz przez jakieś 5min (możesz dodać cointreau to taki likier) i ten sosik na kaczuchę. a taka kaczuchę lubię z pure selerowym. Selera z obierasz grubo, Gotujesz na miękko odcedzasz dodajesz troszkę masla i Śmietany (sol pieprz ostrożnie) to wszystko traktujesz blenderem i gotowe

no się rozpisałem smacznego!