sapertorun Posted October 13, 2008 Report Share Posted October 13, 2008 Witam. Zawsze miałem dylemat ze narobilem 15 kg jednakowej kiełbasy,teraz postanowilemzrobic 3 rozne za jednym zamachem :wink: Poniewaz mialem w zamrazarce 2,5kg baraniny postanowilem zrobic pikantna kielbase internetoego i wlasnego pomyslu. Najpierw wykroiłem z baraniny chude mieso i pokroilem w gruba kostke ktora peklowala sie z czosnkiem i sola morska 3 dni w lodowce reszte miesa baraniego zmielilem na sitku 5 dwa razy i dolozylem do reszty baraniny. http://img403.imageshack.us/img403/2567/kielbasa4ck0.jpg http://img147.imageshack.us/img147/9145/kielbasa2ff9.jpg http://img147.imageshack.us/img147/kielbasa2ff9.jpg/1/w580.png Dokupiłem 10 kg II wieprzowiny,5 kg łopatki,2kg słoniny i 2 kg podgardla i jelita wieprzowe.Całe chude mieso wykroiłem i posiekałem na kostke 2x2 ,słoninke na kostki 1x1,reszta zmielona na sitku 5 dwukrotnie. http://img147.imageshack.us/img147/2340/kielbasacl0.jpg http://img147.imageshack.us/img147/kielbasacl0.jpg/1/w580.png Kiełbasa nr 1 barania: 2,5kg baraniny 5 kg wymasowanej wieprzowiny 1kg słoniny pieprz marynowany zielony,papryka ostra,papryka słodka,sól,tymianek,pół szklanki wódki. Całosc wymasowana i do jelitek. Kiełbasa 2 wiejska-wieprzowa cienka: wieprzowina zmielona na sitku 5,duzo czosnku,majranek ,pieprz,sol. Kiełbasa 3 wiejska gruba: wieprzowina pokrojona w kostke plus słonina kostka i wieprzowina zmielona,majranek,sol,czosnek,pieprz. Całosc wedzona 2 dni na koniec pieczona w wedzarni . Wedzenie pocztkowo 30-40 stopni tak okolo 14 godzin nastepnie 50-60 3 godziny znowu 30-40 i koncowka 70-80 ze 3 godzinki az do ostygniecia. http://img518.imageshack.us/img518/3764/kielbasa9ol7.jpg http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa9ol7.jpg/1/w400.png http://img518.imageshack.us/img518/400/kielbasa8gt6.jpg http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa8gt6.jpg/1/w580.png http://img518.imageshack.us/img518/2729/kielbasa12ot7.jpg http://img518.imageshack.us/img518/kielbasa12ot7.jpg/1/w800.png Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted October 13, 2008 Report Share Posted October 13, 2008 Ciekawe przepisy, ale ciekawsze efekty. Saper !! Zapodaj fotki wyrobów gotowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted October 13, 2008 Report Share Posted October 13, 2008 No właśnie Saper podaj fotki gotowców, bo produkty ok ale nic nie mówią ale chętnie bym zobaczyła przekroje poprzeczne :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sapertorun Posted October 13, 2008 Author Report Share Posted October 13, 2008 troche to trwało zeby fotki załadowac,wedzarnia jest nowa jeszcze musze popracowac nad wylotem dymu cos z jednej strony bardziej mi grzeje stad na szybko te kamyki i cegielka :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sapertorun Posted October 13, 2008 Author Report Share Posted October 13, 2008 Zapomnialem dodac ze "schajcowałem" 3 taczki debiny :lol: ale zapach wspanialy. I jeszcze przekroje poprzeczne wiejskiej i baraniej cienkiej-ostra wyszła taka do wodeczki czy piwka w sam raz.Smacznego. http://img300.imageshack.us/img300/5715/kielbasa13rt3.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bahus Posted October 13, 2008 Report Share Posted October 13, 2008 Dla mnie te kiełbasy to rewelacja...tak pięknie uwędzone a jaki zapach....Tylko ta ilość..Gdybym też zrobił i w takiej ilości to cała rodzina miałaby na długo co jeść :wink: Bahus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.