Jump to content

Bounty

Guest Gabi

Recommended Posts

Kuleczki „Bounty”.

Składniki:

- 200 g wiórków kokosowych

- 70 g cukru pudru

- 100 ml śmietany kremówki (30%)

- 70 g masła

Na polewę:

- dwie tabliczki (200g) dowolnej czekolady bez dodatków; biała, mleczna lub gorzka można też gatunki wymieszać

1. Do miski wsypujemy kokos i cukier puder.

2. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną i wlewamy do wiórek i cukru.

3. Mieszamy i pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w zamrażarce na ok. 20 minut.

4. Wyjmujemy masę kokosową z zamrażarki, formujemy kulki i układamy na tacy lub dużym talerzu pokrytym folią aluminiową.

5. Gotowe uformowane kuleczki wsadzamy na kolejne 30-45 minut do zamrażalnika (dzięki temu łatwiej będzie je obtaczać w czekoladzie).

6. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w mikrofalówce, kąpieli wodnej lub po prostu w garnuszku na małym ogniu energicznie mieszając aby jej nie przypalić.

7. Wyciągamy kuleczki i obtaczamy każdą z pomocą łyżki w płynnej czekoladzie i odkładamy na folię.

8. Wsadzamy do lodówki na około 30 minut (do czasu aż stężeje czekolada).

9. Smacznego

Uwagi:

-Przepis ten to świetna metoda na wykorzystanie wiórek kokosowych użytych do sporządzania nalewki „Malibu”. Wiórki, które moczą się dwa tygodnie w alkoholu mają bardziej neutralny smak niż normalne dzięki czemu przysmak jest mniej słodki, ale raczej tylko dla dorosłych. :D

-Przy robieniu Bounty ze zwykłych wiórek lepiej nadaje się na polewę czekolada gorzka, bo nadzienie jest bardzo słodkie, ale to rzecz gustu.

- Deser należy przechowywać w lodówce i to najlepiej nie dłużej niż trzy dni.

Lodówkę należy podłączyć pod wysokie napięcie aby Pedro się nie dobrał ,przez te trzy dni

Pedro by zjadł takie jakby były z wędzonego boczku. :grin: A tak to spokojna głowa. Gustuję w nieco innych słodyczach. :lol:

Wygląda na to że smaka narobiłaś i jutro u wszystkich taki sam deserek-do kawki(gorzkiej-fuuuu) oczywiście po sycącym obiadku.A dupki same rosną.Ja to ostatnio memu powiedziałam,żeby tego proszku do prania nie kupował,bo wszystko nam sie kurczy. :lol:

A ja te kulki jadłem i warte sa zrobienia. Choć nie jestem zwolennikiem kokosowych wiórków to mnie smakowało i to bardzo. Jeszcze jedno, już tez sam zrobiłem. Wykonanie jest proste jak budowa cepa luib sznurek w kieszeni!

Czytając i robiąc to co robią na tym forum kochane dziewczyny, to nigdy nie zejdę poniżej 100! A ja lubię wszystko wypróbować.

• 2 weeks later...

Zrobiłam i procentowy napitek i kuleczki w czekoladzie.Godne polecenia -nie tylko brzmi ładnie,ale i doskonale smakuje :lol:

Jedyny problem który mi sie pojawił to polewanie ciepłą czekoladą na zimne kuleczki-nie bardzo sie kleiło i wyszły nieco najeżone.Ale wyglądały fajnie.Dzięki za przepis, prosty i niedrogi- a tyle radości

My również je robiliśmy w wersji "light" (0%) ;) i problemem było oblewanie czekoladą Może nie aż tak bardzo jak w przypadku salami z żółtym serem Szczepana :wink: , ale jednak. Gabi, czy masz jakiś dobry sposób na ten problem?

Polewać kulki, a może je obtaczać?

"7. Wyciągamy kuleczki i obtaczamy każdą z pomocą łyżki w płynnej czekoladzie i odkładamy na folię."

Tak kochani napisałam. Polewamy kulki robiąc dodatkowy wzorek .Ta metoda jest najlepsza :lol:

No i stało się, kuleczki nakulane i ....... ZJEDZONE do ostatniej :grin: Pyszne ! :tongue: Potwierdzam kłopot z oblewaniem czekoladą i stwierdzam, że wszystko zależy od czekolady. Pierwsza porcja- zero kłopotu, następna porcja- kulki tylko polane czekoladą gdyż wogóle nie dało się ich obtoczyć ( inna czekolada niż za pierwszym razem ). Należy próbować , która dobra i tę stosować.

• 1 year later...