Jump to content

Skwarki

Jacek

Recommended Posts

Do jakich wyrobów można zastosować skwarki pozostałe po wytopieniu smalcu?

Na forum znalazłem tylko przepis na wątrobianą ze skwarkami.

Może ktoś zna inne zastosowania.

Pamiętam z dzieciństwa, że moja matka robiła ciasteczka ze skwarek, niestety nie znam przepisu.

Oto przepis na te wspaniałe ciastka - najbliższe chyba sercu zadymiacza :D

Składniki

45 dkg skwarków

75 dkg maki

5 jaj

2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 proszek do pieczenia

Przygotowanie

Skwarki przepuszczamy przez maszynkę, następnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Najlepiej jest potem to ciasto przepuścić przez maszynkę z tym takim wzorkiem na końcu i do piekarnika.

Nie zjadac zbyt dużo bo ma cholesterol :D :devil: :P

pozdrawiam słodko :D

Oli byłeś trochę szybszy, ponieważ mialem zamiar przepisać przepis na ciasto ze skwarkami z notesu żony, można go znaleźć na http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33245223&a=33245725

Zapewniam ciasteczka są super i co najciekawsze to nie czuć skwarek, ponadto sa nierozpoznawalne, że ciastko z takiego nie typowego surowca.

Osobiście uwielbiam wątrobiankę ze skwarek, chyba czas ja zrobić przed Świetami.

Pozdrawiam

• 7 months later...
Guest Anonymous
skoro tak zachwalacie to trzeba będzie poeksperymentować z różnymo dodatkami np zamiast wanilii majeranek, chociaż nie jestem pewien co z tego wyjdzie:) :tongue:

• 7 months later...

Witam

Po zeszło tygodniowej przeróbce ½ świnki i wytopieniu słoninki na smalec dzisiaj dostałem natchnienie i pierwszy raz w moim życiu upiekłem ciasto ,czyli były to ciastka kruche na bazie skwarek . Jak na pierwszy raz ciastka wyszły bardzo dobre ale już następnym razem to zapewne dołożę do części papryki ostrej zamiast cukru waniliowego . A oto fotki jak to się z grubsza działo no i oczywiście efekt końcowy.

Serdecznie pozdrawiam

• 1 month later...
  • 4 months later...

A co można zrobić aby ten wyrób miał dłuższy czas przydatności a nie tylko 2-3 dni ?

W miesiącach zimowych wytrzyma nawet tydzień. Wówczas gdy pisałem o tym brałem pod uwagę fakt, że ktoś może zrobić sobie wątrobiankę w lato, a wówczas tylko 2- 3 dni.

Smacznego

• 9 years later...

nawróciła wegetarianke na pyszne mięsko ;):facepalm: ?

To nie jest możliwe wyczuwają (wegetarianie )  mięso itp (produkty pochodzenia zwierzęcego ) na "kilometr"  (wiem z własnego podwórka :facepalm: ) i więcej z tego kwasu niż pożytku . Reasumując jak nie chce dobrowolnie wrócić na łono  mięsożerców  to lepiej odpuścić 

nie chce dobrowolnie wrócić na łono mięsożerców to lepiej odpuścić
ha ha - to nie ja  :no:  to nasz wielki  Dziadek :thumbsup:  - poczęstował Olę  podczas sesji fotograficznej rozbioru półtusz od 14 lat wegetariankę - tak pysznymi frytkami ze skawarek - okratków z żeberek , że wymiękła - sam próbowałem - też za mną chodzą :facepalm:   

Wycięte mięśnie międzyżebrowe peklujemy na sucho lub mokro ( krótki czas-małe wielkości ), następnie zakładamy na sznurek, wędzimy, parzymy i...dopiekamy w piekarniku. Na końcu obsypujemy ostrą papryką lub ulubionymi przyprawami.  

córkę chcesz nawracać
nie - to córka bliskiej przyjaciółki  - czar Łaz ją chyba nawrócił  :D  :thumbsup: 

Wycięte mięśnie międzyżebrowe peklujemy na sucho lub mokro ( krótki czas-małe wielkości ), następnie zakładamy na sznurek, wędzimy, parzymy i...dopiekamy w piekarniku. Na końcu obsypujemy ostrą papryką lub ulubionymi przyprawami
  Wielkie dzięki - :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup: