Jacek Posted April 3, 2006 Report Share Posted April 3, 2006 Do jakich wyrobów można zastosować skwarki pozostałe po wytopieniu smalcu?Na forum znalazłem tylko przepis na wątrobianą ze skwarkami.Może ktoś zna inne zastosowania.Pamiętam z dzieciństwa, że moja matka robiła ciasteczka ze skwarek, niestety nie znam przepisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 3, 2006 Report Share Posted April 3, 2006 Zasadniczo skwarków uzywa się przy produkcji podrobów. Jesli chodzi o ciasta - niestety nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli Posted April 3, 2006 Report Share Posted April 3, 2006 Oto przepis na te wspaniałe ciastka - najbliższe chyba sercu zadymiacza Składniki 45 dkg skwarków 75 dkg maki 5 jaj 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia Przygotowanie Skwarki przepuszczamy przez maszynkę, następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Najlepiej jest potem to ciasto przepuścić przez maszynkę z tym takim wzorkiem na końcu i do piekarnika. Nie zjadac zbyt dużo bo ma cholesterol :devil: :P pozdrawiam słodko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 3, 2006 Report Share Posted April 3, 2006 Oli byłeś trochę szybszy, ponieważ mialem zamiar przepisać przepis na ciasto ze skwarkami z notesu żony, można go znaleźć na http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33245223&a=33245725 Zapewniam ciasteczka są super i co najciekawsze to nie czuć skwarek, ponadto sa nierozpoznawalne, że ciastko z takiego nie typowego surowca.Osobiście uwielbiam wątrobiankę ze skwarek, chyba czas ja zrobić przed Świetami.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Posted April 4, 2006 Author Report Share Posted April 4, 2006 Dzięki za podpowiedzi i przypomnienie, żeczywiście ciastka były wyciskane maszynką do miesa przez specjalną nasadkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lessa Posted April 5, 2006 Report Share Posted April 5, 2006 Hej.Dla leniwych - te ciacha można kłaść łyżeczką na papier pergaminowy. Super jest jak skwarki czasem chrupną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 skwarek chwilowo nie mam, zwykle smaluszek zostawiam ze skwarkami. :grin: Świąteczna świnka w drodze to będę musiał spróbować tych ciasteczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 Ciasteczka full wypas, wiec polecam. Można zrobić jedna partie bardziej słona lub np z papryką i do piwka jak znalazł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 skoro tak zachwalacie to trzeba będzie poeksperymentować z różnymo dodatkami np zamiast wanilii majeranek, chociaż nie jestem pewien co z tego wyjdzie:) :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 Oprócz ciasteczek polecam przepis na szybką wątrobiankę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 Witam Po zeszło tygodniowej przeróbce ½ świnki i wytopieniu słoninki na smalec dzisiaj dostałem natchnienie i pierwszy raz w moim życiu upiekłem ciasto ,czyli były to ciastka kruche na bazie skwarek . Jak na pierwszy raz ciastka wyszły bardzo dobre ale już następnym razem to zapewne dołożę do części papryki ostrej zamiast cukru waniliowego . A oto fotki jak to się z grubsza działo no i oczywiście efekt końcowy. Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted August 8, 2007 Report Share Posted August 8, 2007 Moja babcia też robiła takie ciastka, pyszności. Pamiętam jeszcze, że jako dziecko kręciłe korbką od maszynki 8 w czasie produkcji. Lubiłem zmieniać kształt ciastek przesuwając taką listwe z otworami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Witam Myślę że mogę przypomnieć . Jeżeli komuś zostało trochę skwarek i ma jeszcze trochę siły i czasu to można upiec pyszne ciasteczka ze skwarkami . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Oprócz ciasteczek polecam przepis na szybką wątrobiankę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737A co można zrobić aby ten wyrób miał dłuższy czas przydatności a nie tylko 2-3 dni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Zaprosić kumpli, wcześniej przygotowując kilka kwaterek cytrynówki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Raulo Będzie ciężko bo to wyrób do zjedzenia na szybko.Jak zamrozisz to po rozmrożeniu jeż nie będzie takie samo.Wątroba jest na surowo i dlatego trzeba to szybko spożyć podobnie jak tatar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Ok w takim razie gdybym zrobił za dużo to mimo wszystko spróbuję tego patentu z kumplami i cytrynówką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 O i to jest bardzo dobry sposób na przedłużenie trwałości wyrobu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 17, 2007 Report Share Posted December 17, 2007 A co można zrobić aby ten wyrób miał dłuższy czas przydatności a nie tylko 2-3 dni ?W miesiącach zimowych wytrzyma nawet tydzień. Wówczas gdy pisałem o tym brałem pod uwagę fakt, że ktoś może zrobić sobie wątrobiankę w lato, a wówczas tylko 2- 3 dni. Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 W otchłaniach Forum - wkopałem temat o skwarkach - ale pytanie moje jest takie : jak zrobić frytki z obcinków i okrawków z żeberek i innych kości- tak by były ekspozją smaku - poezją która nawróciła wegetarianke na pyszne mięsko ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 nawróciła wegetarianke na pyszne mięsko ? To nie jest możliwe wyczuwają (wegetarianie ) mięso itp (produkty pochodzenia zwierzęcego ) na "kilometr" (wiem z własnego podwórka ) i więcej z tego kwasu niż pożytku . Reasumując jak nie chce dobrowolnie wrócić na łono mięsożerców to lepiej odpuścić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 nie chce dobrowolnie wrócić na łono mięsożerców to lepiej odpuścić ha ha - to nie ja to nasz wielki Dziadek - poczęstował Olę podczas sesji fotograficznej rozbioru półtusz od 14 lat wegetariankę - tak pysznymi frytkami ze skawarek - okratków z żeberek , że wymiękła - sam próbowałem - też za mną chodzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 Wycięte mięśnie międzyżebrowe peklujemy na sucho lub mokro ( krótki czas-małe wielkości ), następnie zakładamy na sznurek, wędzimy, parzymy i...dopiekamy w piekarniku. Na końcu obsypujemy ostrą papryką lub ulubionymi przyprawami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 Waldek córkę chcesz nawracać ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 córkę chcesz nawracać nie - to córka bliskiej przyjaciółki - czar Łaz ją chyba nawrócił Wycięte mięśnie międzyżebrowe peklujemy na sucho lub mokro ( krótki czas-małe wielkości ), następnie zakładamy na sznurek, wędzimy, parzymy i...dopiekamy w piekarniku. Na końcu obsypujemy ostrą papryką lub ulubionymi przyprawami Wielkie dzięki - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts