Jump to content

polędwica-przepis?


euro2008

Recommended Posts

Najprostrzy przepis. :grin:

1. Nabyć schab środkowy.

2. Wytrybować kość, oczyścić mięso z wierzchu. (mizdrę zostawić)

3. Zapeklować na mokro z nastrzykiem.

a. Proponuję peklowanie siedmio dniowe

b. Zalewa peklująca z wody, soli, saletry lub wody i peklosoli.

4. Zawiązać pętlę do uczepienia w wędzarce,

a. nie sznurować całości.

5. Osuszyć.

6. Uwędzić.

7. Sparzyć

a. Wkladamy do wrzątku na 5min. i obniżamy temp. do 75 stopni.

b. parzymy 40-50 min.

8. Wkładamy do zimnej wody na 10-15 min.

9. Pozwalamy ostygnąć.

10. Degustujemy.

Po parzeniu potrafi się "zagąć" na kształt banana.

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Przeczytałem odpowiedź na zadane pytanie dotyczące przepisu na polędwicę sopocką i tak się zastanawiam co to wyjdzie po takim parzeniu. Po pierwsze polędwica sopocka ta prawdziwa z lat 60- tych jest przed wędzeniem jej powierzchnia smarowana jajkiem po drugie polędwica jest pieczona. Robimy sobie polędwice według swojego gustu i często po podwędzeniu ją dodatkowo parzymy ale nie tak jak szynki. Czas parzenia jest zdecydowanie niższy .Ja parzę ją razem z szynkami ale dopiero po sprowadzeniu temp wody do 82 st C do temp. wewnątrz batonu najwyżej 60 st C czasu nie podaję bo zależy to od grubości polędwic i może trwać od 10 do 25 min zależnie jeszcze od temperatury w jakiej wędziliśmy gdy od razu z wędzarni wkładami do kotła. W jednym z podanych linków ktoś powoływał się na proces parzenia z akademii podając czasy parzenia przewidziane dla szynek i aż mnie zamurowało czyżbym taką gafę strzelił, sprawdziłem i jest tak

W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca

Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Robiąc polędwice, bazowałem na przepisie: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84 ,oczywiście nieco zmodyfikowanym - czyli peklosól zamiast saletry i soli, nieco inne proporcje w wyniku własnych upodobań,

nigdy nie wrzucałem do wrzątku - zawsze do 80-85°C , niestety nie od razu wiedziałem że polędwice należy traktować nieco "delikatniej" - stąd ich suchość, teraz kiedy parzę krócej jest o niebo lepiej :wink:

Zawsze też, ściągałem mizdrę - teraz pekluję pierwszy raz w "trybie" 14 dniowym oraz pozostawiłem mizdrę, z tą różnicą że naciąłem ją profilaktycznie w kilku miejscach w poprzek

Link to comment
Share on other sites

W 99 %-ach polędwica z młodych sztuk nie zwinie się jak banan .Przy sztukach starych . maciorach zdejmuje się mizdrę w całości lub pozostawia się jej 1/3 na środku zdejmując po 1/3 po bokach. Ponacinana mizdra na polędwicy to jak porysowany lakier na samochodzie .Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Odświeżam temat o recepturę polędwicy sopockiej. 

Przetrzepałem forum ale konkrety  ogólnikowe, zapekluj  osusz  uwędź sparz... ect.

 

Ale receptura !  słowo daję że  przemysłowe  DOBRE ! masarnie dają coś co powoduje niepowtarzalny smak.

Sokołów  robi  ale tam chyba totalna chemia, może jesteście w posiadaniu  takiej receptury na PRAWDZIWĄ  polędwice sopocką  ?

Link to comment
Share on other sites

Smarowanie jajkiem polędwicy zapobiega nadmiernej utracie soczystości podczas wedzenia w gorącym dymie jak i późniejszemu podpiekaniu. Smarujemy po ocieknięciu i czekamy aż warstwa jajka podeschnie zanim powiesimy polędwice w wędzarni.

Link to comment
Share on other sites

No i gitara  :)  wszystko wiem dzięki !

Jak Ci sie jeszcze chce poczytac, to proponuje moja przygode z poledwicami..

Dzieki porada wspanialych Ludziskow na forum, i mi sie udalo je za pierwszym razem fajnie wykonac..  :D

 

Tu link:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7125-poledwica-wedzona-w-trzy-dni-w-wedzarce-teleskopowejpomocy/

Link to comment
Share on other sites

 

Jak Ci sie jeszcze chce poczytac, to proponuje moja przygodę z polędwicami..

Dzięki porada wspaniałych Ludziskow na forum, i mi sie udalo je za pierwszym razem fajnie wykonac..  :D

 

 

Przeczytałem od dechy do dechy super epopeja !  ale miałeś wojsko złożone z poczciwych ludzisk z forum :)

Ja już w sumie jestem po premierze polędwicy, smak był wyborny ale jednak jak wędzonka, bo przepis taki zastosowałem.

A tu proszę są jednak myki w parzeniu i tym zanurzeniu w wrzątku co mi się akurat bardzo spodobało no i  to arcyważne smarowanie żółtkiem :D 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

No i mizdra, mizdra, mizdra, piz.....ra   ile pytań tyle szkół

zostawiać czy zdejmować, z starych schabów na pewno zdejmować 

z młodych nie zdejmować..

 

Ale kurde nigdzie nie widziałem na półmisku gotowego plastra sopockiej z paseczkiem mizdry... :mellow: 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...