Jump to content

Moje salami.

BonAir

Recommended Posts

Jakiś czas temu znalazłem w zamrażarce kultury starterowe salami (bo chyba nie była to emulsja ze skórek wp :grin: ), które przeleżały w niej ponad rok czasu.

Postanowiłem więc spróbować zrobić salami.

Kultury dodałem wszystkie jakie były, bo istniało prawdopodobieństwo, że ich "moc" po tak długim czasie mogła być słaba.

Mielenie i mieszanie było na mięsie mrożonym. Przekrojowi co prawda daleko jest do salami "sklepowego", ale jestem bardzo zadowolony.

Salami jest surowe, niepodwędzane, pokryte lekko białym nalotem, o bardzo kwaśnym zapachu, ale bardzo dobrym smaku.

Odwiesiłem do garażu niech schnie dalej ;-)

U nas jesienią panuje względnie bardzo wysoka wilgotność powietrza (działanie Bałtyku?), w granicach 80%-95%, co przekłada się na również wysoką wilgotność powietrza w nieogrzewanym garażu.

To moje salami po peklowaniu spędziło 3 dni w temp 25-30st.C. w piekarniku - włączona lampka. Wstawiłem też miskę z wodą, aczkolwiek pomimo tego mierzona wilgotność nie była zbyt wysoka, w granicach 60-85%.

Po piekarniku salami powędrowało na dwa tygodnie do wspomnianego wilgotnego garażu (temp. ok. 15st.C.).

• 10 months later...

Witam

Też zrobiłem salami z kulturami startowymi.

Łopatka 2kg + golonka 0,5kg + słonina 0,5kg

Obwędziłęm trochę i suszę już ok 5tyg.

W samku jest ok, ale trochę luźna jest i przy krojeniu tępym nożem się rozciska.

Włożyłem do osłonki białkowej jak na krakowską . Czy to może być przyczyną jej konsystencji?

Pozdrawiam

Robert

Witam

Też zrobiłem salami z kulturami startowymi.

Łopatka 2kg + golonka 0,5kg + słonina 0,5kg

Obwędziłęm trochę i suszę już ok 5tyg.

W samku jest ok, ale trochę luźna jest i przy krojeniu tępym nożem się rozciska.

Włożyłem do osłonki białkowej jak na krakowską . Czy to może być przyczyną jej konsystencji?

witaj Robert

z tego co widzę musi się rozciskać,ponieważ zewnętrzna obwódka batonu jest

trochę przesuszona i załamuje się pod tępym nożem,ale generalnie nie wyszła

Ci kiełbasa sucha z "metką" w środku,dlatego nie jest źle.

# na następny raz proponował bym Ci zwiększyć ilość tluszczu do max 22-25%

# zastosować oslonki tzw.fibrusowe te które podczas podsychania batonu kurczą

się razem z nim,lepiej się obiera oslonke z batonu niż z tych tanich białkowych

które wrecz sklejają się z farszem.

# jeżeli robisz dla siebie ja dodaje troche araku lub rumu,a jeżeli masz swój

spirytus to też możesz dać podczas mieszania,efekt zobaczysz sam.

# słoninę podmroź przed rozdrabnianiem

# podczas mieszania nie wcieraj farszu,tylko tzw.boksowaniem

Marek z Bielska,

dzięki za rady. Ciekaw jestem jak zmieni smak salami po dodaniu spirytu. Ciekawy sposób.

Czy też robisz z kulturami startowymi? Jeśli tak to gdzie można je kupić przez internet?

Gdzie kupujesz te osłonki fibrusowe, bo nie mogę takich znaleźć?

Pozdrawiam

Robert

Kultury starterowe są u MIRO. Spirytus wg mnie wyciąga wilgoć. Też dodawałem do salami.

Osłonki fibrusowe szukałem, ale nie znalazłem, żeby można kupić małą olość i robiłem w białkowych. Jeżeli chodzi o podeschnięte górne warstwy to chyba za szybko schła ta salami. Za mała wilgotność powietrza.

Marek z Bielska,

dzięki za rady. Ciekaw jestem jak zmieni smak salami po dodaniu spirytu. Ciekawy sposób.

Czy też robisz z kulturami startowymi? Jeśli tak to gdzie można je kupić przez internet?

Gdzie kupujesz te osłonki fibrusowe, bo nie mogę takich znaleźć?

witaj

po dodaniu spirytu smak jest neutralny,lekki jest jak dodasz arak bądź rum.

wędlina z dodaniem kultur starterowych jak dla mnie jest nieciekawa zawsze

czuję ten charakterystyczny smak za którym nie przepadam.

osłonki fibrusowe ostatnio kupowałem na allegro,lecz teraz gościu ich nie

wystawia,szkoda że kol.Miro sprzedaje je po chyba 50-100m na rolce :sad:

Marek z Bielska,

czy mógłbyś podać swój przepis na salami bez kultur?

TOSHIBA,

ciekawy jest pomysł z regulatorem wilgotności.

Kupiłem już kratki i zrobię po dwa otwory fi 80mm na górze i po dwa na dole na każdej ścianie zewnętrznej. Powiem że się trochę tym wkurzyłem. Wnętrze robiła mi ekipa budowlana :devil:

Powinni powiedzieć, że lepiej zrobić to inaczej tym bardziej, że najpierw mieli robić wszystkie ściany w płytkach. Robili ściany, sufit i podłogę od zera.

Dzięki i pozdrawiam

Robert

Możesz posiłkować się przepisem

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=706&highlight=salami+ormianskie

Temperatura komory dojrzewania w ciągu trzech pierwszych dni to 20 st C . W następnych dniach aż do końca procesu dojrzewania to 18 st C. Wilgotność przedstawia się następująco 1 dzień 95% 2-gi dzień 92% 3- ci dzień 90% . Następne dnie zmniejszamy wilgotność średnio 0,75% wilgotności żeby nie bawić się w przeliczenia ułamkowe . od czwartego dnia zmniejszamy wilgotność co drugi dzień o 1 % na urządzeniu pomiarowym, tak by w 30dniu wilgotność wyniosła 72% . Pozdrawiam

• 4 weeks later...
  • 1 month later...