Jump to content

Solanka

karpik

Recommended Posts

Jesli masz niezbyt duże kawałki mięsa to mozesz peklować bez nastrzyku.

Pisząc nieduże mam na myśli takie około 1 kg.

Ja zgodnie z zaleceniami zawsze stosuje 40 % solanki w stosunku do wagi mięsa.

Czyli jesli mieska np 3 kg to solanki 1,2 litra (0,4 x 3 = 1,2 )

Czas peklowania około 10 do 14 dni w temperaturze 4 - 6 stopni.

Potem koniecznie sprawdz słoność i ewentualnie wypłucz gdyby było za słone.

Pozdrawiam

Myślę, że wypowiedzą sie też bardziej doświadczeni niż ja.

Karpik wszystko jest uzależnione od temperatury zalewy peklującej. Im niższa temperatura tym możesz trzymać dłużej. Zwykłe, klasyczne peklowanie to 7-10 dni. Jeśli krótsze musisz dać nastrzyk. Dla dłuższego peklowania, niż 10dni potrzeba wprawy i stabilnej niskiej temperatury.

Pzdr.

Witam

jestem nowicjuszem w przygotowywaniu mięska do wędzania i tak naprawdę żaden przepis na wędzenie nie jest dobry! Najlepszym przepisem jest nauka sposobem prób i błędów. ostatnie moje przygotowanie miesa odbyło się sposobem mojej babci i mięsko wyszło rewelacja.

Na 10 kg miesa dodałam 8 opakowań 50gramowych soli peklowej, 10 listków laurowych i 10 ziarenek pieprzu.I wody zimnej , tzw kranówy aż zakryje mięsko. Całośc stała 2 dni w ciepłej kuchni i 3 dni na balkonie. Zadnego przewracania!

Nigdy tak dobre mieso mi nie wyszło!

Polecam z czystym serce ten przepis.

:grin: BABCIA ZAWSZE MA RACJĘ:)

Na 10 kg miesa dodałam 8 opakowań 50gramowych soli peklowej, 10 listków laurowych i 10 ziarenek pieprzu.I wody zimnej , tzw kranówy aż zakryje mięsko. Całośc stała 2 dni w ciepłej kuchni i 3 dni na balkonie. Zadnego przewracania!

Cieszę się, że wyszło, dobre jak nigdy.

A teraz z drugiej strony. Załóżmy, że twój przepis czyta, ktoś, kto stawia pierwsze kroki w przygotowaniu mięska do wędzenia.

Nasuwa mu się pytanie. Jak duży jest garnek (szerokość, wysokość)? I ile litrów wody należy dolać by przykryć mięso, jak duże były kawałki (1 kg a może dwa po 5 kg)?

Jeśli, ja włożę całą szynkę o masie 10kg, to wiem, że w ciągu pięciu nie będzie upeklowana, a ponadto mogę mieć problem z ilością dolanej wody, gdyż 8 torebek peklosoli nie wystarczy by mięso się nie popsuło.

Piszę o tym, by zwrócić uwagę na poprawność podawania przepisów. Przypominam sobie fora kulinarna,gdy ktoś podaje przepis na ciasto zapominając o wielkości blaszki, co ostatecznie prowadzi do pytania: jakiej wielkości blaszkę mam użyć, by upiec ciasto?

jestem nowicjuszem w przygotowywaniu mięska do wędzania i tak naprawdę żaden przepis na wędzenie nie jest dobry!

Skoro jesteś nowicjuszem to na jakiej podstawie wydajesz takie opinie?

Najlepszym przepisem jest nauka sposobem prób i błędów.

Gdyby tak było, ludzkość nie wyszłaby poza erę kamienia łupanego.

ostatnie moje przygotowanie miesa odbyło się sposobem mojej babci

Więc jednak posłużyłaś się czyimś przepisem :grin:

:rolleyes: Skoro jesteś nowicjuszem, to kiedy miało wyjść?...

Cieszę się jednak, że mięsko się nie zepsuło i wyszło Ci dobre. Zachęcam mimo wszystko do czytania cennych artykułów dla początkujących ze Strony Gównej i sprawdzania załączonych tam rad i przepisów w praktyce.

I jeszcze moja uwaga: kupuję w 5-cio litrowych baniaczkach wodę tzw. źródlaną. ( Warszawska woda nie nadaje się bo śmierdzi chlorem)

Schładzam w lodówce, (nic nie gotuję), zalewam mięsko i pekluję 14 dni w temp. wzorcowej tj. 6-10 stopni. Czynię to od 3 lat i nigdy nic mi się nie zepsuło. Ponieważ pekluję po kilka szynek w jednym naczyniu to przekładam owe kawalki co dwa dni.

Na 10 litrów wody daję 90 dkg. peklosoli i mięsko zalewam do pełna, nie zważając na wagę i wielkość kawałków. Mają być zanurzone w wodzie. Receptura się sprawdza, nie zależnie od wagi peklowanych kawałków szynki czy schabu. Nigdy nie stwierdzilismy z żoną aby duże szynki (1.5 kg i wieksze) były nie słone, a małe (poniżej 1 kg.) za słone. Pragnę zwrócić natomiast uwagę początkującym, że bardzo dużo zależy od sposobu parzenia owych uwędzonych wyrobów. Ale to już inny temat.

Smacznego.

Woda jest stosowana w procesie peklowania jako rozpuszczalnik.

Stąd jakość jej wywiera znaczny wplyw na wynik tego procesu.Do sporządzenia solanek peklujących musi odpowaidać wymaganiom sanitarnym dla wody zdatnej do picia. Nie może zawierać związków żelaza,których obecność wplywa ujemnie na barwę peklowanego mięsa,oraz siarczanu miedzi-chlorku wapnia i siarczanu sodu.

Pozdr.