roj61 Posted October 28, 2008 Report Share Posted October 28, 2008 Witam Nie to,żebym się czepiał ale ... "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"M.Rej Chodzi mi o to, że naprawdę pewne posty czyta się bardzo "trudno".Jedna sprawa to brak polskich liter, a przecież czasem te "ogonki" zmieniają całkowicie znaczenie wyrazu.Bo co ja teraz napisałem - "zeby", czy są to "zęby" czy "żeby" ?Druga sprawa to brak poprawnej składni zdań, skróty myślowe itp. .. .. trzeba się domyślać co "autor miał na myśli".Nie jestem purystą językowym i daleko mi do prób pouczania kogokolwiek, sam robię błędy ale ..staramy się robić smaczne i zdrowe wyroby, spróbujmy też "zdrowo" się wypowiadać Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Witaj roj61 ! Temat o którym piszesz był już "wałkowany " wiele razy. Upominanie na pw i na forum nic nie dało. Teraz już nawet nie zwracam uwagi takiej osobie , bo odbierane to jest jako osobista zniewaga. Dlatego nie czytam postów , których czytanie i zrozumienie sprawia mi trudność. Dodam tylko ,że inna sprawa jest gdy osoba nie ma polskiej klawiatury ( mieszka za granicą ), a inna gdy osoba lekceważy sobie regulamin forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Dzieki za wyrozumialosc Gabi :lol: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 JASIU, Witam Napisz jak jest u tych angoli i czy robisz nasze wyroby, a może mała masarenka? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Witaj roj61 ! Temat o którym piszesz był już "wałkowany " wiele razy. Upominanie na pw i na forum nic nie dało. Teraz już nawet nie zwracam uwagi takiej osobie , bo odbierane to jest jako osobista zniewaga. Dlatego nie czytam postów , których czytanie i zrozumienie sprawia mi trudność. Dodam tylko ,że inna sprawa jest gdy osoba nie ma polskiej klawiatury ( mieszka za granicą ), a inna gdy osoba lekceważy sobie regulamin forum. Brak reakcji na takie zachowania zezwalają na zdziczenie języka na forum. Potem nawet w spokoju czytając wypowiedzi, nie można ich zrozumieć, ba dochodzi do tego, że autor posta ma pretensję do czytających, że go nie rozumieją. Na listach w jakich uczestniczę, jest niepisany przykaz kultury języka. I błędy, nawet te najmniejsze, są wytykane. Na niejasno postawione pytanie, nie ma odpowiedzi. Po kilku razach delikwent trafia do Kill file, i zaczyna rozmowę sam ze sobą. Za wyciągnięcie takiego trolla z wora, też dostaję się burę. Ja osobiście nie czytam już kilku forumowiczów, bo ich wypowiedzi to bełkot. Choć może i zawierają jakieś prawdy o naszym hobby to jednak sposób podanie też się liczy. Tak jak wyrobów, połową sukcesu jest sposób prezentacji. Oczy też jedzą. Sam przyjmuję krytykę jeżeli jest konstruktywna. Bo każdy tu piszący jest żądny wiedzy. Oby była ta wiedza jak najbardziej przejrzysta i czytelna. Czego Wam Drodzy forumowicze i sobie życzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 @sMORODINAAngole to dzwni ludzie :lol: wcale nie jak Polacy tu mieszkajacy Bardzo serdeczni i wyrozumiali :lol: Narazie robie tylko szynkowarka i barieraale przed swietami chce zainstalowac jakas wedzarenketak coby na swieta miec cos wedzonego ,na razie cierpie na chroniczny brak czasupraca ,nauka jezyka, zwiedzanie Ps:bylo gdzies na forum jak sie nazywa peklosol po angielsku (chyba Miro pisal)tylko nie moge znalezca naszej mam jeszcze dwa kiloczy ktos podpowie?Pozdrawiam serdecznie Jasiuczy ktos moze mi podpowiedziec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 rządny :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 jak sie nazywa peklosol po angielsku Prague powder. Spotkałem sie również z nazwą "Pink curing salt" (konserwująca na różowo sól :grin: ), ale to chyba bardziej jest używane za Wielką Wodą, a nie na Wyspach. JASIU, trzymaj się! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Brak reakcji na takie zachowania zezwalają na zdziczenie języka na forum.Niestety.... osobiście próbowałem ten "temat" uporządkować - zostało jednak wypomniane mi czepialstwo a nawet czasem coś więcej - a tłumaczenia są różne, czasem nawet bardzo dziecinne bo np. osobnik jak ma dobry humor to pisze z "ogonkami" i nie stwarza Mu to problemu innym bardzo dziwnym przypadkiem (choć akurat ten przykład znam nie z tego forum!) jest sytuacja gdy "gość wyjeżdża za granicę z tym samym komputerem i już tam nie pisze po Polsku bo mu "klawiatura nie pozwala" :devil: :shock: W związku z brakiem stanowczości, możemy tylko liczyć na dobrą wolę i poczucie wstydu ze strony piszących Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 rządny :tongue: I o to chodzi Drogi kolego :-) Swoją drogą, to słownik nie podkreślił, bo są dwie pisownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 @BonAir Dzieki Ci kolegobede szukal na ebayu :lol: @AbratekJa wzilem z polski lapika ale pod polskim windowsem nie moge zainstalowac sterownikow ,a na angielskim leci ok jest na to rada ?Jak mozesz to pomoz bede wdzieczny ,bo nie ukrywam ze wolalbym polskiego windowsa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 I o to chodzi Drogi kolegoPapla, nie masz pojęcia jaką mi teraz zrobiłeś radość w kontekście poniższego zdania: Ja osobiście nie czytam już kilku forumowiczów, bo ich wypowiedzi to bełkot :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 :grin: Chodź może i zawierają... :tongue: P.s. Wiem, że to "literówka", ale fajnie wyszło! :grin: Nie obrażać się!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 :grin: Chodź może i zawierają... :tongue: P.s. Wiem, że to "literówka", ale fajnie wyszło! :grin: Nie obrażać się!!! Na ziomala się nie będę obrażać :-) Ja się nie obrażam tak szybko. Tak czy inaczej trzeba pisać uważnie bo inni jeszcze uważniej czytają ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Witam Tak czy inaczej trzeba pisać uważnie bo inni jeszcze uważniej czytają ;-) Pośle papieski polskiego Narodu uczysz nas drogi a sam chybiasz brodu . Tak to jakoś było . :smile: . Uczymy się do końca naszego żywota . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Witam Pośle papieski polskiego Narodu uczysz nas drogi a sam chybiasz brodu . Tak to jakoś było . :smile: . Sprawdziłem - tak jest. "Pośle papieski rzymskiego narodu, Uczysz nas drogi, a sam chybiasz brodu." J.Kochanowski - fraszka:NA POSŁA PAPIESKIEGO Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Chyba niektórym forumowiczom trzeba temat przypominać :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted November 5, 2008 Author Report Share Posted November 5, 2008 No niestety ... jak czytam niektóre posty to mam wrażenie jakbym czytał tekst w języku obcym ...I nie dotyczy to postów ludzi, którzy mieszkają poza granicami naszego kraju, a wręcz przeciwnie ... Swoją drogą dyskusja na forum to "rozmowa", która daje czas na zastanowienie się co chcemy powiedzieć (napisać) w przeciwieństwie do rozmów w realnym świecie, gdzie w ferworze dyskusji dużo łatwiej o błędy i przejęzyczenia. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Czas do tematu wrócić :wink: . "Mówca tak powinien skonstruować przemówienie, by wyczerpać temat, ale nie wyczerpać słuchaczy". Winston Churchill Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Widocznie tylko ja widzę, że niektórzy lekceważą sobie regulamin forum i nie ponoszą konsekwencji. Oj, "miotełki"," miotełki" więcej konsekwencji proszę :wink: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 Widocznie tylko ja widzę Nie tylko ... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Dzięki roj61 , cichutko wierzyłam , że się odezwiesz :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Widocznie tylko ja widzę, że niektórzy lekceważą sobie regulamin forumJa też widzę, ale nie mogę się odzywać, bo często gubię ogonki. :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted November 23, 2008 Author Report Share Posted November 23, 2008 Dzięki roj61 , cichutko wierzyłam , że się odezwiesz :wink:Uderz w stół, a nożyce ..... Gabi, oprócz smacznego jedzonka lubię także rozumieć co czytam Ja też widzę, ale nie mogę się odzywać, bo często gubię ogonki. EAnno, nie chodzi o zgubione ogonki, te zdarzają się wszystkim Myślę, że chodzi po prostu o poprawną polszczyznę, zrozumiałą w "pierwszym czytaniu" Naprawdę drażniąca jest konieczność czytania postu po dwa lub więcej razy aby zrozumieć "co autor miał na myśli" ... Akurat Twoje posty ( i wielu innych) wystarczy przeczytać raz Nie tylko "ogonki" sprawiają, że tekst jest jasny i czytelny. Wiele osób pisze "ciurkiem" i dodatkowo nie zwraca uwagi na składnię itp. A może UE w końcu wyda dyrektywę o nieużywaniu znaków diakrytycznych na forach internetowych ? Wtedy na zasadzie przekory wszyscy zaczną pisać poprawnie Ot ... takie .. marzenie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 , bo często gubię ogonki.Powiem szczerze, że tego nie zauważyłam :grin:. EAnno jesteś osobą , której posty czyta się naprawdę z wielką przyjemnością. Myślę, że chodzi po prostu o poprawną polszczyznę, zrozumiałą w "pierwszym czytaniu"Właśnie o to chodzi :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts