Jump to content

Nasz język powszedni ..

roj61

Recommended Posts

Witam

Nie to,żebym się czepiał ale ...

"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"

M.Rej

Chodzi mi o to, że naprawdę pewne posty czyta się bardzo "trudno".

Jedna sprawa to brak polskich liter, a przecież czasem te "ogonki" zmieniają całkowicie znaczenie wyrazu.

Bo co ja teraz napisałem - "zeby", czy są to "zęby" czy "żeby" ?

Druga sprawa to brak poprawnej składni zdań, skróty myślowe itp. .. .. trzeba się domyślać co "autor miał na myśli".

Nie jestem purystą językowym i daleko mi do prób pouczania kogokolwiek, sam robię błędy ale ..staramy się robić smaczne i zdrowe wyroby, spróbujmy też "zdrowo" się wypowiadać :)

Pozdrawiam

• Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witaj roj61 ! Temat o którym piszesz był już "wałkowany " wiele razy. Upominanie na pw i na forum nic nie dało. Teraz już nawet nie zwracam uwagi takiej osobie , bo odbierane to jest jako osobista zniewaga. Dlatego nie czytam postów , których czytanie i zrozumienie sprawia mi trudność.

Dodam tylko ,że inna sprawa jest gdy osoba nie ma polskiej klawiatury ( mieszka za granicą ), a inna gdy osoba lekceważy sobie regulamin forum.

Witaj roj61 ! Temat o którym piszesz był już "wałkowany " wiele razy. Upominanie na pw i na forum nic nie dało. Teraz już nawet nie zwracam uwagi takiej osobie , bo odbierane to jest jako osobista zniewaga. Dlatego nie czytam postów , których czytanie i zrozumienie sprawia mi trudność.

Dodam tylko ,że inna sprawa jest gdy osoba nie ma polskiej klawiatury ( mieszka za granicą ), a inna gdy osoba lekceważy sobie regulamin forum.

Brak reakcji na takie zachowania zezwalają na zdziczenie języka na forum. Potem nawet w spokoju czytając wypowiedzi, nie można ich zrozumieć, ba dochodzi do tego, że autor posta ma pretensję do czytających, że go nie rozumieją. Na listach w jakich uczestniczę, jest niepisany przykaz kultury języka. I błędy, nawet te najmniejsze, są wytykane. Na niejasno postawione pytanie, nie ma odpowiedzi. Po kilku razach delikwent trafia do Kill file, i zaczyna rozmowę sam ze sobą. Za wyciągnięcie takiego trolla z wora, też dostaję się burę. Ja osobiście nie czytam już kilku forumowiczów, bo ich wypowiedzi to bełkot. Choć może i zawierają jakieś prawdy o naszym hobby to jednak sposób podanie też się liczy. Tak jak wyrobów, połową sukcesu jest sposób prezentacji. Oczy też jedzą. Sam przyjmuję krytykę jeżeli jest konstruktywna. Bo każdy tu piszący jest żądny wiedzy. Oby była ta wiedza jak najbardziej przejrzysta i czytelna. Czego Wam Drodzy forumowicze i sobie życzę.

@sMORODINA

Angole to dzwni ludzie :lol: wcale nie jak Polacy tu mieszkajacy

Bardzo serdeczni i wyrozumiali :lol:

Narazie robie tylko szynkowarka i bariera

ale przed swietami chce zainstalowac jakas wedzarenke

tak coby na swieta miec cos wedzonego ,na razie cierpie na chroniczny brak czasu

praca ,nauka jezyka, zwiedzanie

Ps:

bylo gdzies na forum jak sie nazywa peklosol po angielsku (chyba Miro pisal)

tylko nie moge znalezc

a naszej mam jeszcze dwa kilo

czy ktos podpowie?

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

czy ktos moze mi podpowiedziec

Brak reakcji na takie zachowania zezwalają na zdziczenie języka na forum.

Niestety.... osobiście próbowałem ten "temat" uporządkować - zostało jednak wypomniane mi czepialstwo a nawet czasem coś więcej - a tłumaczenia są różne, czasem nawet bardzo dziecinne bo np. osobnik jak ma dobry humor to pisze z "ogonkami" i nie stwarza Mu to problemu innym bardzo dziwnym przypadkiem (choć akurat ten przykład znam nie z tego forum!) jest sytuacja gdy "gość wyjeżdża za granicę z tym samym komputerem i już tam nie pisze po Polsku bo mu "klawiatura nie pozwala" :devil: :shock:

W związku z brakiem stanowczości, możemy tylko liczyć na dobrą wolę i poczucie wstydu ze strony piszących

@BonAir

Dzieki Ci kolego

bede szukal na ebayu :lol:

@Abratek

Ja wzilem z polski lapika ale pod polskim windowsem nie moge zainstalowac sterownikow ,a na angielskim leci ok

jest na to rada ?

Jak mozesz to pomoz bede wdzieczny ,bo nie ukrywam ze wolalbym polskiego windowsa

:grin:

Cho może i zawierają...

:tongue:

P.s. Wiem, że to "literówka", ale fajnie wyszło! :grin: Nie obrażać się!!!

Na ziomala się nie będę obrażać :-)

Ja się nie obrażam tak szybko.

Tak czy inaczej trzeba pisać uważnie bo inni jeszcze uważniej czytają ;-)

Witam

Pośle papieski polskiego Narodu uczysz nas drogi a sam chybiasz brodu . Tak to jakoś było . :smile: .

Sprawdziłem - tak jest.

"Pośle papieski rzymskiego narodu,

Uczysz nas drogi, a sam chybiasz brodu."

J.Kochanowski - fraszka:NA POSŁA PAPIESKIEGO

Pozdrawiam :wink:

No niestety ... jak czytam niektóre posty to mam wrażenie jakbym czytał tekst w języku obcym ...

I nie dotyczy to postów ludzi, którzy mieszkają poza granicami naszego kraju, a wręcz przeciwnie ...

Swoją drogą dyskusja na forum to "rozmowa", która daje czas na zastanowienie się co chcemy powiedzieć (napisać)

w przeciwieństwie do rozmów w realnym świecie, gdzie w ferworze dyskusji dużo łatwiej o błędy i przejęzyczenia.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Dzięki roj61 , cichutko wierzyłam , że się odezwiesz :wink:

Uderz w stół, a nożyce ..... ;)

Gabi, oprócz smacznego jedzonka lubię także rozumieć co czytam :)

Ja też widzę, ale nie mogę się odzywać, bo często gubię ogonki.

EAnno, nie chodzi o zgubione ogonki, te zdarzają się wszystkim ;)

Myślę, że chodzi po prostu o poprawną polszczyznę, zrozumiałą w "pierwszym czytaniu" :)

Naprawdę drażniąca jest konieczność czytania postu po dwa lub więcej razy aby zrozumieć "co autor miał na myśli" ...

Akurat Twoje posty ( i wielu innych) wystarczy przeczytać raz :)

Nie tylko "ogonki" sprawiają, że tekst jest jasny i czytelny.

Wiele osób pisze "ciurkiem" i dodatkowo nie zwraca uwagi na składnię itp.

A może UE w końcu wyda dyrektywę o nieużywaniu znaków diakrytycznych na forach internetowych ?

Wtedy na zasadzie przekory wszyscy zaczną pisać poprawnie :D

Ot ... takie .. marzenie ;)

Pozdrawiam

, bo często gubię ogonki.

Powiem szczerze, że tego nie zauważyłam :grin:. EAnno jesteś osobą , której posty czyta się naprawdę z wielką przyjemnością.

Myślę, że chodzi po prostu o poprawną polszczyznę, zrozumiałą w "pierwszym czytaniu"

Właśnie o to chodzi :grin: .