Bahus Posted October 28, 2008 Report Share Posted October 28, 2008 Żeberka wieprzowe po węgiersku 1 kg żeberek wieprzowych, 2 średnie cebule, 3 łyżki smalcu, 3 dojrzałe pomidory, 80 dag niedużych ziemniaków, 400 ml rosołu (może być z kostki) 2 ząbki czosnku, 1 zielona papryka, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz i szczypta kminku. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-brązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w cząstki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery części. Tak przygotowane warzywa dodać do duszących się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.