Jump to content

Wędzarnia elektryczna DeJota

Recommended Posts

Witam wędzarniczą brać. To mój pierwszy post tutaj . Zanim zadam pytanie chcialbym zaznaczyć, że szukałem i nie znalazłem jednoznacznej  odpowiedzi.

W Weekend przystępuję do budowy wędzarni elektrycznej.

Pytanie dotyczy ocieplenia.

Wędzarnia będzie drewniana. Z desek świerkowych z felcem , 18mm.

Będzie warstwa zewnętrzna i wewnętrzna.

Zastanawiam się nad ociepleniem. czy w ogóle je dawać. Wędzarnia będzie użytkowana w Irlandii. Minimala temperatura jaką przewiduję to okolo 3-4 stopnie Celcjusza. Czy w takim wypadku jest sens ocieplać jeśli wiekszość dymienia będzie powyżej temperatury zewnętrznej 10stopni? Jedynym problemem jaki widzę jest wiatr w okresie jesienno - zimowym.

Jak wy się zapatrujecie na ocieplenie w takich warunkach?

Jeśli dawać to czy musi to być wełna czy może być np  gruba folia aluminiowa taka jak daje się za grzejniki?

Grzałka jaka zamierzam dać to 2kW dymboxa.

Pozdrawiam.

[Dodano: 16 cze 2022 - 21:25]

kolejne pytanie które nasunęło mi się jest termoobieg.

Czy wiatrak od komputera wystarczy aby wymusić obieg powietrza przy osuszaniu?

Czy taki wiatrak podczas wędzenia powinien być zamkniety jakąś zaślepka czy moze być doprowadzone powietrze podczas wędzenia ?

Pojemność którą planuję to około 200 litrów .

Edited by DeJotCork

Wojciech dziękuję bardzo za odpowiedź.

Niemniej jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Chodzi mi o warunki w których będę wędzić.

Ile tematów projektów tyle teorii. Dlatego też założyłem ten wątek. Natomiast mam zamiar dać tutaj fotorelacje z budowy bo pewnie pojawi się 1000pytan po drodze. Pozdrawiam

Elektryka zawsze warto docieplic że względu na oszczędności prądu i ,,pocenie,, się wewnątrz .Wędzarnie z paleniskiem tradycyjnym to nie , ale wtedy zalecam wypełnienie ich od środka blachą że względu na pożar .

Wiele takich ,, poległo ,, w ogniu .

Wiatraczek da radę ale i grawitacyjnie też da radę .Zobaczysz podczas wędzenia .

Powodzenia .

Ilu autorów wypowiedzi tyle stanowisk , sam musisz wybrać. Z kontekstu wypowiedzi jaki reprezentujesz odnoszę wrażenie ze nie potrzebujesz wiele pomocy , Buduj sam i prfzemyśł to co robisz , a na pewno się uda.

2 miesiące czytałem żeby nie popełnić błędów. Dlatego pytam o te kwestie, gdzie pewności nie mam. Jutro jadę po materiał. Pozdrawiam.