jacekw21 Posted July 27, 2022 Report Share Posted July 27, 2022 (edited) SUROWIEC I ROZDRABNIANIE NA MASZYNCE NR 8-szynka z dzika 5 kg / szarpak -podgardle wieprzowe 1,5 kg / 8 mm -skórki wieprzowe 400 g / ugotowane i zmielone 2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15g /kg -pieprz czarny 3 g/kg -przyprawa do dziczyzny 6g/kg (przyprawa z firmy RUNO) -czosnek duża główka -woda 15% -skrobia 3% WYKONANIE Kupiony surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy odkładamy na 2-3 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie rozdrabniamy dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy aby przyprawy równomiernie połączą się z surowcem. Napełniamy puszki słoiki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 70 min. Następnie gdy spadnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka ścianki szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób polecam mielonka jest miękka soczysta, za razem zwarta jest też galaretka dla jej zwolenników. Edited July 27, 2022 by jacekw21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 27, 2022 Report Share Posted July 27, 2022 Wygląda smacznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted July 27, 2022 Author Report Share Posted July 27, 2022 Wygląda smacznie Jest smaczna i konsystencja wyszła fajna tego się troszkę obawiałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted July 27, 2022 Report Share Posted July 27, 2022 Jacek super, zwłaszcza galaretka którą uwielbiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted July 28, 2022 Author Report Share Posted July 28, 2022 Jacek super, zwłaszcza galaretka którą uwielbiam Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosownik Posted July 28, 2022 Report Share Posted July 28, 2022 boczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 28, 2022 Report Share Posted July 28, 2022 Fajnie wyglada ,jak dlamnie auper ,ale reazta rodziny by dlubala sloninke oni nawet z szynki zostawiaja, ja lubie chociaz czasem odplacam to bolesnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted August 18, 2022 Author Report Share Posted August 18, 2022 oni nawet z szynki zostawiaja Też znam takie osoby co z pierwszej klasy wyłuskają mikroskopijną żyłkę lub coś podobnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.