krzysio59 Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 (edited) Jak w temacie, chodzi mi o łatwe pozbycie się pestek. Edited August 21, 2022 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 (edited) Możesz na sicie po zagotowaniu lub https://allegro.pl/oferta/maszynka-zeliwna-wyciskarka-wyciskacz-owocow-soku-9962706317. Jedno i drugie jest uciążliwe. Dlatego do Meske Bauknecht dokupiłem przystawkę. Szukaj przystawki do swojej maszynki , wilka . Edited August 21, 2022 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted August 21, 2022 Author Report Share Posted August 21, 2022 (edited) Jedno i drugie jest uciążliweDlatego szukam coś sprawdzonegoi z łatwiejszym dostępem do tego co już niepotrzebne. Edited August 21, 2022 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 (edited) https://www.google.com/search?q=przystawka+do+sok%C3%B3w+zelmer&client=ms-android-motorola-rvo3&sxsrf=ALiCzsY_sEZeRzvsM9U46_eL3IqOk3erLA%3A1661062920149&ei=CM8BY-TWCNX97_UP6PukkA0&oq=przystawka+do+sok&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYATIFCAAQgAQyBggAEB4QFjIGCAAQHhAWMggIABAeEA8QFjIGCAAQHhAWMgYIABAeEBYyBggAEB4QFjIGCAAQHhAWOgcIABBHELADOgQIIxAnOgQIABBDOgsIABCABBCxAxCDAToFCCEQoAFKBAhBGABQrwpY3jNgpENoAXACeACAAbABiAH6B5IBAzEuN5gBAKABAcgBCMABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-serp#scso=_Es8BY_SzBLmU9u8Py_OsgAU3:0&sbfbu=1&pi=przystawka%20do%20sok%C3%B3w%20zelmer Tak. Może coś znajdziesz. Ja przez ręczne przecieranie czy to sito czy maszynka zniechęciłem się do przecierów. Edited August 21, 2022 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted August 21, 2022 Author Report Share Posted August 21, 2022 Może coś znajdziesz Dzięki,ale ja szukam czegoś już sprawdzonego,czego Wy używacie.To co w necie to dla mnie "kot w worku".Pewno pozostanie mi sitko i drewniana pałka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 (edited) Od 30 lat używam takiego przecieraka (do pomidorów ale też do kiszonego chilli jak robię ostry sos) działa sprawnie i szybko. Lepiej jednak jak pomidory są przegotowane wcześniej. Skórka też zostaje na sicie. Używam tego też do dżemu z porzeczek, bo nie lubię pesteczek w dżemie... Edited August 21, 2022 by Twonk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 Od 30 lat używam takiego przecieraka (do pomidorów ale też do kiszonego chilli jak robię ostry sos) działa sprawnie i szybko. Lepiej jednak jak pomidory są przegotowane wcześniej. Skórka też zostaje na sicie. Używam tego też do dżemu z porzeczek, bo nie lubię pesteczek w dżemie... obraz_2022-08-21_102640062.pngTez mam takie i , lepsze niz palka i sitko , Wiadomo jak ma sie do przerobienia duzo to bedzie ciezko . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted August 21, 2022 Author Report Share Posted August 21, 2022 (edited) Myślałem o takim czymś.A to?https://allegro.pl/oferta/wyciskarka-do-pomidorow-zelmer-zmma083w-12111989794Cosik takiego jeszcze znlalazłszy.Czy ktoś coś? Edited August 21, 2022 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 Do rozdrabiania warzyw i owoców używam starego Thermomixa z funkcją turbo.Nie usuwam wtedy błonnnika .Pestki z pomidorów nie przeszkadzają mi w przecierze pomidorowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 Pomidory tuż po zagotowaniu rozbijam malakserem i odrazu przecieram przez sito póki są jeszcze "rzadkie" Idzie to całkiem sprawnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 Tym razem passata i sok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 Dziadku , czy przystosowałeś przystawkę Zelmera do napędu z mieszałki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted August 21, 2022 Author Report Share Posted August 21, 2022 (edited) Pestki z pomidorów nie przeszkadzają miA mnie niestety tak.Dziadku możesz mi podesłać fotkę z d-strony Twojej przystawki.Czy orginalna maszynka np.Diana jest za słaba,że masz ją przerobioną? Edited August 21, 2022 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 ja szukam czegoś już sprawdzonego,czego Wy używacie. Lekko rozgotowane pomidory (gorące) rozbijam w mocnym blenderze kielichowym ze szklanym dzbankiem.Pesteczki i skórki znikają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 Polecam takie urządzenie. Używam od kilku lat.https://allegro.pl/oferta/przecierak-maszynka-do-przecierania-pomidorow-owoc-11015411295 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted August 21, 2022 Report Share Posted August 21, 2022 Ja robię w thermomixie . Nie ma ziarenek , ani skórek bo zmieli wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted August 23, 2022 Report Share Posted August 23, 2022 Ja używam gulivera: https://www.amazon.pl/OMAC-Gulliver-prasa-pomidor%C3%B3w-nierdzewnej/dp/B004BDMIR0/ref=asc_df_B004BDMIR0/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=504370589924&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=10587688892907558289&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=20858&hvtargid=pla-427243779553&psc=1Przecieram nim co roku ok 100 kg pomidorów. Jest wiotki, z cienkiej blaszki ale nierdzewka. Trochę się telepie ale swoje robi. To co wypada jako odpad przecieram trzy razy. Zostają same pestki i skórki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted August 23, 2022 Report Share Posted August 23, 2022 Piksiak, nieźle to wygląda Myślisz, że np. czerwoną porzeczkę czy maliny też by dało rady tym przerobić żeby pozbyć się pestek? Zastanowię się nad zakupem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted August 23, 2022 Report Share Posted August 23, 2022 Ja mam tą przystawkę do Zelmera i daje radę całkiem sprawnie .Alternatywnie polecam sposób E Anny -wcześniej również uzywałam kielicha blendera .Myśle,ze ta maszynka żeliwna to również godna polecenia Kiedyś były podobne na Allegro tylko ruskie ustrojstwo -miałam chęć je zakupić bo miała mnóstwo pozytywnych opini ale odkryłam tą przystawkę do Zelmera i zaniechałam zakupu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 23, 2022 Report Share Posted August 23, 2022 Alternatywnie polecam sposób E Anny Używam blendera kielichowego Philips, blenduję gorącą pulpę.Za zblendowaniem pomidorów w całości wiele przemawia.Pesteczki - nasiona - zawierają wiele cennych substancji, w tym tłuszcze nienasycone.Co do skórki, wszystko zależy od tego, czy pomidor jest chowu domowego, czy przemysłowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 23, 2022 Report Share Posted August 23, 2022 Ja jeśli mam przecierać to używam tego ręcznego przecieraka https://www.tescomapolska.pl/wyszukiwanie?term=przecierak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted August 24, 2022 Report Share Posted August 24, 2022 (edited) Piksiak, nieźle to wygląda Myślisz, że np. czerwoną porzeczkę czy maliny też by dało rady tym przerobić żeby pozbyć się pestek? Zastanowię się nad zakupem.przetrzeć przetrze zez problemu. Tam jest taki mechanizm sprężynowy. Sprężyna dociska do sitka metalowy tłok i jak się kręci słychać specyficzny terkot zapadek. PS.Ale tak myśl, że pestki z malin czy z porzeczki są za małe. Raczej przelecą przez sitko Edited August 24, 2022 by piksiak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 24, 2022 Report Share Posted August 24, 2022 Ale tak myśl, że pestki z malin czy z porzeczki są za małe. Raczej przelecą przez sitko troche przechos<i ale nie az tak duzo , u mnie sa roznej wielkosci te sitka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted August 28, 2022 Report Share Posted August 28, 2022 Do rozdrabiania warzyw i owoców używam starego Thermomixa z funkcją turbo.Nie usuwam wtedy błonnnika .Pestki z pomidorów nie przeszkadzają mi w przecierze pomidorowym.Mi też pestki nie przeszkadzają. Ja pomidory mielę w maszynce do mięsa razem ze skórkami na drobnym sicie i je odparowuję. Jak mi nie przeszkadzają na surowo to dlaczego miały by przeszkadzać w przecierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 28, 2022 Report Share Posted August 28, 2022 A ja zawszer mam problem ze skora Sciaga wszedzie gdzie sie da, ups, prosze nie szukac podtetstu. Od niedawna dopiero jem winogrono ze skora, jeszcze niedawno obieralam bardzo dokladnie. Mam takie gardlo,ze ciazko mi przelknac skory. Najgorzej, kiedy w sosie jest skora z pomidorow czy papryki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts