Jump to content

Czym przecieracie pomidory


krzysio59

Recommended Posts

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Od 30 lat używam takiego przecieraka (do pomidorów ale też do kiszonego chilli jak robię ostry sos) działa sprawnie i szybko. 

 

Lepiej jednak jak pomidory są przegotowane wcześniej.

 

Skórka też zostaje na sicie. Używam tego też do dżemu z porzeczek, bo nie lubię pesteczek w dżemie...

 

 

post-62378-0-92078400-1661070405_thumb.png

Edited by Twonk
Link to comment
Share on other sites

Od 30 lat używam takiego przecieraka (do pomidorów ale też do kiszonego chilli jak robię ostry sos) działa sprawnie i szybko. 

 

Lepiej jednak jak pomidory są przegotowane wcześniej.

 

Skórka też zostaje na sicie. Używam tego też do dżemu z porzeczek, bo nie lubię pesteczek w dżemie...

 

 

attachicon.gifobraz_2022-08-21_102640062.png

Tez mam takie i , lepsze niz palka i sitko , Wiadomo jak ma sie do przerobienia duzo to bedzie ciezko .

Link to comment
Share on other sites

Ja używam gulivera: https://www.amazon.pl/OMAC-Gulliver-prasa-pomidor%C3%B3w-nierdzewnej/dp/B004BDMIR0/ref=asc_df_B004BDMIR0/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=504370589924&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=10587688892907558289&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=20858&hvtargid=pla-427243779553&psc=1

Przecieram nim co roku ok 100 kg pomidorów. Jest wiotki, z cienkiej blaszki ale nierdzewka. Trochę się telepie :D ale swoje robi. To co wypada jako odpad przecieram trzy razy. Zostają same pestki i skórki.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam tą przystawkę do Zelmera i daje radę całkiem sprawnie .Alternatywnie polecam sposób E Anny -wcześniej również uzywałam kielicha blendera .Myśle,ze ta maszynka żeliwna to również godna polecenia Kiedyś były podobne na Allegro tylko  ruskie ustrojstwo  -miałam chęć je zakupić bo miała mnóstwo pozytywnych opini  ale odkryłam tą przystawkę do Zelmera i zaniechałam zakupu

Link to comment
Share on other sites

 

 

Alternatywnie polecam sposób E Anny

Używam blendera kielichowego Philips, blenduję gorącą pulpę.

Za zblendowaniem pomidorów w całości wiele przemawia.

Pesteczki - nasiona - zawierają wiele cennych substancji, w tym tłuszcze nienasycone.

Co do skórki, wszystko zależy od tego, czy pomidor jest chowu domowego, czy przemysłowego.

Link to comment
Share on other sites

Piksiak, nieźle to wygląda Myślisz, że np. czerwoną porzeczkę czy maliny też by dało rady tym przerobić żeby pozbyć się pestek? Zastanowię się nad zakupem.

przetrzeć przetrze zez problemu. Tam jest taki mechanizm sprężynowy. Sprężyna dociska do sitka metalowy tłok i jak się kręci słychać specyficzny terkot zapadek.

 

PS.

Ale tak myśl, że pestki z malin czy z porzeczki są za małe. Raczej przelecą przez sitko :(

Edited by piksiak
Link to comment
Share on other sites

Do rozdrabiania warzyw i owoców używam starego Thermomixa z funkcją turbo.Nie  usuwam  wtedy błonnnika .Pestki z pomidorów nie przeszkadzają mi  w przecierze pomidorowym.

Mi też pestki nie przeszkadzają. Ja pomidory mielę w maszynce do mięsa razem ze skórkami na drobnym sicie i  je odparowuję. Jak mi nie przeszkadzają na surowo to dlaczego miały by przeszkadzać w przecierze.

Link to comment
Share on other sites

A ja zawszer mam problem ze skora :facepalm: Sciaga wszedzie gdzie sie da, ups, prosze nie szukac podtetstu.

 Od niedawna dopiero jem winogrono ze skora, jeszcze niedawno obieralam bardzo dokladnie. Mam takie gardlo,ze ciazko mi przelknac skory. Najgorzej, kiedy w sosie jest skora z pomidorow czy papryki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...