Jump to content

Problem z kiełbasą

Burmundo

Recommended Posts

Witajcie

wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek. czy ktoś coś wie co się stało i co zrobiłem nie tak??

post-102826-0-48648100-1661622656_thumb.jpg

post-102826-0-96547200-1661622677_thumb.jpg

Edited by Burmundo

Kolego , pomijając , złe wklejenie zdjęć , jak zauważysz, ze są zdjęcia zle wklejone to umieść je w następnym poscie .B.uciązliwe jest przekręcanie karku by obejrzec Twoje zdjęcia .Oczywiście mogę je skopiowac i obejrzeć w swoim pliku  , ale wymaga to pracy. Ze zdjęć wnioskuję , ze masz wędzarnie metalową , nie piszesz czy kanałową , czy elektryczną lub z b.paleniskiem . Trzeba to uściślić .kiedy wędziłeś poprzednio - jaka była przerwa pomiedzy wedzeniami - odpisz na pytania .P.S. używasz  wentylatora w wedzarni , czy nalot się osypuje czy przywarł do powierzchni kiełbasy , brudzi rękę na brązowo lub rudo ? Oczekujesz pomocy , a objawy opisujesz skąpo .

wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek.

Z wyglądu przypomina sól. Czy jelita zawsze są moczone i wypłukane?

Pierwszy raz widzę taka kiełbasę,wygląda tak jakby jelita ktoś nie zasolił tylko zasypał azotanem potasu czyli saletrą,no to białe i tamto też tylko tutaj przy saletrze pojawiają się mikro kryształki

azotanu, kiełbasa wizualnie wygląda dramatycznie to jest nie handlowo,jedynie wytrzeć i nasmarować batony ręcznikiem z olejem lub smalcem,lecz nadal nie wiemy jaka w smaku

Pozdrawiam

[Dodano: 28 sie 2022 - 21:14]

p.s.tak sobie myślę masz blaszaną wędzarnie może daszek myłeś sodą lub czymś na bazie sody kaustycznej i niedokładnie spłukałeś i odbiło na kiełbasę....ten widok kiełbasy jest idealny do katalogu błędów technologicznych,tam takiej jeszcze nie widziałem. ..obstawiam na azotan potasu jeśli po liźnięciu osłonka jest piekąca i jest szybko przenikalna w ślinie