Burmundo Posted August 27, 2022 Report Share Posted August 27, 2022 (edited) Witajcie wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek. czy ktoś coś wie co się stało i co zrobiłem nie tak?? Edited August 27, 2022 by Burmundo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 27, 2022 Report Share Posted August 27, 2022 Kolego , pomijając , złe wklejenie zdjęć , jak zauważysz, ze są zdjęcia zle wklejone to umieść je w następnym poscie .B.uciązliwe jest przekręcanie karku by obejrzec Twoje zdjęcia .Oczywiście mogę je skopiowac i obejrzeć w swoim pliku , ale wymaga to pracy. Ze zdjęć wnioskuję , ze masz wędzarnie metalową , nie piszesz czy kanałową , czy elektryczną lub z b.paleniskiem . Trzeba to uściślić .kiedy wędziłeś poprzednio - jaka była przerwa pomiedzy wedzeniami - odpisz na pytania .P.S. używasz wentylatora w wedzarni , czy nalot się osypuje czy przywarł do powierzchni kiełbasy , brudzi rękę na brązowo lub rudo ? Oczekujesz pomocy , a objawy opisujesz skąpo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted August 27, 2022 Report Share Posted August 27, 2022 wędzę już prawie 2 lata i po raz 1 mam sytuację gdzie na wędzonej kiełbasie pojawił się rdzawy nalot a dokładniej rdzawy proszek. Z wyglądu przypomina sól. Czy jelita zawsze są moczone i wypłukane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted August 27, 2022 Report Share Posted August 27, 2022 Nie napisałeś czy ten nalot pojawił się zaraz po wędzeniu czy po jakimś dłuższym czasie przechowywania - dlatego na PW napisałem o możliwości pojawienia się pleśni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted August 28, 2022 Report Share Posted August 28, 2022 Pierwszy raz widzę taka kiełbasę,wygląda tak jakby jelita ktoś nie zasolił tylko zasypał azotanem potasu czyli saletrą,no to białe i tamto też tylko tutaj przy saletrze pojawiają się mikro kryształki azotanu, kiełbasa wizualnie wygląda dramatycznie to jest nie handlowo,jedynie wytrzeć i nasmarować batony ręcznikiem z olejem lub smalcem,lecz nadal nie wiemy jaka w smakuPozdrawiam [Dodano: 28 sie 2022 - 21:14]p.s.tak sobie myślę masz blaszaną wędzarnie może daszek myłeś sodą lub czymś na bazie sody kaustycznej i niedokładnie spłukałeś i odbiło na kiełbasę....ten widok kiełbasy jest idealny do katalogu błędów technologicznych,tam takiej jeszcze nie widziałem. ..obstawiam na azotan potasu jeśli po liźnięciu osłonka jest piekąca i jest szybko przenikalna w ślinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 28, 2022 Report Share Posted August 28, 2022 (edited) Koledzy chyba Burmundo już rozwiązał problem , gdyż mimo zaglądania na swój temat nie odzywa się, nie podał dodatkowych warunków , więcej już nie da się wymyślić . Edited August 28, 2022 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts