sloniczek Posted August 27, 2022 Report Share Posted August 27, 2022 Dzień Dobry Oto moje dzieło.pomysł wziął się z przeszłości chciałem ażeby wędzarka była nowoczesną wersją starej dobrej beczki. Wszystko robiłem sam, bez profesjonalnych narzędzi głównie na podłodze w garażu.Na co dzień pracuje za biurkiem i za bardzo nie mam gdzie szkolić zdolności manulanych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 27, 2022 Report Share Posted August 27, 2022 Bardzo ładna wędzarnia jelsi dobrze pamiętam kolega z forum mieszkający w Hiszpani juz taką zrobił . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 28, 2022 Report Share Posted August 28, 2022 Wydaje mi się, że pierwszy egzemplarz na forum zrobił Roger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 28, 2022 Report Share Posted August 28, 2022 Tak jak pisze JaGra, prekursorem wykonania estetycznej i funkcjonalnej wędzarni z metalowej beczki jest Roger. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-by%C4%87-szpetna/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted August 28, 2022 Report Share Posted August 28, 2022 Bardzo ładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted August 29, 2022 Report Share Posted August 29, 2022 Zamień tylko sitko w DG na ruszt z prętów (bo podobno się zapycha) i tylko cieszyć się swoimi wyrobami Możesz też przerobić troszkę cały DG aby nie podkładać słoika pod rurę w środku beczki tylko przenieść ten słoik na zewnątrz. Będziesz miał czyściej w beczce i nie będzie trzeba w niej nurkować [Dodano: 29 sie 2022 - 10:46]Tutaj masz trochę o przeróbkach DGhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19104-dymogenerator-z-odstojnikiem/?hl=miki&do=findComment&comment=762875https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18111-moja-beczka-elektryczna/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniczek Posted September 3, 2022 Author Report Share Posted September 3, 2022 Pierwsze wędzenie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted September 3, 2022 Report Share Posted September 3, 2022 Za mocno. Szkoda polędwiczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 5, 2022 Report Share Posted September 5, 2022 Za wysoka temperatura. Ale pierwsze koty za płoty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniczek Posted September 5, 2022 Author Report Share Posted September 5, 2022 Temp wędzenia była 60 st. przez 3,5h. Te po lewej zostawiłem jeszcze na 20min w temp 90st ta po prawej była parzona w wodzie temp polędwiczki 60 st. To która temp była za duża? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 5, 2022 Report Share Posted September 5, 2022 Po pierwsze sprawdź termometr.Po drugie w jakim celu podpiekałeś polędwicę skoro miała być łososiowa?Dla mnie - ze zdjęć - obie mają obwolutę jakby białko ścięło się od temp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniczek Posted September 5, 2022 Author Report Share Posted September 5, 2022 Nie miała być łososiowa, taka wyszła [emoji2373]Chciałem tylko sprawdzić spróbować jak wyglada parzenie w wodzie a jak wyglada podpiekanie w wedzarce. No i ta podpiekana w wedzarce wyszła łososiowa przez przypadek. [emoji1787] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[Dodano: 05 wrz 2022 - 21:08]Dla mnie - ze zdjęć - obie mają obwolutę jakby białko ścięło się od temp.Czyli co myślisz ze te 60st co pokazywał mi rex-c100 to błąd pomiarowy? Hmm muszę to sprawdzić drugim termometrem następnym razem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 5, 2022 Report Share Posted September 5, 2022 Czyli co myślisz ze te 60st co pokazywał mi rex-c100 to błąd pomiarowy? Moim zdaniem tak wygląda. Hmm muszę to sprawdzić drugim termometrem następnym razem Na pewno nie zaszkodzi. Kolejna sprawa to gdzie wisiała sonda w czasie wędzenia (powinna być na wysokości wędzonek) Chciałem tylko sprawdzić spróbować jak wyglada parzenie w wodzie a jak wyglada podpiekanie w wedzarce. A w obu przypadkach wbijałeś sondę jakiegoś termometru w środek polędwicy?Jeśli parzysz/podpiekasz to warto to robić nie na czas tylko na temp. wewnątrz produktu. Wtedy otrzymasz to co chcesz a nie "co tam wyjdzie". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sloniczek Posted September 6, 2022 Author Report Share Posted September 6, 2022 Sonda na wysokości wędzonek. Przy parzeniu w wodzie sonda w wędzonkach. W wędzarce operuje tylko termometrem zamontowanym w wędzarce nie w wędzonkach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted September 6, 2022 Report Share Posted September 6, 2022 Temp wędzenia była 60 st. przez 3,5h. Te po lewej zostawiłem jeszcze na 20min w temp 90st t Temperatura wędzenia za wysoka i niepotrzebne podpiekanie. Parzenie nie wiem jak długo i w jakiej temperaturze. Polędwiczki sparzone nie kłamią. Są za ciemne, dlaczego? Ponieważ się przewędziły i w wodzie wyszedł taki ciemny kolor. Zacząłeś od najdelikatniejszego towaru bardzo wrażliwego na temperaturę. Pamiętaj nadmiar dymu jest szkodliwy. Wędź na przyszłość na oko(czyli do koloru) a nie na czas. Przyszłość przed Tobą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted September 6, 2022 Report Share Posted September 6, 2022 (edited) Wędź na przyszłość na oko(czyli do koloru) a nie na czasI pamiętaj że podczas parzenia jeszcze ściemnieją więc należy z wędzarni wyciągnąć wcześniej. Opanujesz to niepotrzebne podpiekanie.Chyba że chcesz pieczoną, wtedy obowiązkowo drugi termometr w środek wyrobu i dopiekasz na temp. w środku (ewentualnie dopiekanie w piekarniku z jednym termometrem). Po pieczeniu/parzeniu wkładaj na 2min. do zimnej wody aby szybko schłodzić. Zacząłeś od najdelikatniejszego towaru bardzo wrażliwego na temperaturę "Pobaw" się szynką tylko pilnuj tych temperatur w środku.Z braku 2 termometru zasada 1cm obwodu=10min. (woda 85'C) Edited September 6, 2022 by wróbel75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts