Jump to content

Wędzarnia typu beczka by sloniczek


Recommended Posts

Dzień Dobry 

Oto moje dzieło.

pomysł wziął się z przeszłości chciałem ażeby wędzarka była nowoczesną wersją starej dobrej beczki. 

Wszystko robiłem sam, bez profesjonalnych narzędzi głównie na podłodze w garażu.

Na co dzień pracuje za biurkiem i za bardzo nie mam gdzie szkolić zdolności manulanych. 

 

post-111704-0-00109600-1661625019_thumb.jpg

post-111704-0-71151600-1661625068_thumb.jpg

post-111704-0-13772000-1661625091_thumb.jpg

post-111704-0-44827900-1661625115_thumb.jpg

post-111704-0-70636900-1661625137_thumb.jpg

post-111704-0-53222300-1661625160_thumb.jpg

post-111704-0-74970600-1661625180_thumb.jpg

post-111704-0-83158300-1661625209_thumb.jpg

post-111704-0-68226200-1661625237_thumb.jpg

post-111704-0-82986800-1661625288_thumb.jpg

post-111704-0-61032400-1661625315_thumb.jpg

post-111704-0-33214200-1661625349_thumb.jpg

post-111704-0-95144200-1661625372_thumb.jpg

post-111704-0-05569200-1661625394_thumb.jpg

post-111704-0-56949700-1661625420_thumb.jpg

post-111704-0-85460400-1661625436_thumb.jpg

post-111704-0-87586600-1661625454_thumb.jpg

post-111704-0-69484400-1661625469_thumb.jpg

post-111704-0-12761300-1661625487_thumb.jpg

post-111704-0-32426400-1661625515_thumb.jpg

post-111704-0-33009200-1661625548_thumb.jpg

post-111704-0-65190200-1661625571_thumb.jpg

post-111704-0-06219800-1661625602_thumb.jpg

post-111704-0-72958000-1661625625_thumb.jpg

post-111704-0-68325700-1661626013_thumb.jpg

post-111704-0-25459800-1661626101_thumb.jpg

post-111704-0-22102500-1661626126_thumb.jpg

post-111704-0-52001300-1661626148_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zamień tylko sitko w DG na ruszt z prętów (bo podobno się zapycha) i tylko cieszyć się swoimi wyrobami :clap:

 

Możesz też przerobić troszkę cały DG aby nie podkładać słoika pod rurę w środku beczki tylko przenieść ten słoik na zewnątrz. Będziesz miał czyściej w beczce i nie będzie trzeba w niej nurkować ;)


[Dodano: 29 sie 2022 - 10:46]

Tutaj masz trochę o przeróbkach DG

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19104-dymogenerator-z-odstojnikiem/?hl=miki&do=findComment&comment=762875

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18111-moja-beczka-elektryczna/

Link to comment
Share on other sites

Nie miała być łososiowa, taka wyszła [emoji2373]

Chciałem tylko sprawdzić spróbować jak wyglada parzenie w wodzie a jak wyglada podpiekanie w wedzarce. No i ta podpiekana w wedzarce wyszła łososiowa przez przypadek. [emoji1787]

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

[Dodano: 05 wrz 2022 - 21:08]

Dla mnie - ze zdjęć - obie mają obwolutę jakby białko ścięło się od temp.

Czyli co myślisz ze te 60st co pokazywał mi rex-c100 to błąd pomiarowy?

Hmm muszę to sprawdzić drugim termometrem następnym razem

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czyli co myślisz ze te 60st co pokazywał mi rex-c100 to błąd pomiarowy?

Moim zdaniem tak wygląda.

 

 

Hmm muszę to sprawdzić drugim termometrem następnym razem

Na pewno nie zaszkodzi. Kolejna sprawa to gdzie wisiała sonda w czasie wędzenia (powinna być na wysokości wędzonek)

 

 

 

Chciałem tylko sprawdzić spróbować jak wyglada parzenie w wodzie a jak wyglada podpiekanie w wedzarce.

A w obu przypadkach wbijałeś sondę jakiegoś termometru w środek polędwicy?

Jeśli parzysz/podpiekasz to warto to robić nie na czas tylko na temp. wewnątrz produktu. Wtedy otrzymasz to co chcesz a nie "co tam wyjdzie".

Link to comment
Share on other sites

 

 

Temp wędzenia była 60 st. przez 3,5h. Te po lewej zostawiłem jeszcze na 20min w temp 90st t

Temperatura wędzenia za wysoka i niepotrzebne podpiekanie. Parzenie nie wiem jak długo i w jakiej temperaturze. Polędwiczki sparzone nie kłamią. Są za ciemne, dlaczego? Ponieważ się przewędziły i w wodzie wyszedł taki ciemny kolor. Zacząłeś od najdelikatniejszego towaru bardzo wrażliwego na temperaturę. Pamiętaj nadmiar dymu jest szkodliwy. Wędź na przyszłość na oko(czyli do koloru) a nie na czas. Przyszłość przed Tobą.

Link to comment
Share on other sites

Wędź na przyszłość na oko(czyli do koloru) a nie na czas

I pamiętaj że podczas parzenia jeszcze ściemnieją więc należy z wędzarni wyciągnąć wcześniej. Opanujesz to ;)

 

 

 

niepotrzebne podpiekanie.

Chyba że chcesz pieczoną, wtedy obowiązkowo drugi termometr w środek wyrobu i dopiekasz na temp. w środku (ewentualnie dopiekanie w piekarniku z jednym termometrem).

 

Po pieczeniu/parzeniu wkładaj na 2min. do zimnej wody aby szybko schłodzić.

 

 

 

Zacząłeś od najdelikatniejszego towaru bardzo wrażliwego na temperaturę

:yes:

"Pobaw" się szynką ;) tylko pilnuj tych temperatur w środku.

Z braku 2 termometru zasada 1cm obwodu=10min. (woda 85'C)

Edited by wróbel75
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...