Jump to content

a może kiełbasa?

euro2008

Recommended Posts

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

W przypadku peklowania na sucho duże znaczenie ma wielkość kawałków mięsa króre peklujesz. Tzn. im większe kawałki tym dłużej. Jeśli będziesz robił kiełbasę średnio lub drobno rozdrobnioną wystarczą ci 12-24 godziny peklowania.

Pzdr.

No teraz to już nic nie kumam :blush:

Jak to jest z tą klasyfikacją mięsa,czy ja nie mogę normalnie kupić odpowiednich mięs i zapeklować np.na 3 kg kiełbasy 1 kg łopatki,1,5 kg wieprzowiny dość chudej,05 kg podgardla no bo jak mam w sklepie kupić mięso I kat,II kat. :mellow: OOOO LUDZISKA!!!!!!!!!!!

No teraz to już nic nie kumam :blush:

Jak to jest z tą klasyfikacją mięsa,czy ja nie mogę normalnie kupić odpowiednich mięs i zapeklować np.na 3 kg kiełbasy 1 kg łopatki,1,5 kg wieprzowiny dość chudej,05 kg podgardla no bo jak mam w sklepie kupić mięso I kat,II kat. :mellow: OOOO LUDZISKA!!!!!!!!!!!

Wszystko się zgadza, każdy tak kupuje.Klasyfikacja mięsa następuje później, jak mięsko masz w domu.

Przytoczę jak Wiesław to opisuje

A było to tak

W Selgrosie zakupiłem 8 kg łopatki oraz 2 kg podgarla, mięso przygotowałem według praktycznych rad AndrzejaK, a więc: łopatkę podzieliłem w ten sposób, że wykroiłem z niej chude mięso i ścięgniste, wyszło tego pół na pół.

Ponieważ nie robiłem tego dokładnie, niektóre kawałki chudego mięsa zawierały elementy tłuszczu, właśnie takie kawałki wyodrębniłem z tej grupy – wyszło tego ok. 25%.

Tak więc uzyskałem z 8 kg łopatki:

3 kg mięsa chudego,

4 kg mięsa ścięgnistego,

1 kg mięsa tłustego

Mięso chude zmieliłem na sitku Nr 12 i odstawiłem na bok.

Teraz zająłem się wyrabianiem kleju: mięso ścięgniste zmieliłem na sitku Nr 3, po czym załadowałem do mieszarki i dobrze wymieszałem dodając przyprawy według przepisu Szczepana tj. sól, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową, dolałem też szklankę lodowatej wody, następnie ponownie zmieliłem 2 razy na sitku Nr 3.

W dalszej kolejności zmieliłem podgarle z łopatką (tłustą) na sitku Nr 7.

Wszystkie mięsa załadowałem do mieszarki dodałem majeranek i pieprz, w czasie wyrabiania dolałem 1,5 szklanki lodowatej wody. Nastepnie całość wystawiłem na balkon na 2 godziny.

Napełniłem jelita 26-28 mm, a następnie wyniosłem na balkon do osadzenia, temperatura na balkonie wynosiła ok. 7 oC.

Rano zawiozłem całą kiełbaskę na działkę do wędzarni, zanim rozgrzałem wędzarnie, kiełbaska na kijkach obsychała na słoneczku ok. 30 minut, następnie umieściłem ją w wędzarni do osuszenia na godzinę, w tem. 40oC bez dymu.

Po tym czasie dołożyłem drewna i temperatura doszła do 55oC, w takiej temperaturze kiełbasa wędziła się przez 3 godziny. Po pierwszym wędzeniu wybarwienia nie sprawdzałem. Stwierdziłem tylko, że na oko wygląd jest dobry i zabrałem się do następnego etapu tj. parzenia.

Przed upływem czasu wędzenia, nagrzałem wody do tem. 75oC i bezpośrednio z wędzarni przełożyłem kiełbaskę do gara na 25 minut.

Dalej wywiesiłem sparzoną kiełbaskę na tarasie celem schłodzenia, trwało to ok. 30 min – wędzarnia cały czas była w pogotowiu.

Po schłodzeniu załadowałem wędzarnie na 3 godziny i wędziłem w temp. 55oC.

I jak to mówi Andy – „po robocie”

I poczytaj/popatrz sobie pod tymi linkami

:arrow: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

:arrow: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=116

:arrow: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=115

Przy takiej ilości wołowiny ja osobiście nie robię klasyfikacji wołowiny tylko całą mielę przez sitko 2mm dwa razy.Po pierwszym razie dodaję przyprawy i wodę (10% wagi wołowiny) i mielę drugi raz.

Pozdrawiam :wink:

OOOO LUDZISKA!!!!!!!!!!!

Wykrojenie z zakupionych, handlowych kawałków mięsa odpowiednich kategorii służy temu, żeby Twoja kiełbaska była prima sort. Jeżeli nie wykroisz z łopatki ścięgnistych kawałków to znajdziesz je na zębach. Z drugiej strony piękne, chude, nieścięgniste mięso szkoda zbytnio rozdrabniać. Lepiej się prezentują w kiełbasie większe kawałki takiego mięska. Szczególnie przy wyrobie kiełbas typu krakowska, szynkowa czy kminkowa, gdzie oczekuje się na przekroju tego charakterystycznego, szynkowego wyglądu. Osobiście stawiam sobie za punkt honoru, żeby w mojej kiełbasie nie było żadnych ścięgien. One oczywiście są ale drobno zmielone lub skutrowane w masie wiążącej. To samo dotyczy tłustych kawałków, które dla dobra kiełbasy inaczej mielemy.

Poczytaj trochę na ten temat i popróbuj; w żadnym razie nie zniechęcaj się. Aby z mięsa wykroić jak najwięcej tzw. "jedynki" trzeba się wprawdzie napracować, ale potam ta kiełbaska jest jak marzenie.

Wiesław napisał/a:

A było to tak

W Selgrosie zakupiłem 8 kg łopatki oraz 2 kg podgarla, mięso przygotowałem według praktycznych rad AndrzejaK, a więc: łopatkę podzieliłem w ten sposób, że wykroiłem z niej chude mięso i ścięgniste, wyszło tego pół na pół.

Ponieważ nie robiłem tego dokładnie, niektóre kawałki chudego mięsa zawierały elementy tłuszczu, właśnie takie kawałki wyodrębniłem z tej grupy – wyszło tego ok. 25%.

Tak więc uzyskałem z 8 kg łopatki:

3 kg mięsa chudego,

4 kg mięsa ścięgnistego,

1 kg mięsa tłustego

Czy faktycznie z 8 kg łopatki można uzyskać 4 kg ścięgnistego ?

To jest dla mnie problem w których miejscach jest to mięso (zapewne blisko ścięgien, tak sobie myślę ). Dlatego dokupuję golonka i wiem że to jest ścięgniste :!: .

Przydał by się film na klasyfikowanie mięsa np. łopatki. A może jest a nie umiem znaleźć. :question: :blush:

Guest Wiesław

Czy faktycznie z 8 kg łopatki można uzyskać 4 kg ścięgnistego ?

z_bychu zostaw klasyfikacje profesjonalistom, zrób tak jak ja, a sam sie przekonasz, że jest ok :wink:

z_bychu zostaw klasyfikacje profesjonalistom,

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją sugestią. Klasyfikacja mięsa nie jest trudna (nawet ja ją pojęłam w krótkim czasie) a daje bardzo duże efekty. Można pozyskać maksymalną ilość jedynki z najdroższych kawałaków mięsa i uzupełnić tańszymi. Poza tym prawidłowo sklasyfikowane mięso podlega prawidłowemu rozdrobnieniu i unika się przez to "dziadów" między zębami.

Uzyski mięs są tutaj zdjęcie tabelki http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1151&postdays=0&postorder=asc&start=15

oraz uzyski jakie uzyskałem kupując mięso z łopatki bez tłuszczu . Jest to mięso jakie uzyskujemy po wykrawaniu łopatki w jednym kawałku wraz z mięśniem trzygłowym .(W sklepach najczęściej oferowane jest bez tego mięśnia)

Wp kl - 64%

Wp. kl II A -15%

Wp. kl II B -11%

Wp. kl III -10% - mięso ścięgniste

Mając te dane łatwo obliczysz ile mięsa w poszczególnych klasach możesz uzyskać z 8 kg. Wyniki moje są bardzo wyśrubowane więc traktuj je jako orientacyjne. Pozdrawiam

Patrzę na te obrazki co podał Pedro.

Bardzo fajnie to wygląda jakie to "proste".

Ale jak mam przed sobą łopatkę i zaczynam kroić:

to trochę ścięgien - bo widać że twarde trochę jakiś przerostów. A reszta I klasa :grin: "bo szkoda".

Ścięgna i takie przerosty dla psa, a reszta na kiełbasę i do tego golonko. :wink:

Teraz wiem że coś chyba nie tak. I tak jak pisze EAnna "dziady między zębami".

Ale w sumie i tak dobre :lol:

Chyba trza by na zlot. :grin:

Ścięgna i takie przerosty dla psa, a reszta na kiełbasę i do tego golonko. :wink:

Z_bychu dla psa to zostaw kość z golonki.A ścięgna możesz śmiało zemleć na sitku 2mm lub 4 ze dwa razy.Po takim zmieleniu nie będzie "dziadów" między zębami :grin:

Pozdrawiam