Jump to content

Fermentowany czosnek

wawaldek11

Recommended Posts

Znaczy kiszony? . Robiłem ale jakoś mi nie posmakował. Kiszenie jak kiszenie. Dodatek trochę korzenia chrzanu, kilka ziaren pieprzu, gorczyca, koper i zalewa 4,5-5 % soli.

Gdzieś chyba Reger pisał że powinno się czosnek blanszować aby nie zmieniał barwy. Ja nie blanszowałem .

Możesz zrobić pastę czosnkową według Sla100.

"Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.

• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku

• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc

• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki

• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje

• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)

Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony  Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow.

W przyszlym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje ."

I moim zadaniem to lepszy pomysł.

Edited by Maciekzbrzegu

Możesz zrobić pastę czosnkową według Sla100.

Maciekzbrzegu może to głupie pytanie, ale używasz go do np.wyrobu wędlin?

A jeśli tak, to zachowujesz proporcje jak w danej recepturze czy zwiększasz/zmniejszasz ilość?

Szukam pomysłu na sposób przetrzymania większej ilości, aby nie biegać do sklepu po główkę.

A ten jest banalnie prosty jak budowa cepa.

Pasty nie używałem. Używam suszony granulowany. Pasty według Sławka używał bym w ilości jak w przepisie na wyrób + kosztowanie. Bo pewnie moc świętego będzie inna niż kilkumiesięcznego. Tak że nie pomogę.

Ma być granulowany!! w handlu jestem też suszona mielony . Ten się nie nadaje, lub nadaję warunkowo przed dodaniem do farszu trzeba go rozrobić z wodą w mikserze bo się klei zbija jak mąka.

Granulowanego czasem używam (najczęściej awaryjnie gdy braknie świeżego), Suszonego kupiłem raz kg na alledrogo i razem z pierwszym wyrobem trafił do śmieci. (jakieś śmierdzące Chińskie g... mi się trafiło) dlatego szukam sposobu na naturalny.

Gdy przechowywałem w główkach to po ok 2 miesiącach już był wysuszony, brzydki taki "zleżały". Wypróbuję na mniejszej ilości tylko boję się tego dawkowania, bo pewnie z czasem będzie łagodniejszy. No ale główka-główce też jest nierówna.

[Dodano: 05 paź 2022 - 11:34]

Dzięki :thumbsup:

Cześć Wawaldek11. Chodzi zapewne o tzw czarny czosnek. Nazwa fermentowany jest nieco myląca. Chodzi o reakcje Maillarda, która w odpowiednich warunkach prowadzi do brązowienia produktu. Fajna sprawa i bardzo zdrowy produkt. Proces nie jest trudny lecz czasochłonnny i musi przebiegać w odpowiednich warunkach. Ja jakiś czas temu kupiłem tzw "fermentator" i sam sobie robię. Takie małe sprzedaje na allegro firma Tiros.

Pozdrawiam.

Cześć.

Tak, to jest czarny czosnek - https://www.google.com/search?q=czarny+czosnek&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjbvpWqk8n6AhU9DRAIHQg-BoMQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1280&bih=689&dpr=1#imgrc=QYxKkuIiV_2_wM

Już nastawiłem w  takim jakby wolnowarze z termostatem i kilkoma programami. Czas procesu - 9 dni, temperatura chyba już się ustaliła na 77*C. Maszynkę Żonka kupiła na Vinted :)

Grzałka ma 80W, garnek ociepliłem pianką - zużycie energii nie powinno być duże - myślę, że poniżej 1kWh/dobę. Miernik podłączony.

Czosnek świeży powinien nadawać się do użycia aż do następnych zbiorów - tak kiedyś bywało. A że z tym jest różnie, to wszyscy wiemy. Czasem w kupionym zaraz po zbiorze trafiają się ząbki i całe główki też jakby zainfekowane.  Są brązowe, sparciałe. I taki na pewno nie poleży. Wg moich obserwacji lepiej przechowuje się ten sadzony wiosną. Jest drobniejszy, ale sprawia wrażenie bardziej tłustego i aromat mocniejszy. Może akurat natknąłem się na takie odmiany 

Edited by wawaldek11

Nie,ja mam mały fermentator tak jak pisałem z firmy Tiros. Wkładam świerzy czosnek i wszystko. Po 264 godzinach mam gotowy czosnek. On ma swoją wilgotność i nic nie trzeba dodawać. Robiłem już kilku krotnie i zawsze wychodzi bardzo dobry. Jednorazowo wkładam około 16-18 główek takich +55 no i ważna rzecz dobry zdrowy czosnek. Ja teraz trafiłem na dobrego sprzedawcę i sobie bardzo chwalę. A czarny czosnek to naprawdę prawdziwy skarb. Pozdrawiam

[Dodano: 05 paź 2022 - 16:33]

Ja kupuje na allegro firma Rzepovsky, tel 796987147

Czosnek zakupiony, bo ten który dochodzi nie był najlepszej jakości.

Ja mam taki garnek - augienb tc-hss14,  https://www.google.com/search?q=augienb+tc-hss14&oq=augienb+tc-hss14&aqs=chrome..69i57j33i160l2.26085j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 

Prosty, co może być zaletą i tani - z przesyłką 180 zł.

Zużycie energii tak na szybko poniżej 500Wh/doba.

Zauważyłem, że obniża się temperatura procesu co kilka - trzy doby.  Teraz zostały cztery doby i temp. wynosi ok. 55*C. Na początku było ok.77, później 65.  Domyślam się, że taki jest program urządzenia. Temperatury nie pokazuje, ale dołożyłem termometr - sonda weszła w otwór w pokrywce i na bieżąco śledzę.

Marco - czy możesz potwierdzić moje obserwacje?