wawaldek11 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Czy ktoś ma własne doświadczenia z fermentacją czosnku?Pytam, bo zostałem obdarowany kilkoma główkami tegoż i bardzo nam zasmakował. A wytwarzanie nie jest skomplikowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 (edited) Znaczy kiszony? . Robiłem ale jakoś mi nie posmakował. Kiszenie jak kiszenie. Dodatek trochę korzenia chrzanu, kilka ziaren pieprzu, gorczyca, koper i zalewa 4,5-5 % soli. Gdzieś chyba Reger pisał że powinno się czosnek blanszować aby nie zmieniał barwy. Ja nie blanszowałem . Możesz zrobić pastę czosnkową według Sla100. "Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc • Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki • Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow.W przyszlym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje ."I moim zadaniem to lepszy pomysł. Edited October 5, 2022 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Znaczy kiszony? Nie - to nie jest kiszony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny) Zawiera więcej siarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Możesz zrobić pastę czosnkową według Sla100. Maciekzbrzegu może to głupie pytanie, ale używasz go do np.wyrobu wędlin?A jeśli tak, to zachowujesz proporcje jak w danej recepturze czy zwiększasz/zmniejszasz ilość?Szukam pomysłu na sposób przetrzymania większej ilości, aby nie biegać do sklepu po główkę.A ten jest banalnie prosty jak budowa cepa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Pasty nie używałem. Używam suszony granulowany. Pasty według Sławka używał bym w ilości jak w przepisie na wyrób + kosztowanie. Bo pewnie moc świętego będzie inna niż kilkumiesięcznego. Tak że nie pomogę. Ma być granulowany!! w handlu jestem też suszona mielony . Ten się nie nadaje, lub nadaję warunkowo przed dodaniem do farszu trzeba go rozrobić z wodą w mikserze bo się klei zbija jak mąka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Granulowanego czasem używam (najczęściej awaryjnie gdy braknie świeżego), Suszonego kupiłem raz kg na alledrogo i razem z pierwszym wyrobem trafił do śmieci. (jakieś śmierdzące Chińskie g... mi się trafiło) dlatego szukam sposobu na naturalny.Gdy przechowywałem w główkach to po ok 2 miesiącach już był wysuszony, brzydki taki "zleżały". Wypróbuję na mniejszej ilości tylko boję się tego dawkowania, bo pewnie z czasem będzie łagodniejszy. No ale główka-główce też jest nierówna.[Dodano: 05 paź 2022 - 11:34]Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Cześć Wawaldek11. Chodzi zapewne o tzw czarny czosnek. Nazwa fermentowany jest nieco myląca. Chodzi o reakcje Maillarda, która w odpowiednich warunkach prowadzi do brązowienia produktu. Fajna sprawa i bardzo zdrowy produkt. Proces nie jest trudny lecz czasochłonnny i musi przebiegać w odpowiednich warunkach. Ja jakiś czas temu kupiłem tzw "fermentator" i sam sobie robię. Takie małe sprzedaje na allegro firma Tiros.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted October 5, 2022 Author Report Share Posted October 5, 2022 (edited) Cześć.Tak, to jest czarny czosnek - https://www.google.com/search?q=czarny+czosnek&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjbvpWqk8n6AhU9DRAIHQg-BoMQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1280&bih=689&dpr=1#imgrc=QYxKkuIiV_2_wMJuż nastawiłem w takim jakby wolnowarze z termostatem i kilkoma programami. Czas procesu - 9 dni, temperatura chyba już się ustaliła na 77*C. Maszynkę Żonka kupiła na Vinted Grzałka ma 80W, garnek ociepliłem pianką - zużycie energii nie powinno być duże - myślę, że poniżej 1kWh/dobę. Miernik podłączony.Czosnek świeży powinien nadawać się do użycia aż do następnych zbiorów - tak kiedyś bywało. A że z tym jest różnie, to wszyscy wiemy. Czasem w kupionym zaraz po zbiorze trafiają się ząbki i całe główki też jakby zainfekowane. Są brązowe, sparciałe. I taki na pewno nie poleży. Wg moich obserwacji lepiej przechowuje się ten sadzony wiosną. Jest drobniejszy, ale sprawia wrażenie bardziej tłustego i aromat mocniejszy. Może akurat natknąłem się na takie odmiany Edited October 5, 2022 by wawaldek11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Chodzi o reakcje Maillarda, która w odpowiednich warunkach prowadzi do brązowienia produktu. Reakcja Maillarda bez wpływu temperatury? Chyba raczej chodzi o utlenianie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Przyjacielu, napisałem reakcja Maillarda która zachodzi w odpowiednich warunkach (czytaj temperatura, wilgotność, czas. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted October 5, 2022 Author Report Share Posted October 5, 2022 Marko - czy dodajesz dodatkową wodę do gara? Pokrywka jest z uszczelką, więc dużego parowania nie ma. Gdzie kupujesz czosnek - masz sprawdzonego producenta?Może masz jeszcze jakieś wskazówki dla początkującego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Nie,ja mam mały fermentator tak jak pisałem z firmy Tiros. Wkładam świerzy czosnek i wszystko. Po 264 godzinach mam gotowy czosnek. On ma swoją wilgotność i nic nie trzeba dodawać. Robiłem już kilku krotnie i zawsze wychodzi bardzo dobry. Jednorazowo wkładam około 16-18 główek takich +55 no i ważna rzecz dobry zdrowy czosnek. Ja teraz trafiłem na dobrego sprzedawcę i sobie bardzo chwalę. A czarny czosnek to naprawdę prawdziwy skarb. Pozdrawiam [Dodano: 05 paź 2022 - 16:33] Ja kupuje na allegro firma Rzepovsky, tel 796987147 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Nie,ja mam mały fermentator tak jak pisałem z firmy Tiross. Marko, czy to o taki fermentator chodzi ? https://allegro.pl/oferta/garnek-do-fermentacji-czarnego-czosnku-tiross-906-11769886557 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikami Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Pewnie tak.Na stronie Tirosa są trzy modele: https://tiross.com/pl/77-garnek-do-fermentacji-czosnku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted October 6, 2022 Author Report Share Posted October 6, 2022 Czosnek zakupiony, bo ten który dochodzi nie był najlepszej jakości.Ja mam taki garnek - augienb tc-hss14, https://www.google.com/search?q=augienb+tc-hss14&oq=augienb+tc-hss14&aqs=chrome..69i57j33i160l2.26085j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Prosty, co może być zaletą i tani - z przesyłką 180 zł.Zużycie energii tak na szybko poniżej 500Wh/doba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted October 9, 2022 Report Share Posted October 9, 2022 Witam, przepraszam że z opóźnieniem odpowiadam ale miałem mały wyjazd. Kolego Sverige2 tak to ten fermentator ale cena już inna. Ja zapłaciłem chyba koło 250zł. Ale cóż, takie czasy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wawaldek11 Posted October 10, 2022 Author Report Share Posted October 10, 2022 Zauważyłem, że obniża się temperatura procesu co kilka - trzy doby. Teraz zostały cztery doby i temp. wynosi ok. 55*C. Na początku było ok.77, później 65. Domyślam się, że taki jest program urządzenia. Temperatury nie pokazuje, ale dołożyłem termometr - sonda weszła w otwór w pokrywce i na bieżąco śledzę.Marco - czy możesz potwierdzić moje obserwacje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.