Krystian16 Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 Witajcie,mam 5 kg mięsa z dzika,trochę golonek i reszta takie skrawki typowo na kiełbasę,troche tłustego,mam do tego jeszcze 10 kg jelenia takie skrawki kiełbasiane itp. Planuję dokupić ok 10 kg szynki wieprzowej i trochę boczku powiedzmy 3 kg. Z tego wszystkiego chciałbym zrobić kiełbasę szynkowa z szynki I powiedzmy z jelenia,czyli 20 kg surowca, a z dzika i boczku bym zrobił kiełbasę cienką. Jak to widzicie,dobre połączenie? Mięso z jelenia będzie służyło jako klej do szynkowej czyli ok 4 kg z jelenia jako klej,resztę zmiele na oczkach 8-12 a z szynki wieprzowej pokroje z 4 kg na grubszą kostkę np 3x3cm a pozostałe 6 kg zmiele na szarpaku czy oczkach 14-16mm. 1.5kg golonek z dzika zmiele na 3mm oczkach na klej,pozostałe 3.5 kg na oczkach 8-12mm,a boczek myślę na oczkach 12-14mm. Do obu kiełbas czy to gruba czy cienka peklowanie by trwało 24h w lodówce. Przyprawy na 1 kg mięsa:20 gramów peklosoli(lubię słone),3 gramy pieprzu,garstkę majeranku(żeby było widać w kiełbasie),2 średnie ząbki czosnku i do tego pół grama jałowca. Jakieś rady,wytyczne co do moich kombinacji alpejskich? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 ok 4 kg z jelenia jako klej,resztę zmiele na oczkach 8-12 No to klejące nie będzia z bardzo . kwestia jakie mięśnie z tego jelenia chcesz dodać, ale na klej to sitko makowe . Tak jak się czyta to trochę napisałeś jak widzisz te mięso . Podaj mięśnie i klasy to będzie proste. Ale z dzika, jelenia i wieprzowiny wyjdą smaczne kiełbasy . Jałowca 1-1,5grama / kg , gorczycy 2g/kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian16 Posted October 14, 2022 Author Report Share Posted October 14, 2022 Z dzika mam na pewno ok 1.5 kg golonek więc klej z tego będzie bardzo dobry,a z jelenia nie wiem jeszcze bo brat mi uszykował jakieś ścinki z jelenia bo rozbierał niedawno,nie wiem jakie klasy mięsa z jelenia,jestem w Niemczech a urlop za 2 tygodnie i wtedy będę robił kiełbasy. Wybiorę na oko 4 kg ścięgnistego mięsa z jelenia na klej na sitku 3mm. Dobrze myślę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 4 kg ścięgnistego mięsa z jelenia na klej na sitku 3mm. Dobrze myślę? Dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian16 Posted October 14, 2022 Author Report Share Posted October 14, 2022 Rozmawiałem z bratem i mam tam na pewno 3 kg ścięgnistego mięsa z jelenia i jakiś 1 kg się jeszcze w tym znajdzie. Ale generalnie sposób zmienenia mięsa jest Okey? Nie umiem powiedzieć jakie mięso jak grubo czy też drobno zmiele bo nienwiem co tam dokladnie jest z tego jelenia ale powiedz mi czy to co opisałem na temat kiełbasy grubej sprawdzi się? 4 kg ścięgnistego na 16 kg reszty(razem 20kg mięsa) sklei kiełbasę na tyle że nie będzie się kruszyć i rozklejać? 24h peklowania będzie ok czy 48 lepiej? Planuje nadziewać ją w osłonki karmelowe 65mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 Z dzika mam na pewno ok 1.5 kg golonek więc klej z tego będzie bardzo dobry Nie jest to takie oczywiste w przypadku dziczych golonek, wiec nie krępuj się z jeleniem. Poza tym nie ma za bardzo znaczenia jaka część jelenia bo w większości jest ścięgnisty i klejący. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 48 lepiej? I WP musisz dobrze uplastycznić ,kilka razy w maszynce bez noża i sitek , musi się sama zacząć kleić , jelonka przeleć na sitku 3mm x2! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 Poza tym najpierw poczytaj, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie albo następnym razem znowu będziesz pytał. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13639-wyroby-z-dziczyzny-paw%C5%82a/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-produkcji-paw%C5%82a/[Dodano: 14 paź 2022 - 19:39]https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/69-dziczyzna/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 Witajcie,mam 5 kg mięsa z dzika,trochę golonek i reszta takie skrawki typowo na kiełbasę,troche tłustego,1. jak duży był dzik? Bo jeśli duży, to oprócz szynki resztę trzeba zmielić na drobniejszych sitkach bo inaczej w tej kiełbasie będą kawałki trudne do pogryzienia. 2. co to za "skrawki" mięsa dzika? Która klasa?3. tłuszcz z dzika nie nadaje się do kiełbasy, gdyż jest niskotopliwy (podcieki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts