dyzio Posted October 20, 2022 Report Share Posted October 20, 2022 Znalazłem na jednej z niemieckich grup domowych zadymiaczy przepis, jak to określili, na szynkę łososiową peklowaną w whisky Single Island Malt.Dla lubiących ostrzejsze klimaty smakowe może warty wypróbowania. Oto przepis:przyprawy/kg 35 gramów soli peklującej 5 gramów brązowego cukru (cukru trzcinowego) dla pięknego koloru 1 ząbek czosnku pokrojony na drobne kawałki 4 jagody jałowca 3 liście laurowe (drobno rozdrobione w moździerzu) 2 1/2 grama kolorowej papryki (drobno rozdrobionej w moździerzu) 2 gramy ziół prowansalskich 2 gramy gorczycy (drobno rozdrobionej w moździerzu) 1/2 grama Pirates Captains Fiery Firesauce, można zastąpić dostępnym w Polsce Blair’s Ultra Death Sauce 40 ml whisky Laphroigh Single Island Malt Marynowanie próżniowe 4 miesiąceWędzenie zimnym dymem 4x6H Ultra Death ma to do siebie, że mimo straszliwej ostrości jest też smaczny. A do tego nie tak drogi jakby mogło się wydawać.Skala Scoville’a: między 800.000 a 1.100.000 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 20, 2022 Report Share Posted October 20, 2022 że mimo straszliwej ostrości jest też smaczny Dyziu , przy milionie scovilli zapomnij o smaku . Przy 0,5 grama /kg da sie spokojnie konsumować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 21, 2022 Author Report Share Posted October 21, 2022 Przy 0,5 grama /kg da sie spokojnie konsumować o,5 gram to ile jest kropelek? Jedna, dwie, trzy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 21, 2022 Report Share Posted October 21, 2022 ile jest kropelek? "Nagiej jolki" od Woytasa sproszkowanej , do 10 kg kaszanki - dałem 2 gramy ! i była pikantna to 0,2grama/ kg ach te scoville Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.