Jump to content

[Niemcy] Szynka łososiowa chili


Recommended Posts

Znalazłem na jednej z niemieckich grup domowych zadymiaczy przepis, jak to określili, na szynkę łososiową peklowaną w whisky Single Island Malt.

Dla lubiących ostrzejsze klimaty smakowe może warty wypróbowania.

 

Oto przepis:

przyprawy/kg

35 gramów soli peklującej

5 gramów brązowego cukru (cukru trzcinowego) dla pięknego koloru

1 ząbek czosnku pokrojony na drobne kawałki

4 jagody jałowca

3 liście laurowe (drobno rozdrobione w moździerzu)

2 1/2 grama kolorowej papryki (drobno rozdrobionej w moździerzu)

2 gramy ziół prowansalskich

2 gramy gorczycy (drobno rozdrobionej w moździerzu)

1/2 grama Pirates Captains Fiery Firesauce, można zastąpić dostępnym w Polsce Blair’s Ultra Death Sauce

 

40 ml whisky Laphroigh Single Island Malt

 

Marynowanie próżniowe 4 miesiące

Wędzenie zimnym dymem 4x6H

 

post-51023-0-18516800-1666252174_thumb.jpg   post-51023-0-89206100-1666252202_thumb.jpg

 

Ultra Death ma to do siebie, że mimo straszliwej ostrości jest też smaczny. A do tego nie tak drogi jakby mogło się wydawać.

Skala Scoville’a: między 800.000 a 1.100.000

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...