Jump to content

Problem z terminem


baker1967

Recommended Posts

Mięso pekluje się od soboty miałem dzisiaj(poniedziałek) robić kiełbasę ale klops mamy w pracy awarię i nie wiem kiedy będę miał czas.Peklosòl zmieszana z solą kamienną w proporcji ok 1/4 sól kamienna.Użyłem 20 g na 1 kg mięsa.Mieso to udziec wołowy, łopatka wieprzowa, karkówka, golonka.Jak długo może to leżeć i co potem.Dziekuje za pomoc pisze z pracy.

[Dodano: 24 paź 2022 - 08:28]

Mięso kawałkowane 3x3 jest w lodówce.Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

 

 

Peklosòl zmieszana z solą kamienną

Nie rób tak. Korzyści żadnych a zagrożenie wzrasta o 1/4  :) 

Skąd u ludzi to przerażenie po 48h że "czas im się kończy"?!? 

Tak jak przedmówca napisał, możesz je peklować dalej (72h powinno być minimum, ale teraz wszyscy tacy zabiegani)

 

 

 

nie wiem kiedy będę miał czas

To jest najbardziej kluczowe w Twoim pytaniu :D

2-3 doby bym nic nie ruszał, jeśli przedłuży się, to bym zamroził. Temp. w lodówce możesz obniżyć co automatycznie wydłuży Ci czas peklowania.

Link to comment
Share on other sites

Co do mieszania soli z peklosola to się naczytałam.Chyba zamroze bo coś mi się zdaje że w piątek będę miał dopiero czas(chyba że może leżeć jeśli może to mam mieszać codziennie)

[Dodano: 24 paź 2022 - 09:34]

I jak rozmrozić w lodówce?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Co do mieszania soli z peklosola to się naczytałam.

No właśnie, ludzie boją się tych azotanów a tak naprawdę jest ich mniej niż w przysłowiowej sałacie.

Botulina jest groźniejsza. ;)

 

 

Chyba zamroze bo coś mi się zdaje że w piątek będę miał dopiero cza

Też bym mroził, bo nie wiesz czy w piątek będziesz miał ten czas.

 

 

mieszać codziennie)

Nigdy pod żadnym pozorem nie grzeb w peklowanym mięsie jak nie musisz (wzrasta zagrożenie zakażenia mięsa bakteriami z rąk)

 

 

 

I jak rozmrozić w lodówce?

Dokładnie. Im wolniej trwa proces rozmrażania tym lepiej.

Link to comment
Share on other sites

mam zapeklowane mieso od srody robie dopiero w czwartek utrzymaj stala temperature do 6stopni im dluzej mieso lepiej spekuje chyba ze mala dawka peklosoli nie soli umnie 2deko nakilo nie mieszac nie mrozic najwyzej obnizyc temperature w chlodni

Kurcze naprawdę tak trudno o interpunkcję ? Odrobina szacunku do czytających by nie zaszkodziło [emoji6]

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edited by Bossky
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...