baker1967 Posted October 24, 2022 Report Share Posted October 24, 2022 Mięso pekluje się od soboty miałem dzisiaj(poniedziałek) robić kiełbasę ale klops mamy w pracy awarię i nie wiem kiedy będę miał czas.Peklosòl zmieszana z solą kamienną w proporcji ok 1/4 sól kamienna.Użyłem 20 g na 1 kg mięsa.Mieso to udziec wołowy, łopatka wieprzowa, karkówka, golonka.Jak długo może to leżeć i co potem.Dziekuje za pomoc pisze z pracy. [Dodano: 24 paź 2022 - 08:28] Mięso kawałkowane 3x3 jest w lodówce.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roman1957 Posted October 24, 2022 Report Share Posted October 24, 2022 moze lezec jeszcze pare dni ale temp 6 stopni. Masz bardzo kleiste mieso co chcesz zrobic Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 24, 2022 Report Share Posted October 24, 2022 Peklosòl zmieszana z solą kamienną Nie rób tak. Korzyści żadnych a zagrożenie wzrasta o 1/4 Skąd u ludzi to przerażenie po 48h że "czas im się kończy"?!? Tak jak przedmówca napisał, możesz je peklować dalej (72h powinno być minimum, ale teraz wszyscy tacy zabiegani) nie wiem kiedy będę miał czas To jest najbardziej kluczowe w Twoim pytaniu 2-3 doby bym nic nie ruszał, jeśli przedłuży się, to bym zamroził. Temp. w lodówce możesz obniżyć co automatycznie wydłuży Ci czas peklowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baker1967 Posted October 24, 2022 Author Report Share Posted October 24, 2022 Co do mieszania soli z peklosola to się naczytałam.Chyba zamroze bo coś mi się zdaje że w piątek będę miał dopiero czas(chyba że może leżeć jeśli może to mam mieszać codziennie) [Dodano: 24 paź 2022 - 09:34] I jak rozmrozić w lodówce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 24, 2022 Report Share Posted October 24, 2022 Co do mieszania soli z peklosola to się naczytałam. No właśnie, ludzie boją się tych azotanów a tak naprawdę jest ich mniej niż w przysłowiowej sałacie.Botulina jest groźniejsza. Chyba zamroze bo coś mi się zdaje że w piątek będę miał dopiero cza Też bym mroził, bo nie wiesz czy w piątek będziesz miał ten czas. mieszać codziennie) Nigdy pod żadnym pozorem nie grzeb w peklowanym mięsie jak nie musisz (wzrasta zagrożenie zakażenia mięsa bakteriami z rąk) I jak rozmrozić w lodówce? Dokładnie. Im wolniej trwa proces rozmrażania tym lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baker1967 Posted October 24, 2022 Author Report Share Posted October 24, 2022 Dziękuje za sugestie.Zamrożę.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 24, 2022 Report Share Posted October 24, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roman1957 Posted October 24, 2022 Report Share Posted October 24, 2022 mam zapeklowane mieso od srody robie dopiero w czwartek utrzymaj stala temperature do 6stopni im dluzej mieso lepiej spekuje chyba ze mala dawka peklosoli nie soli umnie 2deko nakilo nie mieszac nie mrozic najwyzej obnizyc temperature w chlodni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted October 24, 2022 Report Share Posted October 24, 2022 (edited) mam zapeklowane mieso od srody robie dopiero w czwartek utrzymaj stala temperature do 6stopni im dluzej mieso lepiej spekuje chyba ze mala dawka peklosoli nie soli umnie 2deko nakilo nie mieszac nie mrozic najwyzej obnizyc temperature w chlodniKurcze naprawdę tak trudno o interpunkcję ? Odrobina szacunku do czytających by nie zaszkodziło [emoji6] Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edited October 24, 2022 by Bossky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 24, 2022 Report Share Posted October 24, 2022 Kurcze naprawdę tak trudno o interpunkcję . Odrobina szacunku do czytających by nie zaszkodziło Rzeczywiście oczęta bolą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 25, 2022 Report Share Posted October 25, 2022 tak trudno oczęta bolą Cha ha - to zamiana mowy na pismo przez SI, też tak próbowałem , może trudne ale sens i rady doświadczonego zawodowego masarza - nieocenione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts