Jump to content

utrzymywanie niskiej temperatury w wedzarni


vronka

Recommended Posts

Witam,

 

ostatnio dokonalem pierwszego wedzenia w zyciu w grilowedzarni ktora sam zbudowalem. Uwedzilem kurczaka wedlug przepisu dziadka i wyszedl nie chwalac sie super.

Kurczaka wedzilem w temp 50-55 st czasem ciut wyzej czasem ciut nizej.

Zastanawiam sie ze utrzymanie nizszych temperatur (25-40st) nie jest chyba latwe. Dodam, ze ilosc powietrza doplywajacego do paleniska reduluje drzwiami paleniska. POsiadam szyber w kanale dymnym przy samej wedzarni, kanal ma 2metry, drugi szyber jest w kominie. Zauwazylem ze najlepiej reguluje sie temperature szybrem w kanale ale zastanawiam sie ze przymykajac go za mocno odetne tez doplyw dymu. Jakie macie sposoby na utrzymanie niskich temperatur ale dostarczanie wystarczajacej ilosci dymu zarazem? Czy powinienem po porzadnym rozpaleniu do paleniska wlozyc duzo drewna i uchylic minimalnie drzwi zeby nie zgaslo ale sie delikatnie palilo? czy raczej dokladac stopniwo male kawalki?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Jakie macie sposoby na utrzymanie niskich temperatur ale dostarczanie wystarczajacej ilosci dymu zarazem?

Moim zdaniem to najlepiej tak musisz robić żeby samemu wyczuć swoją wędzarnię . Dużo drewna będziesz miał później więcej żaru to będziesz miał wyższą temperaturę . Ja bym proponował jednak mniej drewna i odpowiednio przymykać szybry .

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...