MariuszS Posted November 14, 2022 Report Share Posted November 14, 2022 Witam.Znalazłem na forum przepisy na wyroby z kaczek, jagniąt, nawet bobra a co z koźliną? Czy nikt nie robi wędlin z kozy, toż to chyba najstarsze zwierzę hodowlane mięsno-mleczne??Pozdrawiam.P.S. może źle szukałem na forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 14, 2022 Report Share Posted November 14, 2022 Kolego , wędziłem parę lat temu kiełbasę z koziny , która wyrobił podobno wyuczony masarz , niestety kiełbasa w całości miała podcieki nie nadawała się do parzenia , była niespójna .Sądzę ze winą jest to że mięso jest chude i w większości ścięgniste , więc bez dodatku mięsa klasy I i II nie nadaje się do wyrobu wędlin. Podejrzewam tez , ze specjalista , zrobił kiełbasę na zasadzie dodania 50 %słoniny co musiało gwarantować niepowodzenie .Dla sprawdzenia radziłbym poszukać w intrenecie. Zwróć się może o poradę do Dziadka lub Bagno , jako wysokiej klasy specjaliści może mają jakieś doświadczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 14, 2022 Report Share Posted November 14, 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18886-kiełbasa-z-koziny-autor-kolega-kurok-syn-jarka/?p=747970 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 14, 2022 Report Share Posted November 14, 2022 Electra , dzięki sam zapomniałem ,że mam ten przepis w swoim zbiorze .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 14, 2022 Report Share Posted November 14, 2022 Czy nikt nie robi wędlin z kozy Oczywiście jadłem, i nie byłem zachwycony. Koźlina trochę specyficzne mięso . Kielbasa z samej sarny ,też jest wg mnie nie ciekawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted November 14, 2022 Report Share Posted November 14, 2022 (edited) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2299-kielbasa-z-kozy-jak-najlepiej-zrobic/ i jeszcze :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/292-mięso-z-kóz/?p=4281 Edited November 14, 2022 by Wirus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 14, 2022 Report Share Posted November 14, 2022 Oczywiście jadłem, i nie byłem zachwycony. Koźlina trochę specyficzne mięso . Kielbasa z samej sarny ,też jest wg mnie nie ciekawa. Waldku, nie poddawaj sie. Proponuje dalej probowac. Kozina jest bardzo smacznymmiesem, ale trzeba ja przypeawic. U nas w sklepach mozna kupic kozine ( w Melbourne) jadlam, gotowalam, robilam na grilu, polecam. Wydaje mi sie ,ze to duzo zalezy od osoby ktoa zabija zwierze. Tak samo z baranina. Jadlam wspanialosci z niej, ale rowniez jadlam, a wlasciwie sprobowalam jesc cos co nie moglam przelknac. A takie doswiadczenia potrafia czlowieka zrazic do dan . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 14, 2022 Report Share Posted November 14, 2022 http://kresowazagroda.blogspot.com/2016/03/tajemnice-kozleciny.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 Parę lat temu (może 5-6) moja ś.p. teściowa, która specjalnie "trzymała dla Pana doktora" 3 kozy, zaoferowała mi 2 koźlaki w wieku około 5-6 m-cy do przerobienia. Pan doktor wyjechał w swoje strony Tunezja, Maroko?. Mój szwagier- jej syn, ogłosił, że nie weżnie do ust. Przypadek sprawił, że odwiedził mnie w momencie, gdy koziołki były w wędzarni w formie kiełbasy. Wraz z towarzyszącymi mu dwoma kolegami "wrąbali" około 5Kg! popychając ją bardzo szlachetnym trunkiem., zachwalając gospodarza i wyrób. Po pewnym czasie (m-c lub dwa) poprosił by zrobić dla niego parę kilo kiełbasy takiej samej. Wyjaśniłem mu, że z uwagi na brak komponentów - koziny, temat jest nieaktualny. W pierwszym odruchu przewrócił oczami i powiedział " zastanawiałem się co matka zrobiła z tymi koźlakami" dodając były b. dobre. Niestety teściowa zmarła i koźlaków już nie było.Do wyrobu kiełbas użyłem całego wytrybowanego mięsa dodając 50% wieprzowiny w postaci boczku. Wędziłem olchą z dodatkiem brzoskwini, co dało piękny kolorek. Przyprawy jak do sarny. Część podpiekana, część parzona. Moim zdaniem oba rodzaje wyśmienite. Niestety od tamtego czasu nie miałem możliwości wykonania takiej kiełbaski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 dodając 50% wieprzowiny w postaci boczku O tak ale to już taka 50/50 i młode koźlęta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 16, 2022 Report Share Posted November 16, 2022 Przyprawy jak do sarny. Czyli jakie i w jakich ilościach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts