Jump to content

Choroby drobiu

Martyńka

Recommended Posts

Jeśli powielam temat to przepraszam,szukałam nie znalazłam,nawet w necie.

Dziś po otwarciu domowej kaczki czuję się mocno zaniepokojona wyglądem narządów wewnętrznych.

Nie pomyślałam o zrobieniu zdjęć :(

W okolicach kupra, w pierwszej chwili, myślałam że kaczka po przejściach,w skórze jakby zgniłe(sinawo brunatne) wióry z drzewa wbite i zarośnięte skórą.Ale na żołądku i na wątrobie płaty takiej zgnilizny,nie w środku ale na zewnątrz narządów.Jakby obrośnięte.

Może ktoś wie co to i czy szkodliwe dla człowieka? Dużo dziś mówi o grypie itp a to domowa kaczucha.

Nie pomyślałam o zrobieniu zdjęć

W okolicach kupra, w pierwszej chwili, myślałam że kaczka po przejściach,w skórze jakby zgniłe(sinawo brunatne) wióry z drzewa wbite i zarośnięte skórą.Ale na żołądku i na wątrobie płaty takiej zgnilizny,nie w środku ale na zewnątrz narządów.Jakby obrośnięte.

Czyli wróżenia z wiórów  kaczych od nas oczekujesz  :facepalm:

[Dodano: 27 lis 2022 - 19:10]

P.S.

Czy pierwszy raz rozbierałaś kaczkę? Masz jakieś porównanie z innym egzemplarzem ?

W okolicy kupra są gruczoły w kolorze żółtym, dobrze wydzielone optycznie po nacięciu.

Są pod skórą.

W Twoim opisie występuje fraza "jakby zgniłe", "płaty zgnilizny".

To jest opis zapachu, czy konsystencji?

Co prawda od 35 lat nie miałem do czynienia z chorobami drobiu ,ale myślę tak: podroby jeżeli organoleptycznie {wygląd zapach} coś się nie podoba -do kosza . Tuszka nie jest powiązana z konkretnymi podrobami gdyż na linii ubojowej wszystko jest rozdzielane i w końcowym etapie przy pakowaniu łączone w  zestawy . Jeżeli  mięso wygląda i pachnie dobrze to z racji dziwnego wyglądu  podrobów - kontakt miejscowy, poddałbym ją solidniejszej obróbce termicznej , jeżeli jest coś dziwnego pod skóra na kuprze wytnij z  dużym zapasem . Pod skórą u zwierząt można czasem  znaleźć  różne dziwne otorbione rzeczy  , Dwa razy wyciąłem z tkanki podskórnej patyki które się wbiły i pozostawiły małą ropiejąca rankę . Jeden po 3 miesiącach drugi po roku. Pozdrawiam.

Aby zdiagnozować chorobę zakaźna  czy nowotworową musi być przeprowadzona sekcja całego zwierzęcia wraz narządami wewnętrznymi { wszystkie układy wraz z węzłami chłonnymi}.Wyrywkowe obejrzenie mięśni i części podrobów pochodzących od różnych zwierząt jest mało wiarygodne , Kupując  drób z uboju przemysłowego trzeba oglądać i kierować się zdrowym rozsądkiem. Dziwie się trochę że były widoczne zmiany na kuprze -w ubojniach jest badanie przedubojowe i poubojowe , ale czynnik ludzki nie jest do końca doskonały i może coś przeoczyć . Liczymy przede wszystkim na siebie  :)