Adamjj Posted November 29, 2022 Report Share Posted November 29, 2022 Poszukuje przepisu na klops. Zawsze robie z czesci miesa na kiełbasę i wychodzi bardzo smaczny, ale jest bardziej jak pieczeń, teraz chcę żeby wyszedł o konsustencji bardziej zbitej i gładszej,coś jak sklepowy. I niewiem co dodac do niego,czy wiecej sciegnistego czy może skórek drobno zmielonych? hmmm myślę że dobrze opisałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 29, 2022 Report Share Posted November 29, 2022 (edited) Trzeba poszukać w Wyrobach garmażeryjnych. Ot choćby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14547-rok-1960-wyroby-garma%C5%BCeryjne-normy-i-receptury/Jest tutaj kilka pzrepisów na klopsy oraz pieczeń rzymską.Warto poszukać także tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/207-sto%C5%82%C3%B3wki-bary-kasyna-kolonie-i-obozy/ Edited November 29, 2022 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 29, 2022 Report Share Posted November 29, 2022 Zwróć uwagę na technologię.Odpowiednio rozdrobnione mięsa i bułka są kutrowane z jajami.Słonina krojona w kostkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 29, 2022 Report Share Posted November 29, 2022 Tam jeszcze jest pieczeń rzymska, czyli klops lat 70-tych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 29, 2022 Report Share Posted November 29, 2022 Tam jeszcze jest pieczeń rzymska, czyli klops lat 70-tych.To już sobie @Adamjj sam poszuka w zbiorze w ramach ćwiczeń I tak powinien zapoznać się ze wskazówkami ogólnymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted November 29, 2022 Author Report Share Posted November 29, 2022 Dziękuje za lekturę na wieczór,wrazie jakichś niejasnosci lub problemow z odczytaniem będę pytał.Pozdrawiam Adam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted November 29, 2022 Author Report Share Posted November 29, 2022 Wieprzowina rozumiem ze łopatka,a wołowina?(mam sporo pręgi,poprostu była e dobrej cenie) i czy bardzo beda widoczne kawałki słoniny?[Dodano: 29 lis 2022 - 20:15]Miałbyc załączony przepis z postu wyżej ale niewiem jak to skopiowac[Dodano: 29 lis 2022 - 20:22] Udało się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 29, 2022 Report Share Posted November 29, 2022 Wieprzowina rozumiem ze łopatka Skąd takie rozumienie? Świnia to nie tylko łopatka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted November 30, 2022 Author Report Share Posted November 30, 2022 Wieprzowina rozumiem ze łopatka Skąd takie rozumienie? Świnia to nie tylko łopatka.Czyli może być mieszanina różnych częsci wieprzowiny bo mam możliwosc kupna chudej 2 w masarni w naprawde dobrej cenie(czy moze kupic tlusta 2) jak dla mnie jest to troche niedoprecyzowane,lub niepotrafie odczytac takiego branżowego przepisu. A co z wołowiną,może byc to tylko pręga? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 30, 2022 Report Share Posted November 30, 2022 jak dla mnie jest to troche niedoprecyzowane,lub niepotrafie odczytac takiego branżowego przepisu. Przepis jest niedoprecyzowany bo w tym przypadku taki nie musi być.Na wyroby rozdrobnione garmażeryjne używane są mięsa drobne, pozostałe po rozbiorze i czyszczeniu elementów zasadniczych oraz wykrawaniu mięśni.Możesz spokojnie założyć, że jest to IIA + IIB + okrawki ścięgniste.Nie celuj w chudą wp, bo lepiej, gdy tego typu wyroby są bardziej tłuste w swojej masie.Wspaniałe, wypasione, wręcz luksusowe wyroby typu klops wychodzą np. z całej, tłustej karkówki zapakowanej w błonę otokową, której tłuszcz nasącza dodatkowo wyrób w czasie pieczenia. NECÓWKA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted November 30, 2022 Author Report Share Posted November 30, 2022 Jeszcze jedno pytanie bo widze sondę,jaka temperatura w środku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 30, 2022 Report Share Posted November 30, 2022 ,jaka temperatura w środku? max 68st.C.Powinno być nieco mniej ze wzgledu na polędwiczkę.Sonda była wbita w warstwe mieloną, czyli nieco poza środkiem geometrycznym.W tym wyrobie dobrą robotę robi błona otokowa. czy bardzo beda widoczne kawałki słoniny? Nie są zapewne obowiazkowe ale ładnie wygladają na przekroju.Osobiście zawsze kroję podmrożoną słoninę w kosteczkę 0,5x0,5x0,5 cm.Wstepnie robię płaty półcentymetrowe na krajalnicy; resztę nożem na desce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamjj Posted November 30, 2022 Author Report Share Posted November 30, 2022 Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz,i odrazu się pochwale ze jestem szcześliwym posiadaczem krajalnicy sklepowej o sredniej wielkosci(17kg wagi).I ostrzeżenie dla przyszłych nabywców takiej krajalnicy,ukrojenie plastra to ułamek sekundy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 odrazu się pochwale ze jestem szcześliwym posiadaczem krajalnicy sklepowej o sredniej wielkosci(17kg wagi). I ostrzeżenie dla przyszłych nabywców takiej krajalnicy,ukrojenie plastra to ułamek sekundy! Jaka marka, typ, model? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts