Jump to content

Klops


Adamjj

Recommended Posts

Poszukuje przepisu na klops. Zawsze robie z czesci miesa na kiełbasę i wychodzi bardzo smaczny, ale jest bardziej jak pieczeń, teraz chcę żeby wyszedł o konsustencji bardziej zbitej i gładszej,coś jak sklepowy. I niewiem co dodac do niego,czy wiecej sciegnistego czy może skórek drobno zmielonych? hmmm myślę że dobrze opisałem
Link to comment
Share on other sites

Trzeba poszukać w Wyrobach garmażeryjnych. Ot choćby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14547-rok-1960-wyroby-garma%C5%BCeryjne-normy-i-receptury/Jest tutaj kilka pzrepisów na klopsy oraz pieczeń rzymską.

Warto poszukać także tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/207-sto%C5%82%C3%B3wki-bary-kasyna-kolonie-i-obozy/

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Wieprzowina rozumiem ze łopatka,a wołowina?(mam sporo pręgi,poprostu była e dobrej cenie) i czy bardzo beda widoczne kawałki słoniny?

[Dodano: 29 lis 2022 - 20:15]

Miałbyc załączony przepis z postu wyżej ale niewiem jak to skopiowac

[Dodano: 29 lis 2022 - 20:22]

post-109837-0-40168400-1669753296_thumb.jpg

 

Udało się

Link to comment
Share on other sites

 

Wieprzowina rozumiem ze łopatka

 

Skąd takie rozumienie? Świnia to nie tylko łopatka.

Czyli może być mieszanina różnych częsci wieprzowiny bo mam możliwosc kupna chudej 2 w masarni w naprawde dobrej cenie(czy moze kupic tlusta 2) jak dla mnie jest to troche niedoprecyzowane,lub niepotrafie odczytac takiego branżowego przepisu.

A co z wołowiną,może byc to tylko pręga?

Link to comment
Share on other sites

jak dla mnie jest to troche niedoprecyzowane,lub niepotrafie odczytac takiego branżowego przepisu.

 

Przepis jest niedoprecyzowany bo w tym przypadku taki nie musi być.

Na wyroby rozdrobnione garmażeryjne używane są mięsa drobne, pozostałe po rozbiorze i czyszczeniu elementów zasadniczych oraz wykrawaniu mięśni.

Możesz spokojnie założyć, że jest to IIA + IIB + okrawki ścięgniste.

Nie celuj w chudą wp, bo lepiej, gdy tego typu wyroby są bardziej tłuste w swojej masie.

Wspaniałe, wypasione, wręcz luksusowe wyroby typu klops wychodzą np. z całej, tłustej karkówki zapakowanej w błonę otokową, której tłuszcz nasącza dodatkowo wyrób w czasie pieczenia.

 

 NECÓWKA

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

,jaka temperatura w środku?

max 68st.C.

Powinno być nieco mniej ze wzgledu na polędwiczkę.

Sonda była wbita w warstwe mieloną, czyli nieco poza środkiem geometrycznym.

W tym wyrobie dobrą robotę robi błona otokowa.

 

 

czy bardzo beda widoczne kawałki słoniny?

Nie są zapewne obowiazkowe ale ładnie wygladają na przekroju.

Osobiście zawsze kroję podmrożoną słoninę w kosteczkę 0,5x0,5x0,5 cm.

Wstepnie robię płaty półcentymetrowe na krajalnicy; resztę nożem na desce.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz,i odrazu się pochwale ze jestem szcześliwym posiadaczem krajalnicy sklepowej o sredniej wielkosci(17kg wagi).

I ostrzeżenie dla przyszłych nabywców takiej krajalnicy,ukrojenie plastra to ułamek sekundy!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 

odrazu się pochwale ze jestem szcześliwym posiadaczem krajalnicy sklepowej o sredniej wielkosci(17kg wagi). I ostrzeżenie dla przyszłych nabywców takiej krajalnicy,ukrojenie plastra to ułamek sekundy!
Jaka marka, typ, model?
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...