barkos Posted December 1, 2022 Report Share Posted December 1, 2022 Cześć.Bardzo cieszę się, że odnalazłem to forum. Biorę pełnymi garściami wiedzę i czerpię z Waszego doświadczenia sam próbując swoich sił z domowymi wędlinami.Tym bardziej jest to dla mnie ważne, że moje maluchy uwielbiają starą kiełbasę taty a chciałbym dawać im jak najlepsze i przede wszystkim bezpieczne produkty. Nie chcę zaśmiecać forum wklejając swoje wypociny po różnych tematach a jednocześnie chciałbym czasami zapytać o jakieś sprawy lub pochwalić się czymś. Dlatego zakładam tutaj swój pokój, do którego zapraszam Was wszystkich [Dodano: 01 gru 2022 - 13:37]W związku z tym, ze nie dorobiłem sie jeszcze komory dojrzewalniczej, w swojej produkcji wedlin ograniczony jestem do sezonu jesień-wiosna, kiedy to u mnie w garazu panują calkiem niezłe warunki.Pierwszą tegoroczną produkcją była palcówka, która wyszla bardzo dobrze.[Dodano: 01 gru 2022 - 13:40]A tu ubiegloroczna coppa zjedzona ostatnio ze swojskim chlebem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 1, 2022 Report Share Posted December 1, 2022 Bardzo cieszę się, że odnalazłem to forum Z jednej strony TAK , z drugiej zaś przybyło Ci pracy ....takiej smacznej Ładne początki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 1, 2022 Author Report Share Posted December 1, 2022 (edited) Dzieki Muski!No to dorzucę pare fotek tego co obecnie sie robi.Pancetta, schabik (obecnie zapakowany próżniowo dla wyrównania wilgotności - zaczynałem gdy troszkę za ciepło jeszcze było...), szyneczka, chorizo, i wczoraj powiazane salami-pierwszy moj wyrob z kulturami bakterii. Własnie fermentuję. Z jednego rodzaju salami chciałbym zrobić soppressatę. Dobrze kombinuję, że prasowanie dopiero po fermentacji? Edited December 1, 2022 by barkos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 1, 2022 Report Share Posted December 1, 2022 Smaczny kącik się szykuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted December 2, 2022 Report Share Posted December 2, 2022 Zazwyczaj dołączają tutaj nowicjusze . Tacy jak ja[emoji16] bez wiedzy z mnóstwem pytań. Ty jednak wchodzisz z niezłym dorobkiem. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 2, 2022 Author Report Share Posted December 2, 2022 (edited) Dzieki chlopaki.Dzisiaj skroil tepym nozem kawalek szyneczki z polowy wrzesnia. Dzieci jedza wiec jest spoko ????Za wczesnie troche zebrana ale mlode wolaly hehe Edited December 2, 2022 by barkos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 2, 2022 Report Share Posted December 2, 2022 Dzieci jedza wiec jest spoko I tak wszystkie te Twoje wędliny robisz bez kultur? A jakie ilości peklosoli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 2, 2022 Author Report Share Posted December 2, 2022 (edited) Nie no... To salami powyzej dostalo startera. Bardzo jestem ciekaw. To moj debiut z bakteriami.a na pewno z hodowlanymi ????Ale dotad, trzeci rok, obywalem sie bez. Tyle ze z kielbas to tylko palcowka.Soli do calomisniowych, oczywiście peklo, daje od 18 do 26 g. Edited December 2, 2022 by barkos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 4, 2022 Author Report Share Posted December 4, 2022 (edited) Wczoraj testowane było chorizo po 10 dniach w garażu. Nieskromnie powiem, ze w polskich marketach nie ma tak dobrych jak moje. Teraz prezentują się tak. Edited December 4, 2022 by barkos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 4, 2022 Author Report Share Posted December 4, 2022 (edited) 11 dniowe. 30% wl. Troszke za szybko chyba traci mase... Edited December 4, 2022 by barkos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 7, 2022 Author Report Share Posted December 7, 2022 Salami pomalutku zaczyna obrastać. Pleśń z kupnego fueta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 (edited) Kupny popularny i ogólnie dostępny fuet w celach optyczno-handlowych tarza się w mące... Oczywiście są takie z prawdziwą pleśnią, ale drogie, poza tym doświadczone oko rozpozna czy to pleśń czy atrapa - po samym dotyku chociażby. Nie przeczę że szczepiłeś prawdziwą pleśnią, ale z doświadczenia coś tam pamiętam...Na zdjęciu z 1 grudnia o 16 widać przekrój szynki - wyszedł Ci klasyczny karniszowiec przesuszony - i to mocno. Ciekawe, czy inne przekroje też tak wyglądają. Powiedz, czy przy przygotowywaniu mięsa i jego odwadnianiu używasz cukier ?Jakie temperatury masz w garażu..? Edited December 8, 2022 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 8, 2022 Author Report Share Posted December 8, 2022 Wydaje mi sie jednak ze to prawdziwa pleśń. Mam zaszczepioną tym samym jedną szynkę i jest zdrowo porośnięta.Mowisz pewnoe o tej poledwicy. Rzeczywiscie obwódkę ma przesuszoną. To pierwszy tegoroczny wyrób, wystartowany trochę za wcześnie jak na moje garażowe warunki. Bylo za ciepło i tak wyszło. Wisiał przez poltora miesiaca i osiagnal 37% straty masy. Po leżakowaniu w vacum poziom wilgotności ładnie się wyrównał. Nie, nie uzywam cukru jak sugerujesz.Obecnie w garażu mam ok 10 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 9, 2022 Author Report Share Posted December 9, 2022 Chorizo 37% wl.Poszło do vacum i do lodowki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 9, 2022 Report Share Posted December 9, 2022 Chorizo wygląda super !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 11, 2022 Author Report Share Posted December 11, 2022 (edited) Moja pierwsza zabawa z kątnicą. Wcisnąłem tam piękny kawałek przez 2 tygodnie peklowanej szynki. Wcześniej wymoczyłem w wytawnym winie przez godzine.Na wielkanoc powinna chyba zdązyć.Proszę się nie śmiać ze sznurowania hehe Teraz moczy sie w winie karczek. Teez pojdzie w katnicę. Edited December 11, 2022 by barkos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 11, 2022 Report Share Posted December 11, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 11, 2022 Author Report Share Posted December 11, 2022 Poważyłem też dzisiaj to co wisi i do vacuum poszła mała pancetta i poledwica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 11, 2022 Author Report Share Posted December 11, 2022 Hehe ależ te kątnice smierdzą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 11, 2022 Report Share Posted December 11, 2022 ależ te kątnice smierdzą... Moczyłeś je chyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted December 11, 2022 Author Report Share Posted December 11, 2022 Moczyłem, wymienialem wode, wodę z dodatkiem octu i i tak smierdzą. A Wy jak je przygotowujecie przed napełnieniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted January 3, 2023 Author Report Share Posted January 3, 2023 Mmmmiodzio... Ciekawe ile poleży... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 3, 2023 Report Share Posted January 3, 2023 Wygląda super apetycznie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barkos Posted January 6, 2023 Author Report Share Posted January 6, 2023 Jedziemy dalej z salami???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 7, 2023 Report Share Posted January 7, 2023 tak smierdzą. Może są nadpsute?Używam kątnice od lat i również "sezonowane" w lodówcś przez wiele miesięcy. Mają charakterystyczny zapach ale tak radykalnego jego określenia bym nie użyła Do kątnic wp. ładuję głównie kaszanki i salcesony, do wołowych- dojrzewające. Jedziemy dalej z salami Napisz coś bliżej o zawartości tego jelita...i recepturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts