bchp Posted December 4, 2022 Report Share Posted December 4, 2022 To co mi się udało znaleźć, to:Dziczyznę i tłuszcz jelenia zmielić na kotlety hamburgerowe.Stosunek mięsa do tłuszczu 85-15%, ale tylko 5% tłuszczu jelenia. 10% tłuszczu wieprzowego lub wołowego do resztyTen rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny. Zwłaszcza z byków strzelanych VIII- X A wy jakie znacie? Na tym forum nie udało mi się nic znaleźć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 4, 2022 Report Share Posted December 4, 2022 Na tym forum nie udało mi się nic znaleźć... To może użyj do smażenia dziczyzny, czy też konkretnie jeleniny i pochwal się efektami. Ze słoniny z dzika robię świetny smalec, może i i jelenia da się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 4, 2022 Report Share Posted December 4, 2022 Tłuszcz ze zwierzyny płowej nadaje się utylizacji. Chyba, że ktoś jest zapachowym fanem tłuszczu z byka w czasie rykowiska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 4, 2022 Report Share Posted December 4, 2022 tylko 5% tłuszczu jelenia. 10% tłuszczu wieprzowego lub wołowego do reszty Ten rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny. Zwłaszcza z byków strzelanych VIII- X Niedawno przerabialam swojego pierwszego jelenia.Wg mnie określenie: Ten rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny jest eufemizmem oznaczajacym, że tłuszcze ze zwierzyny są nośnikami nieznośnych zapachów. Jelenie i sarny to wybiegane chudziny i tego tłuszczu jest niewiele.Wg mnie nie ma co skąpić i lepiej oddac ten tłuszcz dla zwierząt.Mięso jelenia jest znakomite zarówno kulinarnie jak i w kiełbasach (z tłuszczem wyłącznie wieprzowym).Drobne wtracenia tłuszczu jak i tłuszcz m/mięśniowy są spoko.Przy okazji przypomnę, że wszelkie łojówki starannie wycinamy i utylizujemy.[Dodano: 04 gru 2022 - 21:19]P.S. Widzę, że Gł. Technolog wyprzedził mnie o pół minuty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vivaldi_V1 Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 (edited) Mam taką IIB z lani. Można ją użyć do produkcji kiełbas? Nie chciałbym niczego zepsuć a jak widzę zdania są podzielone.W temacie obróbki lani nie znalazłem nic nt. Zastosowania mies drobnych. Edited January 17, 2023 by Vivaldi_V1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 17, 2023 Report Share Posted January 17, 2023 (edited) W temacie obróbki lani nie znalazłem nic nt. Zastosowania mies drobnych. Do kiełbasy nie radzę.Chyba, że pobawisz się w usuniecie przerostów tłuszczu.Osobiście zagospodarowałam takie mięsa na:porcje mielonego do zastosowań kulinarnych - te z przerostami tłuszczu (usunęłam je maksymalnie jak było można)drobne chude do kiełbasy, konserw, gulaszuokrawki z tłuszczem dałam do gotowania i do pasztetów.Rosoły z kości i okrawków chłodziłam, zaś odstały, stężały tłuszcz usunęłam.Tłuszcz można oczyścić wg technologii opublikowanej przez Maxella TUTAJ i użyć do smażenia np. pączków. Edited January 17, 2023 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.