Jump to content

Wylot dymu


Recommended Posts

Witam. Czy jest określona jakoś wartość z która powinien wychodzić dym górnym szybrem (m/s)? Mam możliwość pożyczyć miernik anemometr wiatromierz. Dużo by mi to pomogło bo cały czas mam problem z regulacja tego. Wędzonki nierównomiernie się malują, obracanie ich nie pomaga.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Niczego tam nie zmierzysz. Prędkość uchodzenia dymu przez szyber jest uzależnione od np. jego średnicy co nie przekłada się wprost na prędkość poruszania się dymu w komorze. To tak moim zdaniem. W komorze dym ma się unosić swobodnie. Czyli w taki sposób jak unosi się np nad ogniskiem. Nierówne uwedzenie spowodowane może być kiepskim osuszeniem wsadu, brakiem odpowiedniego deflektora rozpraszającego dym i temperaturę w komorze. Jeśli chcesz coś mierzyć zacząłbym od temperatury w różnych miejscach w komorze..

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Tak plus minus ok 1/1,5h w 45/50 stopniach się suszy. Może podeśle jutro zdjecia wędzarni ? Jakiś błąd konstrukcyjny może się wdał którego nie widzę a jest problemem

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

[Dodano: 05 gru 2022 - 20:51]

Pojemność wędzarni ok 570l. Do rozpalenia tradycyjny Dymbox przerobiony według schematu ROGERA. Zrębki olcha buk 2 lata w garażu leżą suche.

Wentylator przeniesiony na ścianę pionowa. Czujnik temperatury na samej gorze. Sprawdza się z tym tradycyjnym. Wylot do szybra fi/150. Przy wędzeniu wentylatory wyłączone. Anemostat od świeżego powietrza do połowy odkręcony. Górny szyber na pół otwarty. A resztę suszenie opisywałem wyżej. Wędzenia nie jest przeładowywana

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

[Dodano: 05 gru 2022 - 20:53]

867cbd9186daa2040cbb28802ba14a41.jpg

d537063452cd7ba9783668082754751c.jpg

b6bbb3c39d05977bd12fda8b1cabf2d2.jpg

444bfa7125254a5bcbe4c244598822eb.jpg

3ab2459940f2ebf0eb27e64ee2bd7fc5.jpg

6c3ff99d6195b59965db83cc344b4931.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Kolego , obejrzałem Twoje zdjęcia i uważam ,że zrobiłeś parę błędów w swoje wędzarni :

1. pytasz o wylot dymu , średnica prawidłowa , masz szyber więc po co wstawiłeś jeszcze anemostat w dodatku z tworzywa , za chwilę do      złego wyglądu dojdzie smak plastiku w wędzonkach , w tej konstrukcji ilość spalin jak sie wydobędzie z komina jest uwarunkowana ile          powietrza i dymu z DG dostanie się do wnętrza, szyber pozwala na ograniczenie przepływu i powinien zajmować 75-80% światła 

    otworu, 

2. do daszka kominka  masz coś przykręcone od spodu , foremkę ? i w dodatku coś jest włożone w otwór kominka?, nie wiem .Uważam,

    że lepiej by było by kominek miał bosy koniec i był trochę dłuższy np. 70 -100 cm koniecznie ocieplony ,

3. analizując zdjęcia nie mogę wywnioskować czy wędzarnia jest ocieplona -jeśli nie, powinieneś to zrobić, 5-10 cm wełny, jak domniemam

    wykorzystałeś  jako podstawę chłodziarkę do napoi  fajny pomysł , objętość jest spora i może się okazać ,że DG daje za mało dymu lub

    też przepływ dymu jest w różnych miejscach o innej intensywności  ( dym to nic innego fizycznie jak ciecz , nie maja rozumu , ale zwykle

    znajdują najkrótszą drogę do wyjścia )

    Tyle moich spostrzeżeń .

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

Natomiast moim skromnym zdaniem winna w dużej części jest ta metalowa konstrukcja wędzarni i jednak zbyt mała średnica komina w stosunku do jej objętości. Ja mam małą wędzarenkę murowaną, a i tak długo muszę wyganiać wilgoć. Wylot dymu nie znosi też żadnych przeszkód, którą to przeszkodę widać na fotce  pod "grzybkiem" komina. To zapewne powoduje "kiszenie" się dymu wewnątrz i stwarza dodatkowe opory jego wypływu. 

A nie ma przecież chyba żadnej potrzeby, by takie "coś" tam tkwiło? Przecież do regulacji masz już przepustnicę ("szyber"). 

Dodatkowo ten anemostat dopuszcza zimne powietrze z zewnątrz(?), co powoduje niepotrzebne wychładzanie komory, a przecież dopływ powietrza wraz z dymem masz już z paleniska!

Edited by siwydymek
Link to comment
Share on other sites

Kiedyś wstawiłem tutaj post i ktoś mi doradził aby założyć ten anemostat z dopływem świeżego powietrza na boku. Może wtedy przeoczył fakt ze jest dym box. Ja nie mając wiedzy na ten temat zrobiłem tak. Zdjęcia są z różnych etapów. Wędzarnia na działacie czasu brakło aby podjechać i zrobić zdjęcie. Aktualnie jest szyber o średnicy Fi 150 regulowany. Na gorze zamontowany wentylator który służył do osuszania dodatkowy. ( Nie pytajcie czemu. Błędy mojego myślenia). Powalczę jeszcze z zdjęciem wentylatora i grzyba. Przedłużeniem komina i jego ociepleniem. Zamknięciem anemostatu na zero. Czy podczas wędzenia wentylator powinien być włączony w środku ?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Anemostat jeśli jest z tworzywa to wywal nie jest potrzebny .Średnica 150 mm komina jest wystarczająca , po ciepleniu i przedłużeniu komina będzie działać, nie mam doświadczenia z wentylatorami do osuszenia wewnątrz wędzarni , na logikę nie jest potrzebny  w tym miejscu ,prędzej bym go umieścił na dole z boku.

Średnicę komina dobiera się do mocy paleniska  , czyli Ty masz grzałki max. 3kW  w zupełności wystarczy .najważniejsze rzeczy to ocieplenie wędzarni  i sterowanie wydatkiem ciepła .Sprawdź w praniu , nie masz się co stresować po modyfikacji wędzonki będą równo " opalone " .

Link to comment
Share on other sites

Podaj czy jest ocieplona,bo to jest ważne.

Co ma piernik do wiatraka? Ocieplenie wędzarni zmniejsza tylko koszty jej użytkowania. Tomasz pisze, że wsad jest osuszony w stopniu odpowiednim, więc można przyjąć, że jest odpowiednio wygrzana.

 

Dodatkowo ten anemostat dopuszcza zimne powietrze z zewnątrz(?), co powoduje niepotrzebne wychładzanie komory, a przecież dopływ powietrza wraz z dymem masz już z paleniska!

Wędzarnia jest zasilana dymem z dymogeneratora. A dodatkowe powietrze jest ogrzewane przez grzałkę, więc tylko generuje koszt, zresztą nieznaczny.

 

 

Moim zdaniem swojej wędzarni trzeba się nauczyć i to jedynie metodą prób i błędów. Daj Dymboxa na pełną parę, dodaj trochę świerzego powietrza, bo Dymbox nie wpompowuje go dostatecznie dużo do komory i będziesz widział co się dzieje z wędzonkami. Spróbuj też wsad powiesić o piętro niżej.

I kombinuj.

Wygrzanie komory, osuszenie wsadu, regulacja ilości dymu i jego swobodny przepływ i przekładanie kijów w połowie czasu wędzenia.

Będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Co ma piernik do wiatraka? Ocieplenie wędzarni zmniejsza tylko koszty jej użytkowania.

Dokładnie. Też zastanawiałem się po co koledzy uczepili się ocieplenia.

 

Jeśli chodzi o DG to po swoim doświadczeniu wiem (i wielokrotnie pisałem o tym) ten dym jest "jakby delikatniejszy" i (przynajmniej w moim przypadku) należało duużo dłużej trzymać wędzonki w dymie.

 

 

 

Spróbuj też wsad powiesić o piętro niżej.

Tylko uważaj z długością aby Ci się nie piekły


[Dodano: 06 gru 2022 - 14:41]

Patrząc na te fotki ja bym jeszcze sprawdził czy temp. rozkłada się w miarę równo po wędzarni.

Bo powierzchnia grzałki (powierzchnia grzania) jakaś taka mała.

Link to comment
Share on other sites

 ...dodaj trochę świerzego powietrza,

 

Przecież chyba po to jest ten anemostat, by dodawać to świeże powietrze(?)

[Dodano: 06 gru 2022 - 21:19]

Jeśli chodzi o DG to po swoim doświadczeniu wiem (i wielokrotnie pisałem o tym) ten dym jest "jakby delikatniejszy" i (przynajmniej w moim przypadku) należało duużo dłużej trzymać wędzonki w dymie.

I chyba masz tu rację, bo nie ma jak dym z porządnego paleniska  :D

[Dodano: 06 gru 2022 - 21:31]

Powalczę jeszcze z zdjęciem wentylatora i grzyba. Przedłużeniem komina i jego ociepleniem. Zamknięciem anemostatu na zero. 

 

1. daszku (grzybka) nie zdejmuj, bo oprócz skroplin z dymu, będzie jeszcze dodatkowo ci deszcz padał do środka (o ile wędzarnia nie jest pod dachem)

2. przedłużenie komina tylko zwiększy opory wypływu dymu, więc to zły kierunek

3. z tym zewnętrznym anemostatem możesz poeksperymentować, ale moim skromnym zdaniem niewiele to da

4. tak "na moje oko" zamiast komina dałbym obustronne, boczne otwory regulowane zasuwami, których sumaryczna powierzchnia była by sporo większa od obecnej (w kominie)

Dodatkowo to boczne położenie anemostatu z dolotem zimnego, świeżego powietrza stwarza nierównomierną temperaturę w środku komory. Lepszy byłby dolot centralnie położony pod grzałką

Edited by siwydymek
Link to comment
Share on other sites

Siwydymek, sam sobie zaprzeczasz pisząc o kominie oraz bocznych otworach .Wysokość komina poprawi ciąg w wędzarni , otwory boczne  będą na jednym poziomie  wędząc na zewnątrz  wiatr będzie zaburzał  wypływ  dymu , być może  wędzarnia będzie wymagała  dłuższego grzania . Zdjęcie daszka poprawi ciąg , nie będą wpadały skropliny z powrotem do środka. Od  30 lat buduje domy oraz montuję kominy, ilość deszczu jest znikoma  jaka wpada do przewodu , więcej wody jest z kondensatu , a szczególnie w nieocieplonych kominach. Na jakiej podstawie wyciągasz wnioski ,że wydłużenie komina zwiększy opory wypływu dymu ? Policzyłeś to czy kierujesz się intuicją .Anemostat w suficie nie ma sensu, pewnie zaburza tyko ruch dymu w wędzarni .Jeśli anemostaty jest pomalowany  to farba nie jest odporna na temperaturę , zacznie się przypalać , proponuje usunąć  anemostat , a otwór zablendować blacha nierdzewną .

Link to comment
Share on other sites

Pacan Wojciech,

czy Ty po napisaniu posta czytasz go jeszcze raz ze zrozumieniem? Uszanuj czytających. Polecam zanim klikniesz WYŚLIJ.

 

.Anemostat w suficie nie ma sensu, pewnie zaburza tyko ruch dymu w wędzarni

 

Skąd to wziąłes? Siwydymek pisał:

 

Lepszy byłby dolot centralnie położony pod grzałką

.

Ponadto na fotce widać dokładnie, że anemostat jest metalowy a nie z tworzywa sztucznego, jak wcześniej pisałeś.

Piszesz także, że od lat budujesz domy, montujesz kominy. Ale wędzarnia to nie budynek. W budownictwie przyjmuje się, że średnicę kanału dobiera się w zależności od mocy cieplnej pieca. Minimalny rozmiar to 150 mm. Pole przekroju poprzecznego kanału dla pieców elektrycznych wynosi od 8 cm² na 1 kW. Jeśli kanał jest zbyt duży, unoszący się dym szybko ostygnie i spowoduje kondensację, a wąski kanał nie będzie w stanie wytworzyć wymaganego ciągu. Tak mówi teoria ale tu mamy do czynnienia z wędzarnią a nie z piecami ogrzewającymi budynki i zasady budownictwa jako takie nie obowiązują.

Link to comment
Share on other sites

Dyziu - już dawno zauważyłem , dzielisz świat wiedzy na dwa , jak chcesz to pozostań w tym stanie , nie musze z Tobą polemizować. Wspominasz kanał dla pieca elektrycznego -piec elektryczny nie wymaga komina , może  cytujesz  wymóg powierzchni kanału dla   grzejnika podłogowego elektrycznego przy montażu ogrzewania - sprawdzę twoja informację  . Ponownie  twierdze ,ze zamontowanie anemostatu  obok wylotu komina , nie ma sensu .Komin ma za zadanie wyprowadzić spaliny , a anemostat dostarczyć powietrze do wnętrza , w tym przypadku anemostat dostarcza zimne powietrze do wewnątrz cięższe , a komin odprowadza spaliny zmieszane z tym powietrzem -stąd spostrzeżenie kol.Siwydymek  by doprowadzenie powietrza  wstawić pod grzałka wtedy będą  zachowane zasady przepływu gazów i zachowane najlepsze działanie komina . Dyziu niema zasad  wiedzy technicznej  i praktyki podzielonych na na części dla wędzarni  i majsterkowiczów oraz obowiązujących w przepisach budowlanych czy technicznych  .Tak tylko twierdzą Ci , którym nie chce się zapoznać z podstawami i robią to co wymyślą , ale szanuję to prawo jak nie mam racji to mi to udowodnij proszę . Pamiętam ,że docent Guzik Antoni- termodynamik ,  na egzaminie dla studentów dawał zadania typu : w garnku gotujemy 2 kg ziemniaków w wodzie - oblicz potrzebną energie , przemiany termodynamiczne zachodzące  w tym procesie oraz czas gotowania - nie odwoływał się do kucharki po odpowiedz .To taki przykład z życia wzięty .

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

Tutaj doktorat to można napisać z budowy wędzarni :D

Czy ludzie nie mogą zrozumieć że ciepło i dym ma się unosić od dołu do góry i to wszystko.

Bez żadnych wiatraków, odciągów kominów itd. To ma być prosta konstrukcja.

Doprowadzić świeże powietrze w okolicy grzałki, umożliwić swobodne wydostanie się dymu u góry komory (aby się dym nie kisił) i najważniejsze... cierpliwość.

Często słyszę(czytam): "wędziłem 2h-3h" i mam super wyroby. A ja wędzę 6h-8h i też jestem zadowolony.

A bo to raz wiatr mocniej wieje, a bo to wilgoć w powietrzu, albo po prostu robię pięć rzeczy na raz i przeoczę temp.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ponownie twierdze ,ze zamontowanie anemostatu obok wylotu komina , nie ma sensu

O tym nikt nie pisał!!! Czytaj ze zrozumieniem!!!

A zadanie docenta Antoniego Guzika jest bardzo interesujące ze względu na przemiany termodynamiczne zachodzące  w tym procesie. Można by je rozpatrywać na różnych płaszczyznach procesów termodynamicznych takich jak przemiana izobaryczna, izotermiczna i izochoryczna. Jednakoż czas gotowania jest tylko i wyłącznie zależny od upodobania konsumenta.

I to by było na tyle, jak mawiał profesor Jan Tadeusz Stanisławski.


[Dodano: 07 gru 2022 - 11:46]

 

 

ludzie nie mogą zrozumieć że ciepło i dym ma się unosić od dołu do góry i to wszystko.

I to jest prawidłowe podejście do interesującego nas zagadnienia.


[Dodano: 07 gru 2022 - 11:49]

Odnośnie pieca elektrycznego.

 

piec elektryczny nie wymaga komina

 

post-51023-0-89441900-1670410146_thumb.jpg

 

Jak widać są.

Link to comment
Share on other sites

Siwydymek, sam sobie zaprzeczasz pisząc o kominie oraz bocznych otworach .

Nic sobie sam nie zaprzeczam, bo to jest wybór dla @Tomasz Majchrzak - albo komin, albo otwory. Pozostałe niekonsekwencje w twojej odpowiedzi wytknął ci już kol. dyzio, więc już nic nie mam do dodania

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...