Jump to content

Steki z wołowiny - na jakim tłuszczu ?


El komendante

Recommended Posts

Witam,

 

Od dłuższego już czasu wołowe steki smażę na tłuszczu  wytopionym  z tego:

post-70976-0-06884000-1670520801_thumb.jpg

post-70976-0-15889500-1670520814_thumb.jpg

 

Problemy są dwa:

 Pierwszy to duże trudności z pozyskaniem , nie wiem jak nazwać surowiec, pochodzi z okolic wołowej polędwicy. Niedostępny w handlu.

Drugi to mozolne usuwanie bardzo wielu błon, krwawych zanieczyszczeń i sam proces wytapiania.

Tylko w najniższej temperaturze, smalczyk, po wystudzeniu musi być śnieżno-biały, odcienie żółtego koloru oznaczają pogorszenie jakości.

Smażyć można już w wysokich temperaturach

post-70976-0-09841100-1670520827_thumb.jpg

Steki na nim smażone są wyborne w smaku.

Polecam.

 

Do tego masełko czosnkowo ziołowe.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja wytapiam go w slowcooker ( wolnowar ?). Proces jest dlugi, ale wart zabawy. Co najciekawsze. Po tak wolnym wytopieniu i niskiej temperatury nie ma typowego zwierzecego zapachu. 

 No i u mnie ma zastosowanie w robieniu mydla.

 

 Do stekow zas, po usmazeniu, "pedzluje" je ( znaczy steki ) ojejem z truflami. Niego w gebie :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...