El komendante Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Witam, Jakiego tłuszczu używacie do smażenia steków z mięsa wołowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Jakiego tłuszczu używacie do smażenia steków z mięsa wołowego? Żadnego.Dno bardzo grubej patelni smaruję cieniutko masłem klarowanym lub smalcem.Smażenie praktycznie odbywa sie na sucho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Smażenie praktycznie odbywa sie na sucho. Nic, wysoka temperatura. Masło po usmażeniu już w trakcie odpoczywania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted December 8, 2022 Author Report Share Posted December 8, 2022 Witam, Od dłuższego już czasu wołowe steki smażę na tłuszczu wytopionym z tego: Problemy są dwa: Pierwszy to duże trudności z pozyskaniem , nie wiem jak nazwać surowiec, pochodzi z okolic wołowej polędwicy. Niedostępny w handlu.Drugi to mozolne usuwanie bardzo wielu błon, krwawych zanieczyszczeń i sam proces wytapiania.Tylko w najniższej temperaturze, smalczyk, po wystudzeniu musi być śnieżno-biały, odcienie żółtego koloru oznaczają pogorszenie jakości.Smażyć można już w wysokich temperaturachSteki na nim smażone są wyborne w smaku.Polecam. Do tego masełko czosnkowo ziołowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 nie wiem jak nazwać surowiec Wygląda jak łój wołowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Bo to jest łój wołowy. Najlepszy tłuszcz do smażenia, gdyż ma wysoką temperaturę topnienia. Używa się go do wszelkiego rodzaju frytur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 8, 2022 Report Share Posted December 8, 2022 Do kołdunów jak znalazł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 11, 2022 Report Share Posted December 11, 2022 Ja wytapiam go w slowcooker ( wolnowar ?). Proces jest dlugi, ale wart zabawy. Co najciekawsze. Po tak wolnym wytopieniu i niskiej temperatury nie ma typowego zwierzecego zapachu. No i u mnie ma zastosowanie w robieniu mydla. Do stekow zas, po usmazeniu, "pedzluje" je ( znaczy steki ) ojejem z truflami. Niego w gebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts