witek1965 Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 Bardzo lubię śledzie i często robię na różne sposoby. Dziś podzielę się przepisem na śledzie z ogórkiem konserwowym, grzybami i cebulką. ( jeżeli taki przepis na forum istnieje to mój temat proszę wrzucić do kosza) Składniki : Płaty śledzia bez skóry 1 kg grzyby marynowane (jakie mamy) 2 słoiki 0,25-0,3 l korniszony-słoik 0,9 l cebula - 4 cebule średnicy 7-8 cm Śledzie moczę, do momentu kiedy nie wyczuwam soli i kroje na dość spore kawałki ogórki kroję w kostkę. Wielkość kostki jak kto lubi, ja mam różne grzyby kroję również na mniejsze kawałki. W tym przypadku użyłem podgrzybków, które wcześniej wypłukałem z marynaty w której się znajdowały, ponieważ po jakimś czasie jest to dość gęsty śluz. Cebule kroję w kostkę, ale nie tak drobna jak do tatara Cebulę należy zeszklić na delikatnym "ogniu" następnie dodać grzyby dodać ogórki wymieszać i przesmażyć. W końcowej fazie dolewam wody z ogórków Układam warstwami w jakimś pojemniku ( słoik, miska) - mieszanina ogórek, grzyby, cebula, śledzie i tak na przemian. Czekam ok 5-7 dni, aż śledzie przejdą smakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 śledzie z ogórkiem konserwowym, grzybami i cebulką. Ciekawe wyraziste smaki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 Warto wypróbować. Nowa propozycja dla śledziożerców takich jak ja.Śledzie lubię bardzo dobrze i nie tylko.Warto żeby koneserzy tych ryb zajrzeli na stronęhttps://www.facebook.com/Sledziozercy/. Siedmiu naszych obecnych i byłych kolegów lubi tą stronę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 Warto żeby koneserzy tych ryb zajrzeli na stronę Zajrzałem i widzę wszędzie a'la śledzie. Chociaż dodatki często bardzo ciekawe, dziwne czy też jak niektórzy mówią oryginalne , to jednak towarzystwo używa a'la śledzia. Szkoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 do momentu kiedy nie wyczuwam soli To może lepiej wziąć do tego przepisu świeże śledzie albo od razu w occie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 Zajrzałem i widzę wszędzie a'la śledzie. Widzisz filety śledziowe a’la matias. Paweł, zapytam po kaszubsku. Da to a'la śledzie?Matiasy to śledzie atlantyckie, które nie przeszły jeszcze tarła. Z tego powodu nazywa się je również "śledziami dziewiczymi". Są one niedojrzałe płciowo, a ich mięso jest tłustsze i delikatniejsze niż to od starszej ryby po okresie godowym. Oznaczenia śledzi na opakowaniach "A'la matias" to pewność, że dany śledź nie jest prawdziwym matiasem. Matiasy mają charakterystyczny różowy kolor mięsa. Matias to śledź oceaniczny, a w Bałtyku występuje podgatunek śledzia atlantyckiego czyli śledź bałtycki, zwany też sałaką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 Z tego powodu nazywa się je również "śledziami dziewiczymi" ... lub "śledziami zielonymi". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 (edited) Zajrzałem i widzę wszędzie a'la śledzie.Widzisz filety śledziowe a’la matias.Paweł, zapytam po kaszubsku. Da to a'la śledzie?Matiasy to śledzie atlantyckie, które nie przeszły jeszcze tarła. Z tego powodu nazywa się je również "śledziami dziewiczymi". Są one niedojrzałe płciowo, a ich mięso jest tłustsze i delikatniejsze niż to od starszej ryby po okresie godowym.Oznaczenia śledzi na opakowaniach "A'la matias" to pewność, że dany śledź nie jest prawdziwym matiasem. Matiasy mają charakterystyczny różowy kolor mięsa. Matias to śledź oceaniczny, a w Bałtyku występuje podgatunek śledzia atlantyckiego czyli śledź bałtycki, zwany też sałaką. Świetny wykład, tyle że nie ja powinienem być adresatem, tylko ci "koneserzy" z grupy, którą podałeś. Niewątpliwie są tam fascynaci śledzia, bo to widać po różnorodności przepisów, natomiast niezbyt świadomi tego co jedzą po prostu i tym samym co promują. A promują to: Do tego wykładu możesz dołączyć jeszcze to:To są Matiasy, których używam A to śledzie: Są jeszcze solone "Śledzie z Bornholmu", solone metodą duńską. https://sledziezbornholmu.pl/produkt/sledz-solony-salted-sild/ I uwierz mi że śledzie zrobione samemu z podanych wyżej śledzi mają się nijak do smaku takich śledzi niby w soli, niby w occie, niby .... wie w czym. Dlatego pozwoliłem sobie byle jakie śledzie nazwać a'la śledziami. Edited December 15, 2022 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 Dlatego pozwoliłem sobie byle jakie śledzie nazwać a'la śledziami. Dzięki za wyjaśnienia. Zrobiła nam się Akademia Pana Śledzia z tematu Kolegi Witek1965. Ale wiedzy nigdy nie za wiele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobo Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 Mam i ja swoje matjasy bez skóry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 (edited) Zrobiła nam się Akademia Pana Śledzia z tematu Kolegi Witek1965Może moderatorzy skleją w wolnej chwili z tego i z innych tematów coś o porządnych śledziach. W końcu jesteśmy tu po to aby uczyć się robić dobrych wyrobów wszelkiego rodzaju. Edited December 15, 2022 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 (edited) Paweł zlituj się... Uczy się robić... Kogo, czego? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Edited December 15, 2022 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 15, 2022 Report Share Posted December 15, 2022 Mam i ja swoje matjasy bez skóry. Będziesz Pan zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted December 15, 2022 Author Report Share Posted December 15, 2022 (edited) To może lepiej wziąć do tego przepisu świeże śledziebyłoby idealnie, ale gdzie kupić świeżego śledzia atlantyckiego. W październiku miałem zamiar dokonać zakupu, nawet większej ilości śledzia surowego w Kołobrzegu, ale w sklepach przy porcie posiadali jedynie naszego śledzia bałtyckiego, takiego biednego, niedożywionego. Trochę większe od uklei. albo od razu w occie?Śledzie w occie natomiast to śledzie w occie. Lubię i płaty jak i rolmopsy i również spożywam, ale najczęściej kupuje gotowce. Bismarck lub jak czasami jest napisane a'la Bismarck. Te z tego przepisu ledwo co naciągną kwasu z ogórków i grzybów. Część zabierze cebula. Są ledwo kwaskowe, zwłaszcza że woda po ogórkach jest słodkokwaśna.Ale to jest pomysł, żeby którego dnia tak zrobić i porównać. Matiasów nawet nie szukałem, bo cena zwala z nóg. Edited December 15, 2022 by witek1965 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 16, 2022 Report Share Posted December 16, 2022 (edited) ale gdzie kupić świeżego śledzia atlantyckiegoCo prawda masz kawałek ale za to szybko S3 (jeśli to ten Przemków) oczywiście przed wyjazdem można zadzwonić na dział ryby i zamówić, zapytać kiedy będą, itd. https://www.makro.pl/hale/zielona-gora Matiasów nawet nie szukałem, bo cena zwala z nógNie ma rzeczy dobrych i tanich, kilka postów wyżej podałem też link do śledzi duńskich, te Ci przyślą. Paczka matiasów 340 gramów 23 złote, no ale to są matiasy. Ja wychodzę z założenia, że jak mam zjeść byle co, to wolę nie jeść w ogóle. Lepiej raz na jakiś czas ale dobre. Zbliżają się Święta i tego śledzia wypadałoby zjeść ale gdyby nie było, to trudno są inne ryby też. Edited December 16, 2022 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 16, 2022 Report Share Posted December 16, 2022 Witek1965 fajna propozycja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 16, 2022 Report Share Posted December 16, 2022 przy porcie posiadali jedynie naszego śledzia bałtyckiego, takiego biednego, niedożywionego To prawda są małe, ale można z nich zrobić podwójne rolmopsy, usmażyć w całości ale przy sprawianiu jest trochę zabawy. Te z tego przepisu ledwo co naciągną kwasu z ogórków i grzybów No właśnie się nad tym zastanawiałem czy mocno kwaśne. Ale mam kilka płatów atlantyckich, które sam zamarynowałem, to może będą dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 16, 2022 Report Share Posted December 16, 2022 Jeśli jesteście gdzieś nad morzem, czy w okolicy, szukajcie zakładu przetwórstwa ryb. Tam zawsze dostaniecie mrożone na kutrach ryby atlantyckie, wśród nich śledzie. Problem tylko w tym, że takie bloki mają 10 lub 20 kg wagi. Polecam zakupy grupowe. Jakość ryb jest świetna. Zamrażanie szokowe ciekłym azotem powoduje, że z takiego 20-to kilogramowego bloku fileta śledziowego, otrzymamy jedynie ok. 1/2 szklani wycieku. Polecam płaty śledziowe i makrele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 16, 2022 Report Share Posted December 16, 2022 (edited) Problem tylko w tym, że takie bloki mają 10 lub 20 kg wagiZnajoma, która klika razy wysyłała mi z Gdyni atlantyckie, ostatnio "zbuntowała" się. Tak jak piszesz rozmrażają 20 kg a ponieważ zamówiłem tylko 5 kg, to stwierdziła, że z resztą nie będzie miała co zrobić, bo ludzie nie kupują świeżych śledzi, w Gdyni, niebywałe. Edited December 16, 2022 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted December 16, 2022 Author Report Share Posted December 16, 2022 No właśnie się nad tym zastanawiałem czy mocno kwaśne. z typowej mikstury do ogórków ( 8% ocet w stosunku 25/75 do wody +cukier), same ogórki wchłonęły sporo octu i on w nich został. Tak samo w grzybkach. Dla śledzi zostanie więc nędzna resztka, którą uda im się wyssać, a jeszcze cebula ma na to chęć.Smiem twierdzić, że fani rolmopsów i śledzi z zalewy octowej mogą być zawiedzeni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 Miałem kilka płatów atlantyckiego "zaoctowanych" to zrobiłem coś a'la te Twoje. Następnym razem zrobię z solonych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 ponieważ zamówiłem tylko 5 kg, to stwierdziła, że z resztą nie będzie miała co zrobić, bo ludzie nie kupują świeżych śledzi, A może by tak w kilku - ja z 5 kg , pewnie jeszcze bym kogoś znalazł i 20 się uzbiera zapewne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 A może by tak w kilku - ja z 5 kg Ok. będę pamiętał. Jak mnie najdzie ochota i będą dostępne to oczywiście się odezwę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted December 19, 2022 Report Share Posted December 19, 2022 Panowie , ja jak się przeprowadziłem w moje rodzinne strony ( Kurpie) i do GSu przywieźli surowe śledzie to wszyscy oglądali , nawet próbowali i fuj to nie dobre .Prezes nawet obniżył cenę .Jak ja to zobaczyłem to powiedziałem że biorę wszystkie ( ok. 50 kg )no i się zaczęło co ja z nimi będę robił ? Powiedziałem , że parę kilo posole i usmaze trochę zjem , resztę w zalewie octowej na kilka dni odstawie .Resztę w beczkę zasypie solą i będą do jedzenia na całą zimę i wiosnę .[Dodano: 19 gru 2022 - 01:38]Każdy szanujący się rybak kutrowy ma w piwnicy beczkę śledzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted December 19, 2022 Report Share Posted December 19, 2022 Henio, a śledzie solisz potroszone tylko, czy odgłowione też? Jakie proporcje soli do śledzia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts