jagerek Posted December 17, 2022 Report Share Posted December 17, 2022 Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym przedstawić wędzarnie którą ostatnio zbudowałem korzystając z cennych rad zawartych na tym forum. Jest to wędzarnia umiejscowiona w moim małym warsztacie. Ponieważ w czasie zimy jest tam chłodno, musiałem tam zrobić również ogrzewanie. W ten sposób powstał pomysł na połączenie wędzarni z piecykiem. Dodam że jest to moja druga wędzarnia. Pierwszą zbudowałem na działce, ale w tej chwili stoi tam tylko jako mebel ponieważ nie da się w niej nic uwędzić z powodu zbyt dużej ilości błędów jakie zostały popełnione podczas budowy. Ale wracając do mojego nowego projektu, jest to konstrukcja zbudowana z blachy 2mm. Elementy wycinane na plaźmie CNC i oczywiście spawane. Podczas wędzenia trzeba zaglądać do komory a wtedy dym wydostaje się na zewnątrz i zadymia całe pomieszczenie. Żeby temu zapobiec przełączam strumień dymu na grzejnik i wtedy spokojnie otwieram komorę. Jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji i dziękuję wszystkim forumowiczom których posty przyczyniły się do jej powstania. Czekam na konstruktywne uwagi i rady co można by było poprawić lub zmienić. ps. Jest to mój pierwszy wpis i przepraszam jeśli coś nabroiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 17, 2022 Report Share Posted December 17, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 17, 2022 Report Share Posted December 17, 2022 Kiełbaska kolorek ma wręcz wzorcowy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 17, 2022 Report Share Posted December 17, 2022 jeśli coś nabroiłem No piękny bocznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 17, 2022 Report Share Posted December 17, 2022 Zastanawiam się, jak kontrolujesz temperaturę z tym termometrem? [Dodano: 17 gru 2022 - 12:45] Np. 45 albo 55 stopni. W wędzarni wystarczy do 120 st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jagerek Posted December 17, 2022 Author Report Share Posted December 17, 2022 Rzeczywiście termometr ma zbyt duży zakres temperatury. Na pewno zmienię na inny. To były pierwsze próby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 17, 2022 Report Share Posted December 17, 2022 Po prostu jest łatwiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jagerek Posted December 17, 2022 Author Report Share Posted December 17, 2022 Nie jestem specjalistą od wędlin. Znam się na elektronach i stali. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 17, 2022 Report Share Posted December 17, 2022 (edited) Nie jestem specjalistą od wędlin. Znam się na elektronach i stali. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie.Jak większość z nas, nie jest fachowcami od wędlin. [Dodano: 17 gru 2022 - 13:10]Nie jestem specjalistą od wędlin. Znam się na elektronach i stali. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie.Pytaj zawsze przed robotą. Edited December 17, 2022 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jagerek Posted December 23, 2022 Author Report Share Posted December 23, 2022 Jestem już po kilku wędzeniach i wszystko wychodzi naprawdę dobrze. Jedyna rzecz która mnie denerwuje to utrzymanie stałej temperatury. Zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś termostatu i ewentualnie wentylatora. Może jakiś siłowniczek do regulacji szybra. Myślę że to by pomogło. Czy to ma sens? Czy ktoś już to ćwiczył? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted December 23, 2022 Report Share Posted December 23, 2022 heavy metal...Piękna robota, coś poprawisz i Wzór...Kiełba Klasssunia na oko..Jak takie coś zmontowałeś to detale ogarniesz mgnieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted December 23, 2022 Report Share Posted December 23, 2022 Jestem już po kilku wędzeniach i wszystko wychodzi naprawdę dobrze. Jedyna rzecz która mnie denerwuje to utrzymanie stałej temperatury. Zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś termostatu i ewentualnie wentylatora. Może jakiś siłowniczek do regulacji szybra. Myślę że to by pomogło. Czy to ma sens? Czy ktoś już to ćwiczył?To jest właśnie problem z kominami. Wzbudza się cug. A silowniczek na szyber? Może i takie cóś. Ogarniasz wzorowo pracę z metalem więc zamontowanie nie sprawi ci problemu. Ale czy się sprawdzi? Nie wiem[emoji846] https://allegro.pl/oferta/miarkownik-ciagu-regulus-10113821982 Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted December 23, 2022 Report Share Posted December 23, 2022 Ale fajną maszynę stworzyłeś, kiełbasa jak wcześniej koledzy stwierdzili, zasługuje na pochwałę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jagerek Posted December 24, 2022 Author Report Share Posted December 24, 2022 Jestem już po kilku wędzeniach i wszystko wychodzi naprawdę dobrze. Jedyna rzecz która mnie denerwuje to utrzymanie stałej temperatury. Zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś termostatu i ewentualnie wentylatora. Może jakiś siłowniczek do regulacji szybra. Myślę że to by pomogło. Czy to ma sens? Czy ktoś już to ćwiczył?To jest właśnie problem z kominami. Wzbudza się cug. A silowniczek na szyber? Może i takie cóś. Ogarniasz wzorowo pracę z metalem więc zamontowanie nie sprawi ci problemu. Ale czy się sprawdzi? Nie wiem[emoji846] https://allegro.pl/oferta/miarkownik-ciagu-regulus-10113821982 Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu TapatalkaNie pomyślałem o miarkowniku ale to też jest jakieś rozwiązanie. Myślałem o zastosowaniu sterownika programowalnego. Mamy wtedy krótszy czas reakcji i możliwość regulacji histerezy. Jako element wykonawczy silnik krokowy albo siłownik elektryczny. Daje to również możliwość sterowania wentylatorem do chłodzenia kanału dymnego. Albo stopniowa regulacja ciągu z zastosowaniem siłowników zamków drzwi od samochodu. Teraz mamy święta. Dużo czasu do przemyśleń. Może coś wymyślę. A tymczasem życzę wszystkim forumowiczom Wesołych Świąt i smacznych wędzonek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted December 24, 2022 Report Share Posted December 24, 2022 Patrząc coś stworzył to na pewno wymyślisz [emoji6] Jednak stworzyłeś "prototypa" więc trzeba tu otwartej głowy [emoji846] Wesołych Świąt. [emoji319] Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted December 24, 2022 Report Share Posted December 24, 2022 Jestem już po kilku wędzeniach i wszystko wychodzi naprawdę dobrze. Jedyna rzecz która mnie denerwuje to utrzymanie stałej temperatury. Zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś termostatu i ewentualnie wentylatora. Może jakiś siłowniczek do regulacji szybra. Myślę że to by pomogło. Czy to ma sens? Czy ktoś już to ćwiczył?Obyś tylko nie wymyślił "maszyny do gaszenia świec" Ja też byłem konstruktorem maszyn i zawsze najtrudniej było mi wymyślić maszynę prostą, ale za to potrafiącą wykonać możliwie wiele funkcji. Nie ma jak prosta wędzarenka z ręcznymi regulacjami dla pasjonatów wędzenia, bo dla "leniuchów" są już "elektryki". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted December 24, 2022 Report Share Posted December 24, 2022 Kiedyś miałem tradycyjną skrzyniową,później zrobiłem elektryka,a nie dawno stwierdziłem że nie ma lepszej frajdy z wedzenia jak klasyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jagerek Posted December 26, 2022 Author Report Share Posted December 26, 2022 Wędzarnia którą zbudowałem jest prymitywną zabawką w porównaniu do maszyn które budowałem wcześniej. Bardzo dawno temu słyszałem ostatni raz powiedzenie o maszynie do gaszenia świeczek co może świadczyć o podobnym do mojego wieku autora postu. Niestety takie komentarze nie działają dla mnie motywująco do dalszej pracy. Na miejscu "demotywatorów" poczekał bym na dalsze postępy prac, zobaczył bym co z tego wyjdzie i byłbym bogatszy o nowe doświadczenia czyimś kosztem. Sterowanie i tak zrobię chociaż jeszcze nie wiem jaki system zastosuję. Myślę że w tym momencie temat można uznać za zakończony. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego drugiego dnia świąt i szczęśliwego nowego roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted December 26, 2022 Report Share Posted December 26, 2022 jagerek. A ja czekam na Twoje relacje. Przecież tak jak nakreslileś- Ty wymyślasz,budujesz,ponosisz koszty a ja czekam na gotowe rozwiązania. Lepiej być nie może[emoji6] Pozdrawiam i trzymam kciuki[emoji106] Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted December 26, 2022 Report Share Posted December 26, 2022 ,ponosisz koszty a ja czekam na gotowe rozwiązania przyłączam się do tej opinii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal46 Posted February 1, 2023 Report Share Posted February 1, 2023 Wow! Sprzęt wygląda imponująco A na widok kiełbaski ślinka cieknie. Podziwiam Was... Ciesze się, że tutaj dołączyłem bo na pewno będę czerpać sporo inspiracji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.