Jump to content

Wędzarnia w warsztacie

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym przedstawić wędzarnie którą ostatnio zbudowałem korzystając z cennych rad zawartych na tym forum. Jest to wędzarnia umiejscowiona w moim małym warsztacie. Ponieważ w czasie zimy jest tam chłodno, musiałem tam zrobić również ogrzewanie. W ten sposób powstał pomysł na połączenie wędzarni z piecykiem. Dodam że jest to moja druga wędzarnia. Pierwszą zbudowałem na działce, ale w tej chwili stoi tam tylko jako mebel ponieważ nie da się w niej nic uwędzić z powodu zbyt dużej ilości błędów jakie zostały popełnione podczas budowy. Ale wracając do mojego nowego projektu, jest to konstrukcja zbudowana z blachy 2mm. Elementy wycinane na plaźmie CNC i oczywiście spawane. Podczas wędzenia trzeba zaglądać do komory a wtedy dym wydostaje się na zewnątrz i zadymia całe pomieszczenie. Żeby temu zapobiec przełączam strumień dymu na grzejnik i wtedy spokojnie otwieram komorę. Jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji i dziękuję wszystkim forumowiczom których posty przyczyniły się do jej powstania. Czekam na konstruktywne uwagi i rady co można by było poprawić lub zmienić.

ps. Jest to mój pierwszy wpis i przepraszam jeśli coś nabroiłem.

post-113188-0-49841200-1671267757_thumb.jpg

post-113188-0-09521500-1671267767_thumb.jpg

post-113188-0-96828200-1671267774_thumb.jpg

post-113188-0-76578600-1671267786_thumb.jpg

Nie jestem specjalistą od wędlin. Znam się na elektronach i stali. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Jak większość z nas, nie jest fachowcami od wędlin. ;)

[Dodano: 17 gru 2022 - 13:10]

Nie jestem specjalistą od wędlin. Znam się na elektronach i stali. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pytaj zawsze przed robotą.

Edited by paweljack

Jestem już po kilku wędzeniach i wszystko wychodzi naprawdę dobrze. Jedyna rzecz która mnie denerwuje to utrzymanie stałej temperatury. Zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś termostatu i ewentualnie wentylatora. Może jakiś siłowniczek do regulacji szybra. Myślę że to by pomogło. Czy to ma sens? Czy ktoś już to ćwiczył?

Jestem już po kilku wędzeniach i wszystko wychodzi naprawdę dobrze. Jedyna rzecz która mnie denerwuje to utrzymanie stałej temperatury. Zastanawiam się nad zamontowaniem jakiegoś termostatu i ewentualnie wentylatora. Może jakiś siłowniczek do regulacji szybra. Myślę że to by pomogło. Czy to ma sens? Czy ktoś już to ćwiczył?

To jest właśnie problem z kominami. Wzbudza się cug. A silowniczek na szyber? Może i takie cóś. Ogarniasz wzorowo pracę z metalem więc zamontowanie nie sprawi ci problemu. Ale czy się sprawdzi? Nie wiem[emoji846] https://allegro.pl/oferta/miarkownik-ciagu-regulus-10113821982

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

To jest właśnie problem z kominami. Wzbudza się cug. A silowniczek na szyber? Może i takie cóś. Ogarniasz wzorowo pracę z metalem więc zamontowanie nie sprawi ci problemu. Ale czy się sprawdzi? Nie wiem[emoji846] https://allegro.pl/oferta/miarkownik-ciagu-regulus-10113821982

Nie pomyślałem o miarkowniku ale to też jest jakieś rozwiązanie. Myślałem o zastosowaniu sterownika programowalnego. Mamy wtedy krótszy czas reakcji i możliwość regulacji histerezy. Jako element wykonawczy silnik krokowy albo siłownik elektryczny. Daje to również możliwość sterowania wentylatorem do chłodzenia kanału dymnego. Albo stopniowa regulacja ciągu z zastosowaniem siłowników zamków drzwi od samochodu. Teraz mamy święta. Dużo czasu do przemyśleń. Może coś wymyślę. A tymczasem życzę wszystkim forumowiczom Wesołych Świąt i smacznych wędzonek.

Obyś tylko nie wymyślił "maszyny do gaszenia świec"  ;)  :D  Ja też byłem konstruktorem maszyn i zawsze najtrudniej było mi wymyślić maszynę prostą, ale za to potrafiącą wykonać możliwie wiele funkcji. Nie ma jak prosta wędzarenka z ręcznymi regulacjami dla pasjonatów wędzenia, bo dla "leniuchów" są już "elektryki".

Wędzarnia którą zbudowałem jest prymitywną zabawką w porównaniu do maszyn które budowałem wcześniej. Bardzo dawno temu słyszałem ostatni raz powiedzenie o maszynie do gaszenia świeczek co może świadczyć o podobnym do mojego wieku autora postu. Niestety takie komentarze nie działają dla mnie motywująco do dalszej pracy. Na miejscu "demotywatorów" poczekał bym na dalsze postępy prac, zobaczył bym co z tego wyjdzie i byłbym bogatszy o nowe doświadczenia czyimś kosztem. Sterowanie i tak zrobię chociaż jeszcze nie wiem jaki system zastosuję.

Myślę że w tym momencie temat można uznać za zakończony. 

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego drugiego dnia świąt i szczęśliwego nowego roku. 

jagerek. A ja czekam na Twoje relacje. Przecież tak jak nakreslileś- Ty wymyślasz,budujesz,ponosisz koszty a ja czekam na gotowe rozwiązania. Lepiej być nie może[emoji6] Pozdrawiam i trzymam kciuki[emoji106]

• 1 month later...