GrzegoSI Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 Witam serdecznie Wszystkich, Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą. Pierwszy raz robiłem jakieś 2 lata temu i wyszła genialna. Teraz przygotowałem tą samą kiełbasę z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak. Generalnie nie mam pojęcia co się stało. Niby wygląda ładnie na wieszaku, jest wyschnięta, ale po przekrojeniu okazuje się mocno dziurawa, a mięso jest mocno miękkie i przebarwione na brązowo ???? W zapachu jest ok, pachnie ładnie przyprawami. Fakt że jest dość dziurawa, oprócz estetyki to mi nie przeszkadza. Natomiast niepokoi mnie kolor i boję się jeść, nie wspominając o częstowaniu kogokolwiek.Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i wie z czego to się wzięło? Mięso pokroilem w różnej wielkości kostki, a część zmielilem. Zastosowałem sól, oraz sól peklowa odmierzając wszystko wagowo. Doszedł też czosnek, tymianek, papryka i pieprz, dałem też odrobinę pieprzu białego. Z racji tego, że nie miałem wiele czasu, nabiłem jelita maszynka do mięsa ze ślimakiem. Wiem że w porównaniu do nabijarki tłokowej, taka zwykła maszynka ślimakowa lubi napowietrzać mięso. W takim przypadku gdy powietrza jest za dużo, kiełbasa chyba nie dojrzewa jak powinna, ale to moje spostrzeżenia. Proszę żeby ktoś doradził, czy dobrze myślę czy błądzę, bo nie wiem co robić. Poprzednia kiełbasa dojrzewająca wyszła super, bez dziur o ładnym kolorze i smaku.Czy może ktoś doradzić? Z góry dziękuję,Grzegorz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 Moim zdaniem, powinieneś najpierw zapytać tego Pana z YT. W końcu to jego przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak. Następny, pytaj autora przepisu, czyli pana praktyka nomarta. Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą Jakich kultur użyłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzegoSI Posted December 18, 2022 Author Report Share Posted December 18, 2022 (edited) z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak. Następny, pytaj autora przepisu, czyli pana praktyka nomarta.Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą Jakich kultur użyłeś?Ani za pierwszym razem, ani teraz nie używałem żadnych kultur bakterii. Przepis jak przepis, nic skomplikowanego. Za pierwszym razem robiłem ta kiełbasę, za drugim trafiłem na ten "przepis" który w zasadzie nie różnił się od mojego za wiele, bo to żaden skomplikowany przepis. Różniły się tylko przyprawami. Edited December 18, 2022 by GrzegoSI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 Czyli się różnił. Miły Kolego, kiełbasy dojrzewające to wyższa szkoła jazdy, gdzie wyjatkowo należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo, bezwzględne przestrzeganie reżimów technologicznych oraz zapewnienie optymalnych warunków w dojrzewalni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzegoSI Posted December 18, 2022 Author Report Share Posted December 18, 2022 Dobra, dzięki. Wszystkiego dobrego.Nie było pytania, można usunąć temat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 18, 2022 Report Share Posted December 18, 2022 No niestety, nie znamy przepisu, nie znamy warunków wykonania, co przy tak skomplikowanym wyrobie, nie pozwala na technologiczną ocenę, a zwłaszcza określenie stanu bezpieczeństwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts