Jump to content

Jedno z mięs zepsute podczas peklowania


e300

Recommended Posts

Część, mam pytanie, a mianowicie podczas peklowania karkówki do wędzenia trafił mi się słaby kawałek mięsa, który zepsuł się podczas peklowania (na części mięsa nieprzyjemny zapach zepsucia). W tej samej zalewie był też inny kawałek mięsa, który pięknie pachnie, zastanawiam się tylko czy mogę wiedzieć ten nie zepsuty (zalewa też nie śmierdzi) czy lepiej wyrzucić (w zalewie były dwa kawałki po kg, peklowane 12 dni w temp.3-5 stopni)
Link to comment
Share on other sites

Zepsuty wywal, a ten dobry dokładnie umyj w zimnej wodzie (możesz pomoczyć z 1/2 godziny), a naczynie wyparz wrzątkiem i umyj. Zrób nową zalewę (nieco słabszą niż poprzednia) i zapekluj ten drugi kawałek. Oczywiście rozumiem, że do przygotowania zalewy użyłeś samej peklosoli?

Link to comment
Share on other sites

A jeszcze jedno pytanie - wczoraj wędzilem kiełbasę i pojawił się pewien problem, a dokładniej w kawałkach w których występuje galaretka jest jest ona nieco kwaśna, sam wkład jest ok. Zepsuta czy efekt 3g cukru na kg?
Link to comment
Share on other sites

A jeszcze jedno pytanie - wczoraj wędzilem kiełbasę i pojawił się pewien problem, a dokładniej w kawałkach w których występuje galaretka jest jest ona nieco kwaśna, sam wkład jest ok. Zepsuta czy efekt 3g cukru na kg?

Jakakolwiek oznaka kwaśności mowi o tym żeby ten wyrób zakopać lub rzucić lisom na pożarcie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jakakolwiek oznaka kwaśności mowi o tym żeby ten wyrób zakopać lub rzucić lisom na pożarcie.

Nie zawsze. Przeważnie kwaśny posmak kiełbasy jest wynikiem powstawanie kwasu octowego na wyrobach, na skutek niewłaściwie przeprowadzonego procesu wędzenia. W tym jednak przypadku, kiełbasa mogła być robiona z części zepsutego mięsa, którego reszta została wyrzucona podczas peklowania.

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś mieszkając poza granicą Polski. Zakupiłem w Polskim sklepie, mięso przywiezione z Polski.10 kg surowca całość zapeklowałem na 72 godz. Po procesie peklowania już zacząłem wyczuwać "kwas" . Następnie zmieliłem, przyprawiłem, na pełniłem jelita i do wędzarni. Po zakończeniu wędzenia 10 kg kiełbasy wyrzuciłem do śmietnika. Była kwaśna, poprostu zakupiłem " Chore mięso".

 

Bym zapomniał, zapach po wędzeniu też był odpychający.

Edited by Zofintal
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...