Jump to content

Jakie drewno na wędzarnię

radeon

Recommended Posts

Witam, może i było, ale wprawy w wyszukiwaniu w forumowej szukajce nie mam albo jakieś głupoty mi wychodzą także przepraszam jakby co.

Po wpisaniu Klon (chodzi o drewno), klonowa (deska, kantówka)  itp wyskakują mi wyniki o klonowaniu kogoś, przeszklonym czymś itp itd

Potrzebuję porady. Na budowę wędzarni nie mam olchy, chciałem ekonomicznie podejść do budowy, bez wydawania niepotrzebnie złociszy, tyle że za wiele info na temat posiadanego przeze mnie materiału nie znalazłem. Posiadam klon, jesion, akacja (robinia), wiąz. Gatunki raczej twarde. Ktoś budował z tego? Pocięte na różne "kantówki" czy bale także jakieś deski z tego by wyszły, sezonowane od 3-5 lat.  Z olchy za gówniarza to cała wioska u dziadka miała i ogrodzenia i wędzarnie "bo to elastyczny i pracujący materiał i na wszystko się nada, słońca, deszczu ani mrozu się nie boi" jak mawiał dziadek. Szukać olchy czy coś z tego co mam będzie odpowiednie?

Aha, wędzarnia elektryk z DG, nie chcę sosny bo mi się opatrzyła od dzieciaka przeokrótnie.