Muski Posted January 8, 2023 Report Share Posted January 8, 2023 WitamJak ktoś ma stare krzewy borówki amerykańskiej , już słabo owocujące to je ścinamy na ok 10 cm nad ziemią -całe, najlepiej w styczniu. W 2024 dadzą już piękny plon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 8, 2023 Report Share Posted January 8, 2023 Mam dwa stare ale najpierw chciałbym je przesadzić. To chyba nie obcinać teraz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted January 8, 2023 Report Share Posted January 8, 2023 Co jeszcze w styczniu można przycinać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 8, 2023 Author Report Share Posted January 8, 2023 (edited) najpierw chciałbym je przesadzić. Przycinasz , zostawiasz ze dwa środkowe pędy mocne/ będą jako chwytak do przesadzania/ , wykopujesz z karpą /bez otrząsania/ , przesadzasz , obcinasz . [Dodano: 08 sty 2023 - 14:05] Co jeszcze w styczniu można przycinać?Jabłonie , grusze , śliwy jak nie zrobiłeś porządku wcześniej to jeżyny koniecznie i maliny, winorośle ,jagodę kamczacką ..... Edited January 8, 2023 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 8, 2023 Report Share Posted January 8, 2023 WitamJak ktoś ma stare krzewy borówki amerykańskiej , już słabo owocujące to je ścinamy na ok 10 cm nad ziemią -całe, najlepiej w styczniu. W 2024 dadzą już piękny plon.Przycinam corocznie stare pędy i w ten sposób mam cały czas borówkę, stosowanie pełnego ścięcia pozbawia nas owoców przez rok, a następne dwa lata owocowanie będzie małe ze względu na małą ilość nowych pędów, pamiętajmy również że każdy nowy pęd owocuje dopiero w 2 roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 8, 2023 Author Report Share Posted January 8, 2023 stosowanie pełnego ścięcia pozbawia nas owoców przez rok Tak, ale pamiętajmy iż po pełnym cięciu dużo szybciej masz pełne owocowanie. Zwykle tnę np 2 krzaki na 16 . Przy czym przycinam pozostałe corocznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted January 16, 2023 Report Share Posted January 16, 2023 Carolina po przemrożeniu i ataku przez mszyce zaczęła wypuszczać pączki kwiatowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 29, 2023 Report Share Posted January 29, 2023 Drzewko piekieł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted January 29, 2023 Report Share Posted January 29, 2023 Drzewko piekieł Piekłem to będzie PeperX jeżeli jakieś nasionko wzejdzie zakładając że sprzedawca sprzedawał orginał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 4, 2023 Report Share Posted March 4, 2023 Trochę mnie ostatnio nosi.Ogrodowo w domu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 4, 2023 Report Share Posted March 4, 2023 Kwiaty jak kwiaty ale kwietnik jest cool . A to kwietnik a to pomocnik do zdejmowania firan czy malowania ścian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 26, 2023 Report Share Posted March 26, 2023 (edited) Moja rozsada . Dominują pomidory , trochę papryk ( słabo w tym roku wschodziły) , bakłażanów kalarepki ,selery , pory i cebule. Edited March 26, 2023 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted March 26, 2023 Report Share Posted March 26, 2023 (edited) trochę papryk ( słabo w tym roku wschodziły) Carolina Ci wzeszła?[Dodano: 26 mar 2023 - 22:46]U mnie Caroliny wzeszło kilka szt.natomiast Pepera X z 10 ziaren wzeszło 9 Edited March 26, 2023 by bilu72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 26, 2023 Report Share Posted March 26, 2023 Carolina Ci wzeszła? Tak - posiałam 6 wzeszły 3 nasiona , myślę ,że wystarczy biorąc ostrość pod uwagę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 26, 2023 Report Share Posted March 26, 2023 Piekne rozsady Olgo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted April 3, 2023 Report Share Posted April 3, 2023 Znów przyszło ochłodzenia ale inspekcik daje radę i nie trzeba biegać dwa razy dziennie z rozsadą - dziś rano było tak . Nie moge wkleić filmiku beposrednio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 3, 2023 Author Report Share Posted April 3, 2023 inspekcik daje radę No pierwsza klasa rozwiązanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 3, 2023 Report Share Posted April 3, 2023 dziś rano było tak . Pięknie wyrośnięte, krępe rozsady Ten inspekt wewnętrzny jest znakomitym rozwiązaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted April 3, 2023 Report Share Posted April 3, 2023 Ten inspekt wewnętrzny jest znakomitym rozwiązaniem No tak , a ja latam jak kot z ... folia dom , dom folia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted April 3, 2023 Report Share Posted April 3, 2023 No tak , a ja latam jak kot z ... folia dom , dom folia Zrób sobie inspekcik to bieganie Ci odpadnie choć u mnie musiały minąć lata zanim MójŚlubny sklecił mi ( sobie zresztą też bo to On głównie biegał ) takie udogodnienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted April 17, 2023 Report Share Posted April 17, 2023 Czosnek brzoskwina zaczyna kwitnąćpomidorki i papryka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 (edited) Znów przyszło ochłodzenia ale inspekcik daje radę i nie trzeba biegać dwa razy dziennie z rozsadą - dziś rano było tak . Nie moge wkleić filmiku beposrednio Bardzo fajne rozwiązanie, też mam mały tunel w szklarni. Czym konkretnie grzejesz?. Edited April 18, 2023 by Woytas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 Mam takie pytanie. Dlaczego rzodkiewka w tunelu, że tak powiem idzie w liście, a nie w korzeń? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 Nie wiem, u mnie rośnie normalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 Mam takie pytanie. Dlaczego rzodkiewka w tunelu, że tak powiem idzie w liście, a nie w korzeń? Ponieważ ma za ciepło, tak samo reaguje latem na gruncie podczas wysokich temperatur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts