dyzio Posted January 18, 2023 Report Share Posted January 18, 2023 Ponownie coś znalezionego na jednej z niemieckich grup domowych zadymiaczy. Przepis, jak to określili, salami na desce. Oto przepis:2,0 kg karkówki wieprzowej 26 g soli 20 g soli do peklowania 12 g gorczycy 6 g pieprzu białego, mielonego 2 g ziela angielskiego, mielonego 2 g papryki w proszku, słodkiej 1 g granulowanego czosnku 1 g gałki muszkatołowej0,4 g startych goździków 2 g glukozy 6 g pieprzu, czarnego, zmiażdżonego 0,8 g kultury starterowej do surowej kiełbasy Mięso zmielić na sitku 4-5mm. Zapeklować 24/48 godz. Dobrze wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Uformować dwa podłużne bochenki. Pozostawić między 2 drewnianymi deskami, czyli potrzebne będą cztery, w temperaturze pokojowej (do ok. 20°C), obracając je codziennie. Po 4 dniach wędzić na zimno przez około 10 godzin, a następnego dnia przez kolejne 5 godzin. Odstawić na jeden dzień i gotowe. Nie mam doświadczenia w wyrabianiu salami, więc może ktoś podpowie jakich kultur bakterii użyć. Myślę, że przepis wart wypróbowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted January 18, 2023 Report Share Posted January 18, 2023 Fajny przepis , ciekawe co starszyzna bardziej doświadczona o przepisie powie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 18, 2023 Report Share Posted January 18, 2023 może ktoś podpowie jakich kultur bakterii użyć Ponieważ jest tzw krótko dojrzewająca to moja propozycja (tylko propozycja) KULTURY BAKTERII LYOCARNI SBL-48 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted January 19, 2023 Author Report Share Posted January 19, 2023 może ktoś podpowie jakich kultur bakterii użyćPonieważ jest tzw krótko dojrzewająca to moja propozycja (tylko propozycja) KULTURY BAKTERII LYOCARNI SBL-48 No to jesteśmy krok do przodu. Dzięki Muski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted January 19, 2023 Report Share Posted January 19, 2023 (edited) 12 g gorczycy Jest może w oryginale podane, czy dawać całe ziarna czy zmielone? Edited January 19, 2023 by Azizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 19, 2023 Report Share Posted January 19, 2023 Jak to się trzyma bez jelita ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 19, 2023 Report Share Posted January 19, 2023 No to jesteśmy krok do przodu. Kultury to pryszcz, ale skąd wziąć takie niemieckie deski, żeby to wyszło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 19, 2023 Report Share Posted January 19, 2023 Z DDR-u. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted January 19, 2023 Report Share Posted January 19, 2023 (edited) ale skąd wziąć takie niemieckie deski, żeby to wyszło?deski jak deski , ale jak ktoś wychowany na bobwurstach może zrobić dobrą kiełbasę , bo ja takiej w Niemczech nie jadłem Edited January 19, 2023 by Yerba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 19, 2023 Report Share Posted January 19, 2023 (edited) Mają mają dobre wędliny. Ale te wędliny mają dobre ceny. Dlatego zawsze mi się chce śmiać jak Niemcy zachwalają jakie to pyszne polskiego kiełbasy .Ich są tak samo pyszne tylko dwa trzy razy droższe . Mieszkam teraz przy polsko/czeskiej granicy. Obecnie dla Czechów wszystko polskie jest pyszne. W Biedrze na jednego Polaka a tak 10 Czechów. Smaczku dodaje że kupują u nas nawet czeskie piwo bo lepsze znaczy tańsze. Edited January 19, 2023 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted January 20, 2023 Author Report Share Posted January 20, 2023 (edited) Jest może w oryginale podane, czy dawać całe ziarna czy zmielone? Często widuję, że gorczyca jest cała w niemieckich salami. Ja bym dał całą albo bym próbował.W poście z 2016r. w przepisie jest też gorczyca w całości. Podobnie jak namoczony pieprz.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12618-niemcy-kochsalami/?p=473165 Edited January 20, 2023 by dyzio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts