Jump to content

Domowa pizza, zawsze się udaje


ANNAM

Recommended Posts

Oto przepis na ciasto , na jedna pizze dla 2ch osob:

 1 szklanka( 250 ml) maki

1 lyzeczka suchych drozdzy

1/2 lyzeczka soli

1/2 lyzeczka cukru

1/2 szklanka cieplej wody 

 

 A do tego topping jaski kolwiek sobie sobiue ktos wymyslki.

 

 Mieszamy w miscie suche skladniki, do tego dodajemy wode; wymieszac widelcem lub lyzka a pozniej wyrobic recznie. 

 ciasto odstawic w misce( my zawsze dajemy olej do miski, aby sie nie lepilo i przykrywamy folia spozywcza( tu sie posmialam, ale powinnam plakac, bo odkrylam ta nazwe w tlumaczu).

 A czas zwykle jest tak dlugi jak szykujemy sobie topping.

 Tu wg uznania, czasem dajemy mieszanke mies i warzyw, czasem sery roznej masci. Zalezy od tego co jest w domu.

 Do tej pizza zwykle podajemy salate zielona skropiona oliwa. 

 

Pieczemy gotowa w temeraturze 200 stopni  przez okolo 20 minut. 

 Spod ciasta bedzie mial taki zmieniony kolor. Po angielsku to sie nazywa " off white" nie wiem jak bedzie po polsku. :cry:

 

 

 Polecam kochani

Link to comment
Share on other sites

@ANNAM,  Ja tez cienkie , dla mnie pizza na grubym to juz nie pizza a zapiekanka , 

Ja mam taka swoja pizzerie do  ktorej chodze od przynajmniej 20 lat , caly czas trzymaja poziom , lubie tez zjesc domowa .

W domu piecyk to nie pizzowy wiec nie osiagnie sie zadowalajacych w pelni efektow ale taka tez lubie zjesc .

W PL mam tez jedna pizzerir co trzyma fason i tam zamawiamy jak sie nie chce gotowac ...ogolnie fastfoody jadam tylko w wakacje .

Link to comment
Share on other sites

 

wymieszać widelcem lub łyżką, a później wyrobić ręcznie.

 

 

A czy robotem można :hmm: ?

Wszystko mozna. Tylko,ze ja jestem leniwa I nie chce mi sie dla szklanki making wystawiac ktoregokolwiek robots I pozniej go myc.

Wyrobic take ilosc recznie to pikus a zmywania mniej.

 

Electra, koj piekarnik w nowym domu wspaniale piece I pizza wychodzi barxzo dobrze.

Zwlaszcza , ze od poczatku wakacji szkolnych moze cokolwiek robilam w kuchni nie wiecej niz piec razy.Zuza zabrala mi to zajecie. Ale trzeba przyznac, ze ma na prawde wspaniala remember do gotowania.A ja state sie leniwa

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy próbowałaś upiec w wyższej temp?
 

 

 Beatag, wiem,ze sa osoby, ktore nie przyjmuja sprawdzonych przepisow i musza swoje zmiany zrobic. To juz Twoj wybor. Ja podalam tzw bulletproof recepture. A co ty zrobisz? Twoje podworko Twoje kury.

 

 

 

pieczona 18 min. w 200 stopniach C
 

 

 Jak smakowalo?

 

 Widze, ze tez jestes osoba, ktoora lubi cieniutkie ciasto.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pizza zrobiona wg. receptury podanej przez Annę, już jest tylko wspomnieniem na fotce, pieczona 18 min. w 200 stopniach C. Ciasto dojrzewało w lodówce od wczoraj :D:thumbsup:.

Pierwsze skojarzenie że jest to pizza z ... pierogami :facepalm::D (swoją drogą może być ciekawe połączenie  :rolleyes: )

Ładnie wygląda - ła :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

 

Czy próbowałaś upiec w wyższej temp?
 

 

 Beatag, wiem,ze sa osoby, ktore nie przyjmuja sprawdzonych przepisow i musza swoje zmiany zrobic. To juz Twoj wybor. Ja podalam tzw bulletproof recepture. A co ty zrobisz? Twoje podworko Twoje kury.

 

 

pieczona 18 min. w 200 stopniach C
 

 

Ja tylko zapytałam ...

Wracając do temp pieczenia pizzy to zawsze piekłam na najwyższej możliwej temp i kilka min,ale faktycznie nie z tego przepisu...

Rozumiem ,że piekarnik ustawiamy na grzanie  góra-dół ?

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Anno, bardzo dobry przepis, i masz rację, pizzę lubię tylko i wyłącznie na cienkim cieście. Dla mnie grube ciasto nie jest żadną pizzą a zwykłym plackiem drożdżowym z dodatkami, to dobre dla Yankesów :facepalm:.

Waldku, te "pierogi" na pizzy o których piszesz, to są po prostu plastry pysznego sera Gouda, bardzo smakowite :D:thumbsup:. Ogólnie  fajny przepis na cienkie ciasto Anno. Dokonałem jednak drobnej zmiany, i na tą szklankę mąki dodałem drożdże chlebowe w proszku (z Lidla), w ilości  7g.

 

s-l500.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

Pizza zrobiona wg. receptury podanej przez Annę, już jest tylko wspomnieniem na fotce, pieczona 18 min. w 200 stopniach C. Ciasto dojrzewało w lodówce od wczoraj :D:thumbsup:.

Pierwsze skojarzenie że jest to pizza z ... pierogami :facepalm::D (swoją drogą może być ciekawe połączenie  :rolleyes: )

Ładnie wygląda - ła :thumbsup:

 

He he nie ty jeden bo ja tez tak pomyslalam :facepalm:  :laugh:

Link to comment
Share on other sites

No to i ja zrobilam moja domowa pizze na spodzie z przepisu Anny ,wyrastala tylko w lodowce 24 h.

post-58387-0-17881000-1674890596_thumb.jpg

Bardzo smaczny spod ,lekko kruchy a zarazem nie wysuszony , smakowal , przypominal mi troche pizze z naszych pizzeri.

Uzylam make 00 ,ktorej mialam juz koncowke i powinnam chyba dac wiecej wody bo wydawalo mi sie ze przyjela by wiecej ale trzymalam sie przepisu . Przepis na ciasto napewno bedzie wykorzystane jeszcze nie raz. Moja pizza byla ze smazona piersia kurczaka ,ananasem ,czerwona cebula i przyprawa curry .

Link to comment
Share on other sites

U mnie Zuza wczoiraj szykowala finger food na party( nie u nas). Robila z tego ciasta zwijaki z nadzieniem ( pizza wheels). Przez to ,ze czekaly dluzej na blachach, urosly jej bardzo.

 W ciescie jest mala porcja drozdzy,ale uwierzcie wystarczajaca tutaj.

 Electra ,ciesze sie ze smakowalo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...