Jump to content

Karkówka problemy...

Kanada

Recommended Posts

Witam forumowiczów 

Jakiś czas temu kupiłem wędzarnię Weber i jak narazie marnuję mięso.Po pakowaniu próżniowym 1,2,4  tyg póżniej po rozpakowaniu karkówka śliska kleista z zewnątrz.

-Solanka

-10kg 4L 406g p.soli stężenie 7.5% + szpryca 1L

-5 dni  4-6 C + cała noc osuszanie temperatura pokojowa 

-wędzarnię rozgrzewam na max ok 15min schładzam  do 60-65C  karkówki z sądami. 

-2 godziny pełny dym komin otwarty max 

- po 2 godzinach komin otwarty 30% 6 godzin 

- temperatura na sądach pomiędzy 25-28C pod koniec wędzenia

"Parzenie"

Nie wiem czy tu gdzieś nie robię błędu.

Ponoć na 1kg karkówki parzymy 1 godz. w temp 80C 

nie miałem sądy podczas parzenia więc niewiem ile karkówka miała w środku( ile powinna mieć?) Grubość kawałków przed peklowaniem  około 8cm ,długość pomiędzy 15-20 cm szerokość około 12cm.

Po parzeniu prosto do gara z zimną wodą z lodem (nie przegotowaną) czy powinna być przegotowana albo z butelki ze sklepu?

Wędzonkę pakowałem do worków próżniowych gdy miała jeszcze trochę temperaturę.

Poprzednio zrobiłem podobnie ale z 2 kg karkówki połowę zjedliśmy a połowa do kosza po kilku dniach zaczęła robić się śliska.

Czy do solanki można dać przyprawy ziele ang, pieprz, liść laurowy czy lepiej bez. Ponoć trzeba z nich najpierw zrobić wywar a póżniej dodać ze względu na możliwość dostania się bakterii  Czy to prawda? (Ja do tych solanek dodałem bezpośrednio te przyprawy)

Dziś znowu zalewam 2 kg ale już bez przypraw. 

Help

Pozdrawiam i dziękuję.

Po pakowaniu próżniowym 1,2,4  tyg póżniej po rozpakowaniu karkówka śliska kleista z zewnątrz.

Wyroby wędzone parzone są produktami nietrwałymi.

Znaczy to, że trzymne w warunkach lodówkowych (do 4 st.C) powinny być zjedzone do tygodnia.

Sparzony mięsień, po wystudzeniu, podziel na miejsze kawałki, zapakuj próżniowo, opisz i włóż do zamrażarki.

cała noc osuszanie temperatura pokojowa 

To raczej jest ociekanie i powinno być przeprowadzone w niskiej temp.

Bakterii nie unikniesz niemniej w procesie powinna być minimalizowana ich ilość.

Jeżeli do peklowania chcesz dodać przyprawy (bo tak lubisz), to najlepiej w postaci wywaru.

10kg 4L 406g p.soli stężenie 7.5% + szpryca 1L

Coś mi się matematyka nie zgadza.

• Mięso - 10kg
  • Woda (całkowita) - ?
  • peklosól ?
  • stężenie solanki ?

Czy podany przez Ciebie 1l nastrzyku to dodatkowa solanka?, czy z tych 4l wody?

-Solanka

-10kg 4L 406g p.soli stężenie 7.5% + szpryca 1L

-5 dni  4-6 C + cała noc osuszanie temperatura pokojowa 

-wędzarnię rozgrzewam na max ok 15min schładzam  do 60-65C  karkówki z sądami.  

10 kg mięsa - ok

4 l wody - ok

406 g peklosoli - powinno być min. ok 500 g

nastrzyk ok 1 l (z tych 4l) - ok, chociaż ja bym dał 90 ml/1 kg

5 dni 4÷6°C - OK

cała noc w temperaturze pokojowej - źle! musi być w temp. 4÷6°C - ociekanie.

stężenie procentowe solanki - ok 10,5%

Wędź do koloru.

Parzenie w 75÷80°C aż w środku karkówki będzie min. 68°C ale lepiej 72°C wg mnie.

Edited by piksiak

Towar pakowany próżniowo powinien mieć temperaturę conajmniej 6 st C , Najlepiej 4 st C. i zamykać na drugi dzień.po parzeniu czy wędzeniu. Wyroby parzone trwałość Vac 14  góra 18 dni i to w temperaturze do 6 st C. Najlepiej obliczyć ile w tym czasie skonsumujemy ,resztę zamrozić.

Edited by DZIADEK

Najlepiej obliczyć ile w tym czasie skonsumujemy ,resztę zamrozić.

A jeszcze lepiej, jeśli jest taka możliwość, to przygotować odpowiednie porcje (kawałki) przed wędzeniem. Następnie po wędzeniu sparzyć tylko tą część która jest do jedzenia a pozostałe porcje pomrozić (przed parzeniem).

Wtedy po odmrożeniu i sparzeniu mamy wyroby jak świeżo uwędzone.

Edited by wróbel75

Powiem że wędzonki i kiełbasy również te które parze pakuje vacuum po 1-2 dniach odpoczynku w chłodnym miejscu i trzy miesiące w lodówce bez niepokojących zmian. Oczywiście nikomu gwarancji że u niego tak będzie nie dam. Zapewne zależy to od wielu czynników. Choćby zachowanie higieny oraz reżimu chłodniczego podczas produkcji wpłynie na trwałość tak przechowywanych wyrobów

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edited by Bossky

Czy podany przez Ciebie 1l nastrzyku to dodatkowa solanka?, czy z tych 4l wody?

Przepraszam zle napisałem z tych 4 L odlałem 1L do szprycowania  czyli we 3 litrach topiłem mięso a 1 L poszedł do środka.

[Dodano: 24 sty 2023 - 16:08]

Panowie Dziękuję Bardzo! :)  Nie spodziewałem się to forum ma taką potężną moc i dostanę tle  odpowiedzi i podpowiedzi. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam wszystkich zza oceanu.

Edited by Kanada

• 4 months later...

Panie i Panowie mam jeszcze jedno pytanie w tym wątku kiedy najlepiej nastrzykiwać jeśli decyduję się na 5 dni, w pierwszym dniu czy ostatnim? Oraz czy boczek można peklować tym samym sposobem 5 dni? 

Dziękuję i Pozdrawiam