Papcio Posted April 12, 2006 Report Share Posted April 12, 2006 Kiełbasa Papcia (zrobiłem taką kiełbasę, z mięsa jakie miałem) Cena mięsa razem: 35zł Smaczek: 3.5zł Peksól: 3zł Przyprawy: 1zł Robocizna 40% 17zł Razem 60zł A. Surowiec: 3.28 kg 1. Karczek 0.950 kg 2. Boczek 0.760 kg 3. Podgarle 0.650 kg 4. łopatka 0.540 kg 5. Golonko 0.380 kg - same mięso bez skóry i tłuszczu (Po zrobieniu kiełbas wyszło 3.3kg przed wędzeniem) B. Przyprawy i materiały pomocnicze: I. Przyprawy 1. Peksól 0.080 kg 2. Kolendra 2 płaskie łyżeczki 3. Turbo smak „Kiełbasa śląska” (kupiony w Centrum Kultury Smaku „Sekwens”) 4. Zimna woda około 200ml Dodałem łyżeczkę majeranku i łyżeczkę czosnku granulowanego II. Materiały pomocnicze. Kiełbaśnice o średnicy 32-36 mm (Też z Sekwensa) C. Postać produktu po obróbce Karczek i łopatkę pomieliłem przez szarpak, boczek i podgardle - przez siatkę 10 mm, golonko (bez skóry) przez siatkę 2mm dwa razy. D. Postać gotowego produktu Kiełbasa odkręcana w zwojach. E. Wydajność gotowego produktu w stosunku do surowca nie peklowanego przeciętnie 110% Skrót instrukcji: 1. Peklowanie: Peklowanie mięsa zgodnie z wskazówkami zawartymi w innych przepisach na kiełbasy parzone. 2. Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą. 3. Kutrowanie: Pomieliłem 2 razy golonko przez siatkę 2 mm i nastepnie mieszałem z wodą w ilości jak wyżej i przyprawami. Potem miksowałem robotem. 4. Mieszanie: Do mięsa dodaje wykutrowane golonko i mieszam do dokładnego wymieszania wszystkich składników. 5. Napełnianie i wiązanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się jelita odkręcając kiełbasę w odcinki i pozostawiając w zwojach. Powietrze wykłuwa się. 6. Osadzanie: Przez 30-60 min. 7. Wędzenie: Gorącym dymem przez 100-120 min do barwy jasnobrązowej. W czasie wędzenia nalezy przekładać kije w wedzarni. 8. Parzenie: W temp. 70-72°C przez 20-30 min, do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68-70°C. 9. Studzenie: Po parzeniu chłodzi się zimną wodą przez ok. 5 min. i umieszcza w pomieszczeniu chłodnym w celu ostudzenia do temperatury poniżej 12°C. Dopuszcza się schłodzenie do temp. nie wyższej niż 18°C. Wskazane jest po ostudzeniu lub w czasie studzenia oblać kiełbasę wrzącą wodą. Po ostudzeniu dzieli sie kiełbasy na parki, przecinając w miejscach odkręcenia. W moim przypadku wystawiłem na balkon, było bardzo zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 12, 2006 Report Share Posted April 12, 2006 Papciu, po południu wrzuce ja na stronke. Jesli masz jakies fotki to podeslij. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 12, 2006 Report Share Posted April 12, 2006 Jest juz w dziale kiełbas nietrwałych średnio lub grubo rozdrobnionych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted April 13, 2006 Author Report Share Posted April 13, 2006 Dzięki Maxell, zdjęcia podeszlę jak je opracuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts