marcus Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 http://cgi.ebay.de/DAM-TISCHRAUCHEROFEN-TISCH-RAUCHEROFEN-EDELSTAHL-NEU_W0QQitemZ360106439507QQcmdZViewItemQQptZWurst_Schinken?hash=item360106439507&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1231%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1309to taka mala http://cgi.ebay.de/Eckiger-Profi-Raeucherofen-Raeuchertonne-Raeucherschrank_W0QQitemZ390008725441QQcmdZViewItemQQptZDE_Sport_Angelsport_R%C3%A4uchern?hash=item390008725441&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1231%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318ta jest wiekszahttp://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=250324449880&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=015albohttp://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=250324450575&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted November 14, 2008 Author Report Share Posted November 14, 2008 nareszcie zalapalo mam problem z dawaniem nowego tematu np.szynkowar.wedzarnie teraz sie udalo wiec rozszeze tan temat . Jestem nowy i zainteresowany wedzeniem ale w moich warunkach niejest mi dane wedzic z rozmachem wiec chcialbym cos wybrac czym nie owedze sasiadow mieszkajacych wyzej . pytanie t5o ktura wedzarka nadaje sie najlepiej do tajemnego wedzenia na balkonie z dobrym skutkiem (niezeduzo dymi )i tak 2 -3 kg kielbasy by mozna uwedzic . i czy te maczki wedzarnicze nadaja sie do np 3 godzinnego wedzenia w 50 stopniach ? tak kozystajac ze sie juz zalapalem chcialbym pokazac moja najprostrza kielbase z (szynkowaru) 1 litrowej puszki po piwie . 500 g piers indyk i 250 g wieprzowe mielone 15 g soli woda pepryka i 24 godziny w lodowce parzenie 80 stopni 1,5godziny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Witam.Ładnie już szynkowarzysz Marcus.Co do wędzarki i wędzenia na balkonie to sobie poczytaj o " wyczynach" Papcia.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1111http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1206 To już chyba wiesz jaką wędzarnię wybrać. Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Ja bym wybrał tą: http://cgi.ebay.de/Eckiger-Profi-Raeucherofen-Raeuchertonne-Raeucherschrank_W0QQitemZ390008725441QQcmdZViewItemQQptZDE_Sport_Angelsport_R%C3%A4uchern?hash=item390008725441&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1231%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318 i do tego grzałke elektryczną 2200 W - sa na samym dole podanej strony.Aby wedzić musisz posiadać trociny lub zrębki wedzarnicze, które także na którejś z tych aukcji widziałem (na dole w torebkach).Ta wędzarnia jest o tyle dobra, że:- ma przekrój "B" prostokątny, co ułatwia wieszanie wiekszej ilości produktów,- otwór wylotowy na górze umożliwia podłączenie (za pomocą dolutowanego kołnierza) elastycznej rury, którą dym może być odprowadzany ponad krawędź dachu budynku, lub w miejsce, gdzie nie będzie przeszkadzał sąsiadom (dodatkowo zwiększy ciąg),- w przeciwieństwie do tych o przekroju okrągłym, umożliwia podłączenie grzałki (elektrycznej) tej, która jest do nabycia u tego samego producenta. Grzałka jest niezbędna - będziesz nią osuszał wyroby przed wędzeniem, podgrzewał zrębki w trakcie i podpiekał po wedzeniu (w miarę potrzeb). Dobrze, by grzałka miała regulowana moc (nawet oprzyrzadowaniem ze starego żelazka). Możesz zastosować także wiekszy palnik gazowy - z regulacją.No i musisz dokupić termometry (z krótkim czujnikiem - do wędzarni, a z długą i ostrą sondą - do mierzenia temp. wewnatrz wyrobów).Tutaj masz przykład jak w Twoim przypadku go zamontowac na wędzarni: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=293Musi być w ten sposób, gdyż u Ciebie wielkość komory wędzarniczej jest regulowana i temperaturę bedziesz mierzył u góry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Myślę także, że pomogą Ci Koledzy, którzy bliżej Ciebie mieszkają - TOSHIBA, Yogi i inni. To są już fachmani.Na Twoim miejscu, jeśli masz kłopoty z sąsiadami, w ostateczności dokonałbym zakupu filtrów dymowych do półotwartych aparatów oddechowych straży pożarnej (mogą być przeterminowane, byle były nieuzywane). Taki filtr montujesz na końcu rurki odprowadzającej dym - oczywiście strona wlotową do wędzarni - i załatwia Ci on problem z zanieczyszczeniem środowiska tymi najbardziej szkodliwymi substancjami zawartymi w dymie. Kiedyś bawiłem sie trochę w eksperymenty z naszymi pochłaniaczami do masek typu słoniątko, jednak są to maski raczej przeznaczone do innego rodzaju gazów i szybko zachodziły smółką, wyłapywana przez znajdujący sie w nich m.in. węgiel aktywowany. Te strażackie, które nabędziesz w sklepach ze sprzetem BHP i Ppoż. sie nadają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Nie zgodzę się z przedmówcą (zastosowanie jednej grzałki), takie rozwiązanie jest nieekonomiczne i trudno zachować prawidłowe warunki wędzenia. Albo podnosisz temperaturę i zarazem ilość dymu, albo obniżasz temperaturę i nie masz dymu. Praktycznie ww rozwiązanie nadaje się bardziej do pieczenia w dymie niż do wędzenia. Dlatego dokonałem poniższych zmian: Te górne grzałki / leżące lub stojace na tacy ociekowej (lub jedną grzałke w zależności co zastosujesz) regulijesz dowolnym termostatem, do nabycia na Allegro już od 20 zl. Bez tych grzałek wędzarnia rozgrzewa się do max 40 st C przy temp. zewnetrznej + 5 st C. Z grzałkami uzyskujesz do 110 - 120 st . C przy zewnetrznej + 5. jako ocieplenie wędzarni zakładam karton w którym dostalem wędzarnie :-) szybciej się rozgrzewa, mniej pradu i przedewszystkim nie wykrapla się na ściankach i 'suficie" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted November 15, 2008 Author Report Share Posted November 15, 2008 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi No to teraz mam wiekszy problem okazuje sie ze wedzarnia musi ?miec jakis podgrzewacz? a na samym opale nieda rady osiagnac temperatury ?np dodajac wegiel drzewny gdzies to widzialem no i moglbym ewentualnie ocieplc welna.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Coś cudujesz.Pewnie ze możesz ogrzewać tylko węglem drzewnym tak jak jest w oryginale.Ale tak jak opisalem wyżej masz większą kontrole.ww przeróbka kosztowała mnie 30 min pracy i 15 Euro, piecyk od Turasa za 10 Euro i za 5 Euro toster, miał uszkodzony zatrzask ale grzałki byly ok.Karton na ocieplenie gratis, był z wędzarnią przy zakupie.Termostat sterujący znajdziesz na wystawkach, może być np. z jakiegoś wystawionego bojlera do wody zakres od 30 do 95 st. C. Z resztą resztę znajdziesz też na wystawkach, jeżeli mieszkasz w Niemczech to powinieneś o tym wiedzieć. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted November 15, 2008 Author Report Share Posted November 15, 2008 Ta ktora chce kupic ma wymiary 25x25 awiec niewiem co tam wejdzie no ale zobaczym jak ja dostane to pomysle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 no a pomyslales zeby wedzarke ( mala wedzarka pasuje do samochodu) zapakowac w samochod i pojechac gdzies np. za miasto, a moze masz niedaleko domu jakis plac do grilowania? albo o kupnie ogrodka dzialkowego? Ja osobiscie wedze w wedzarce gazowej z termostatem, do ktorej mozna zapakowac ok. 40-50 kg. kielbasy. Dym odprowadzam elastyczna rura jak pisal Maxell, ktora jest zamocowana prawie ze na szczycie dachu. Dymu przy wedzeniu trocinami jest niewiele.pozdrawiam Yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Ta ktora chce kupic ma wymiary 25x25 To nie wędzarnia, to opiekacze dymne :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 I po wędzeniu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 I po wędzeniuCy możesz zdradzić, co to za gomuły wędziłeś na rusztach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 To żadna tajemnica.Produkt z 30 l mleka – od krowy, nie ze sklepu. :lol: Skrzep po 45 min. w 33 st. CKrojenie / rozdrabnianie skrzepu i wygrzewanie/osuszanie skrzepu w 36 st.C czas 20 min serwatka rozcieńczona wodą (około 25 % wody).Odciekanie w podwójnej gazie 2 godziny temp pokojowa.Dzielenie na porcje i uplastycznianie w sitku w wodzie 50 % + serwatka 50 % o temp 60 st CUgniatane ręcznie, nie mam jeszcze foremki.Jeszcze gorące trafiają do solanki – prosto z formowania.Solenie 10 l wody + 1 kg soli czas 20 godzin temperatura początkowa 35 stopni, potem spadała do 2 stopni.Jednej gomułki brakuje, zawsze sprawdzam bardzo dokładnie stopień zasolenia, więc musze ją całą zjeść.Ociekanie i suszenie w temp. pokojowej 24 godziny.Wędzenie 10 godzin bardzo rzadkim dymem temp. 20 – 25 stopniRaz obracane w połowie czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 Produkt z 30 l mlekaMożesz te gomułki uformować podłużne i włożyć do siatki wędliniarskiej. Wtedy i ociekanie i wędzenie można robić na wisząco. Chociaż takie, jak zrobiłeś, mają swój urok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 Nie robie NICZEGO w siatkach, wręcz ich nienawidzę.Jest to po prostu utrudniacz pochlaniania :lol: Wedliny czyli szyneczki też wieszam TYLKO za sznurek.Jedynie sznuruje karkówkę, ale też nie zawsze.Lub jak robie dla kogoś, niech on sie męczy :grin: Te ciągłe wydłubywanie niteczek z mięsa czy sera feeeeee :???: :lol: Pozatym juz zamówiłem oscypiarki. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 Moja beka w nowej odsłonie :grin: : Strażnik "TEXASU" :grin: : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 Małgoś ! Twoja wędzarnia to jest klasyka!!! nic nie zmieniaj, ale zawsze możesz ją poturlać na nowe miejsce :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 oj tak!!! Mój "TEXAS" może stanąć w dowolnie wybranym miejscu ... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 Prawie jak moja, tylko inny kolorek ( zielonkawy). Nie ma jak beczka , niech żyje tradycja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 Moja beka w nowej odsłonie :grin: : Obrazek Obrazek Strażnik "TEXASU" :grin: : Obrazek Małgoś a co tam w tym kociołku sie wyrabia ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts