Jump to content

Temperatura w wędzarni


euro2008

Recommended Posts

Proszę o podpowiedź.W swojej wędzarce mam tradycyjne palenisko czyli żeliwne drzwiczki na górze jest palenisko a na dole popielnik.

Nie mogę dzisiaj uzyskać temperatury powyżej 30 st .Zamknięty jest szyber dużo dymu a temp.raptem 28 st.Gdy zamykam drzwiczki na górze i na dole temperatura spada.Gdy otwieram dolne rośnie ale jest zwrotny cug.Co się dzieje.Pomocy!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Zrobił się „korek termiczny” rozgrzej samą komorę i będzie OK.

Zrób to tak jak pisałem wyżej, lub palnikiem gazowym lub jakąś grzałką elektryczna.

Tym co masz.

Do rozgrzewania wędzarni otwieraj tylko dolne drzwiczki.

W ostateczności możesz spróbować otworzyć dolne drzwiczki i lekko uchylić drzwi od komory.

Link to comment
Share on other sites

Otwórz szyber i dolne dżwiczki i grzej do momentu osuszenia wedzarni.

Potem po woli przymykaj szyber aż zobaczysz że dym się cofa przez palenisko, jeżeli masz jeszcze za dużą temperaturę to przymykaj drzwiczki dolne.

I tak na zmiane do osiągnięcia odpowiedniej temperatury i stopnia zadymienia.

Oczywiści ww operacje robisz z pustą wędzarnią.

Po tym powinieneś juz mieć żar w palenisku i bardzo mało dymu no i odpowiednią temperature zgodną z danym procesem.

To jest moment kiedy wędzonki powinny trafić do wędzarni.

 

Ale wpier powinieneś poznać swoją wędzarnie i trenować na "sucho" bez wędzonek - osuszanie / wygrzewanie wędzarni, podnoszenie i opuszczanie temperatury w wędzarni, osiąganie różnego stopnia zadymienia.

Link to comment
Share on other sites

Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka.

Potwierdzam. Używam jej zawsze, ponieważ dmucha gorącym powietrzem. Można szybko uzyskać żar w palenisku i cug, bez uciążliwego cofania dymu.

Należę do pokolenia, które wychowało się w domach z piecami kuchennymi i kaflowymi. Można powiedzieć, że umiejetność palenia wyssałam z mlekiem matki :lol: Teraz przydaje się przy rozpalaniu wędzarni i panowaniu nad temperaturą i dymem. Wyobrażam sobie jednak, że ktoś, kto nie ma żadnych doświadczeń z paleniskami może nie czuć blusa. Dlatego dobra jest rada kol. Toshiby, aby trenować na sucho. Z pomocy technicznych wentylator - jak radzi Dziadek - lub opalarka do starych powłok lakierniczych. Tak przy okazji: opalarką można znakomicie rozpalić węgiel drzewny na grilu.

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka. :grin:

Ja już kiedyś pisałem że do rozpalania wędzarni używam małej butli gazowej z takim małym szerokim palnikiem . Mogę od razu do paleniska załadować grube drewno , rozpalanie trwa może z pięć minut wędzarnia ma cug i po kłopocie . A tak nawiasem to nie potrzeba prądu jak do powiedzmy opalarek itp :lol:

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...