euro2008 Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Proszę o podpowiedź.W swojej wędzarce mam tradycyjne palenisko czyli żeliwne drzwiczki na górze jest palenisko a na dole popielnik.Nie mogę dzisiaj uzyskać temperatury powyżej 30 st .Zamknięty jest szyber dużo dymu a temp.raptem 28 st.Gdy zamykam drzwiczki na górze i na dole temperatura spada.Gdy otwieram dolne rośnie ale jest zwrotny cug.Co się dzieje.Pomocy!!!!!!!!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Rozgrzej wędzarnie i wszystko będzie OKJak nie da się inaczej, to wsadż do wędzarni wiadro z palacym sie węglem drzewnym. złapie cug i będzie Ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
euro2008 Posted November 15, 2008 Author Report Share Posted November 15, 2008 No właśnie nie mogę jej rozgrzać powyżej 30 st. :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Zrobił się „korek termiczny” rozgrzej samą komorę i będzie OK.Zrób to tak jak pisałem wyżej, lub palnikiem gazowym lub jakąś grzałką elektryczna.Tym co masz.Do rozgrzewania wędzarni otwieraj tylko dolne drzwiczki.W ostateczności możesz spróbować otworzyć dolne drzwiczki i lekko uchylić drzwi od komory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
euro2008 Posted November 15, 2008 Author Report Share Posted November 15, 2008 Jak otwieram dolne drzwi to dym nimi ucieka.Temperatura ok 30 st.Ale teraz mam pytanie prawidłowo powinno się wędzić przy zamkniętych dwóch drzwiczkach i zamkniętym szybrze.Jak tak robię to temperatura mi spada.Co robić???????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Otwórz szyber i dolne dżwiczki i grzej do momentu osuszenia wedzarni.Potem po woli przymykaj szyber aż zobaczysz że dym się cofa przez palenisko, jeżeli masz jeszcze za dużą temperaturę to przymykaj drzwiczki dolne.I tak na zmiane do osiągnięcia odpowiedniej temperatury i stopnia zadymienia.Oczywiści ww operacje robisz z pustą wędzarnią.Po tym powinieneś juz mieć żar w palenisku i bardzo mało dymu no i odpowiednią temperature zgodną z danym procesem.To jest moment kiedy wędzonki powinny trafić do wędzarni. Ale wpier powinieneś poznać swoją wędzarnie i trenować na "sucho" bez wędzonek - osuszanie / wygrzewanie wędzarni, podnoszenie i opuszczanie temperatury w wędzarni, osiąganie różnego stopnia zadymienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
euro2008 Posted November 15, 2008 Author Report Share Posted November 15, 2008 Ale ja mam za niską temperature.I tu jest problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Nie wyśle Tobie wyższej temperatury w poście, napisałem, co masz zrobić i zrób to, a potem pisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 A może mały wentylator. pomaga jeżeli ustawimy jego przed paleniskiem . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka.Potwierdzam. Używam jej zawsze, ponieważ dmucha gorącym powietrzem. Można szybko uzyskać żar w palenisku i cug, bez uciążliwego cofania dymu. Należę do pokolenia, które wychowało się w domach z piecami kuchennymi i kaflowymi. Można powiedzieć, że umiejetność palenia wyssałam z mlekiem matki :lol: Teraz przydaje się przy rozpalaniu wędzarni i panowaniu nad temperaturą i dymem. Wyobrażam sobie jednak, że ktoś, kto nie ma żadnych doświadczeń z paleniskami może nie czuć blusa. Dlatego dobra jest rada kol. Toshiby, aby trenować na sucho. Z pomocy technicznych wentylator - jak radzi Dziadek - lub opalarka do starych powłok lakierniczych. Tak przy okazji: opalarką można znakomicie rozpalić węgiel drzewny na grilu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 I to samo może dokonać suszarka do włosów :lol: :lol: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 I to samo może dokonać suszarka do włosów :lol: :lol: do normalnych czy przetłuszczających się :question: :question: :question: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Jagra ,do siwych :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Ty zacznij sprawdzanie od kontroli komina. Może kawki zaczęły sobie w nim robic gniazdo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 16, 2008 Report Share Posted November 16, 2008 Witam Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka. :grin: Ja już kiedyś pisałem że do rozpalania wędzarni używam małej butli gazowej z takim małym szerokim palnikiem . Mogę od razu do paleniska załadować grube drewno , rozpalanie trwa może z pięć minut wędzarnia ma cug i po kłopocie . A tak nawiasem to nie potrzeba prądu jak do powiedzmy opalarek itp :lol: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts