Jump to content

Temperatura w wędzarni

euro2008

Recommended Posts

Proszę o podpowiedź.W swojej wędzarce mam tradycyjne palenisko czyli żeliwne drzwiczki na górze jest palenisko a na dole popielnik.

Nie mogę dzisiaj uzyskać temperatury powyżej 30 st .Zamknięty jest szyber dużo dymu a temp.raptem 28 st.Gdy zamykam drzwiczki na górze i na dole temperatura spada.Gdy otwieram dolne rośnie ale jest zwrotny cug.Co się dzieje.Pomocy!!!!!!!!!!!!!!

Zrobił się „korek termiczny” rozgrzej samą komorę i będzie OK.

Zrób to tak jak pisałem wyżej, lub palnikiem gazowym lub jakąś grzałką elektryczna.

Tym co masz.

Do rozgrzewania wędzarni otwieraj tylko dolne drzwiczki.

W ostateczności możesz spróbować otworzyć dolne drzwiczki i lekko uchylić drzwi od komory.

Otwórz szyber i dolne dżwiczki i grzej do momentu osuszenia wedzarni.

Potem po woli przymykaj szyber aż zobaczysz że dym się cofa przez palenisko, jeżeli masz jeszcze za dużą temperaturę to przymykaj drzwiczki dolne.

I tak na zmiane do osiągnięcia odpowiedniej temperatury i stopnia zadymienia.

Oczywiści ww operacje robisz z pustą wędzarnią.

Po tym powinieneś juz mieć żar w palenisku i bardzo mało dymu no i odpowiednią temperature zgodną z danym procesem.

To jest moment kiedy wędzonki powinny trafić do wędzarni.

Ale wpier powinieneś poznać swoją wędzarnie i trenować na "sucho" bez wędzonek - osuszanie / wygrzewanie wędzarni, podnoszenie i opuszczanie temperatury w wędzarni, osiąganie różnego stopnia zadymienia.

Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka.

Potwierdzam. Używam jej zawsze, ponieważ dmucha gorącym powietrzem. Można szybko uzyskać żar w palenisku i cug, bez uciążliwego cofania dymu.

Należę do pokolenia, które wychowało się w domach z piecami kuchennymi i kaflowymi. Można powiedzieć, że umiejetność palenia wyssałam z mlekiem matki :lol: Teraz przydaje się przy rozpalaniu wędzarni i panowaniu nad temperaturą i dymem. Wyobrażam sobie jednak, że ktoś, kto nie ma żadnych doświadczeń z paleniskami może nie czuć blusa. Dlatego dobra jest rada kol. Toshiby, aby trenować na sucho. Z pomocy technicznych wentylator - jak radzi Dziadek - lub opalarka do starych powłok lakierniczych. Tak przy okazji: opalarką można znakomicie rozpalić węgiel drzewny na grilu.

Witam

Bardzo dobrze w takich sytuacjach spisuje się opalarka. :grin:

Ja już kiedyś pisałem że do rozpalania wędzarni używam małej butli gazowej z takim małym szerokim palnikiem . Mogę od razu do paleniska załadować grube drewno , rozpalanie trwa może z pięć minut wędzarnia ma cug i po kłopocie . A tak nawiasem to nie potrzeba prądu jak do powiedzmy opalarek itp :lol:

Pozdrawiam