OlmerPL Posted February 23, 2023 Report Share Posted February 23, 2023 (edited) Na początek opowiem jak temat się zaczął. Mam działkę ROD, ale bez prądu na której chciałbym spróbować z wędzeniem na zimno. Wszystkie dostępne generatory dymu są wyposażone w pompki zasilane prądem zmiennym 230V (z gniazdka). Aby przezwyciężyć ten problem zacząłem kombinować z innym źródłem "ciągu powietrza" które mógłbym zasilić z baterii/powerbanku/akumulatora. Szukając różnych rozwiązań i pomysłów natrafiłem na produkt który się nazywa "pistolet wędzarniczy". Przykład jak to wygląda w praktyce: Wiem że głównym zastosowaniem tego wynalazku na baterie to kuchnia molekularna i inne "wydziwianie" w kuchni, ale czym (po za ilością zrębek która wchodzi do środka) się różni taki "pistolet" od "klasycznego" generatora dymu takiego choćby jak ten: Może ja coś nie rozumiem, ale i jeden i drugi wydmuchuje z siebie dym powstał z spalania zrębków więc po za gabarytami oba urządzenia na mój rozum spełniają dokładnie to samo zadanie. No chyba że czegoś nie rozumiem i tu proszę was o pomoc i wyprostowanie mojego toku myślenia. Edited February 23, 2023 by OlmerPL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted February 23, 2023 Report Share Posted February 23, 2023 https://allegro.pl/oferta/generator-zimnego-dymu-21x18x5cm-12762441005?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19684283430Może idź w tym kierunku. Bez prądu i więcej dymu niż z pistoletu.Tego typu konstrukcji jest na rynku multum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OlmerPL Posted February 23, 2023 Author Report Share Posted February 23, 2023 Znam to rozwiązanie i pewnie też będę z nim eksperymentował. Tylko też tu dochodzimy do jednej sprawy, dużo dymu nie potrzebuje, nie zamierzam wędzić dużych ilości produktów i ogólnie robić dużej wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted February 23, 2023 Report Share Posted February 23, 2023 Zimne wędzenia=długie wędzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OlmerPL Posted February 23, 2023 Author Report Share Posted February 23, 2023 Aaa to się chyba nie zrozumieliśmy, czyli że według ciebie proponowane rozwiązanie daje więcej dymu, w sensie dłużej go generuje, tak? Bo pomyślałem że chodzi ci że dym jest gęstszy/ma większe natężenie/jest go więcej w jednostce czasu. Pomyślałem że wydłużył bym czas działania po przez dodanie większego pojemnika na zrębki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted February 24, 2023 Report Share Posted February 24, 2023 Z mojego doświadczenia wynika lepiej dłużej rzadkim dymem niz krócej i dymu jak z parowozu. Ale wybór należy do ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted February 24, 2023 Report Share Posted February 24, 2023 (edited) Szukaj w postach tego kolegi. Używa On wentylatorów zasilanych 12v.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18257-miki-dymi/?hl=miki, Edited February 24, 2023 by krzysio59 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted February 25, 2023 Report Share Posted February 25, 2023 Mam działkę ROD, ale bez prądu na której chciałbym spróbować z wędzeniem na zimno. Wszystkie dostępne generatory dymu są wyposażone w pompki zasilane prądem zmiennym 230V (z gniazdka). Nie wszystkie Wykonany przeze mnie generator w ogóle nie potrzebuje prądu, a przy tym jest niezawodny: Można w nim wykonywać różnorakie "wariacje" - mniej lub więcej dymu lub różne gatunki zrębków (trocin). Całe potrzebne info - na filmie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted February 25, 2023 Report Share Posted February 25, 2023 Jakiej gradacji należy użyć zrębki.Słyszałem,że te grubsze nie chcą się palić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted February 25, 2023 Report Share Posted February 25, 2023 Jakiej gradacji należy użyć zrębki.Słyszałem,że te grubsze nie chcą się palićCzy to pytanie do mnie, czy do @OlmerPL? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 Wykonany przeze mnie generator w ogóle nie potrzebuje prądu, a przy tym jest niezawodny: Możesz zamieścić fotkę serków, które zostały uwędzone podczas 10-cio godzinnego zimnego wędzenia prezentowanego w filmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted February 26, 2023 Report Share Posted February 26, 2023 (edited) Możesz zamieścić fotkę serków, które zostały uwędzone podczas 10-cio godzinnego zimnego wędzenia prezentowanego w filmie. Niestety nie mogę, bo zjadłem (zjedliśmy) Były nie tak "zwarte" i twarde, jak te wędzone dymem gorącym, ale równie ładnie pachniały dymkiem z owocowego drewna. Kolor też miały nieco jaśniejszy. Edited February 26, 2023 by siwydymek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yachu Posted March 15, 2023 Report Share Posted March 15, 2023 Na początek opowiem jak temat się zaczął. Mam działkę ROD, ale bez prądu na której chciałbym spróbować z wędzeniem na zimno. Wszystkie dostępne generatory dymu są wyposażone w pompki zasilane prądem zmiennym 230V (z gniazdka). . I co wymyśliłeś? Bo mam parę pomysłów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OlmerPL Posted March 20, 2023 Author Report Share Posted March 20, 2023 (edited) Na początek opowiem jak temat się zaczął. Mam działkę ROD, ale bez prądu na której chciałbym spróbować z wędzeniem na zimno. Wszystkie dostępne generatory dymu są wyposażone w pompki zasilane prądem zmiennym 230V (z gniazdka).. I co wymyśliłeś? Bo mam parę pomysłów. Wymyśliłem na razie taki prototyp: https://imgur.com/a/xpE5m95 Puszka po mleczku kokosowym fi 70mm, zakrętka od dużego słoika majonezu winiary i wiatraczek/turbina 5V do chłodzenia w drukarkach 3D przyklejony klejem na ciepło do zakrętki. Krótkie testy na balkonie pokazały że nie ma problemu z wytworzeniem ciągu przy drobnych wiórkach czereśniowy (rozmiar KL 02 wedle nalepki na worku) i puszce napełnionej do prawie 2/3 wysokości. W weekend zamierzam wybrać się na działkę w celu przeprowadzenia dłuższych testów. Jeśli dobrze liczę, to przy zużyciu 130mA jakie pokazał mi miernik, moje paluszki AAA powinna wystarczyć na 10+ godzin działania. Zobaczymy jeszcze jak będzie w praktyce. Również sprawdziłem jak się sprawuje wiatraczek 12V i okazał się do takiego rozmiaru puszki za mocny, momentalnie rozpalił płomień i w parę sekund zaczął się topić. Zastanawiam się już nad większym pojemnikiem, powiedzmy fi 100mm i wysokości 400-500mm, jak dorwę takowy dam znać jak się sprawuje. P.S. próbowałem zdjęcia wrzucić bezpośrednio, ale nie chciało opublikować takiego postaP.S.2 jak edytowałem już opublikowanego posta to zaczęło akceptować zdjęcia xD Edited March 21, 2023 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 21, 2023 Report Share Posted March 21, 2023 Starajcie się wrzucać zdjęcia na nasz serwer, gdyż inaczej po jakimś czasie znikną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts